Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De organoleptische waarden van de Pinot Noir

Gepost op 18/10/2013 om 13:48 door Carl in de rubriek algemeen.

We doen jullie vermoedelijk schrikken, voor onze titel en een woordenschat dat niet veel voorkomt in wijnkunde. En toch bestaat het al een tijdje : wijn-engerechtcombinaties. Wijnen verdienen deze woordenschat voor een meesterwerk :natuur , wijnbouwers en de wijnstokken. Voor de kennis van geuren, bestaat nog zo'n wijnkundig woordenschat : de olfactorische fase -laten we het allemaal gewoon houden. De Pinot Noir als ras zal wel door iedereen gekend zijn : de populairste druif naast Merlot, voor de rode wijnen.


Het ras

De wijnboeren zullen nooit 'bof' bezorgen voor dit blauwe ras, omdat hij moeilijk te verbouwen is. Voorjaarsvorst vreest de stok en ook grijze rot en andere schimmelziektes zijn natuurlijk voor deze tere ras.Maar achteraf kunnen ze dan wel hun tevredenheid vaststellen. Helaas moeten we nog een spijtig geval vermelden, in vele wijnlanden krijgt hij ook een andere naam. Blauburgunder, Modri Pinot (Slovenië) , Pinot Crni en Spätburgunder. Allemaal niet bevorderlijk als men weet dat er ook mutaties zijn o.a Pinot Blanc en Pinot Gris, moeten ze dan ook een andere naam krijgen? Maar er is veel goed te vertellen voor de Pinot - geen beter ras voor rosé en het maken van bubbels , zoals Champagne , Crémants. De Pinot kan dus ook als monocépage als in een assemblage.


De Pinot is overal beroemd

In de Elzas (Fr) , Luxemburg, Australië, Hongarije, Californië, Tasmanië, Nieuw-Zeeland , Zuid-Afrika, Chili, Romenië, Duitsland , Zwitserland, Oostenrijk (!) regio Kamptal, Burgerland , Thermenregion = uitzonderlijke kwaliteit) , Nederland, België en natuurlijk de allerbeste kwaliteit Bourgogne (Fr). Ze zijn wereldberoemd in de regio's : Côte-de-Nuits, Côte-de-Beaune, Côte Chalonnaise, Mâconnais. Namen zoals Vosne Romanée, Nuits-Saint-Georges, Aloxe Corton, Pommard ....dure wijnen maar zo lekker en nergens beter. Ze bezitten ook in de regio's de Cru's Premier Cru's en Grand Cru's.
Karakter eigenschappen

Kleuren: kleurenpalet van kersenrrood, baksteenrood, dakpanrood, robijnrood , granaatrood, paarsrood.

Geuren: vers fruit , rode bes, kers, framboos, bosbes -liche cassis Florale toetsen : roos, pioen, viooltjes Vegetaal : zoals versgemaaid gras , tabak - Konfijt fruit: vijgen, confituur, pruimen Voedingstoetsen : koffie , zoethout, amandel - Kruidig : kaneel , peperkoek Animaal : stalmestlucht , leder , muskus , wild, pels Bostoetsen: aarde, boomschors, mos , natte bladeren , snoeihout.

Smaken: jong fruitig, rond vlezig, karaktervol , tanninerijk , rode kers, frambozen , aardbeien, coctailkersen , koffiebonen , mokka , truffel , aardsheid.

Afdronk : kunnen zowel kort , lang als zeer lang zijn.
*Het is zeer belangrijk Pinot's te ontdekken zowel jong als een oudere lagering. Ze zullen fluweler worden, minder tanninerijk.

Houtlagering is spijtig (volgens mijn gedacht) - het ras is te lekker 'puur'.


*Kleuren van jonge Pinot Noir kunnen ook bijna doorzichtig zijn, dan moet men een PIGEAGE - techniek toepassen om meer kleurintensiteit te verkrijgen, doch dit is bijna zelden.

*De smaaktextuur is altijd volmondig , lekker , weinig groene paprikas en negatieve invloeden. Zelf met de pitten in de most , zal hij later geen negatieve invloeden bezorgen.

Het ras is wel vroegrijpend en de eerste in de Champagneregio. Een dunne schil, waardoor de kleurpigmenten eerder zwak zijn, en toch een vlezige druif. Het koeler en zachter klimaat des te beter voor de Pinot Noir, die zelf een wind doorstaat. Het is geen hittedruif, maar geniet wel van zonnekracht en een rustige levenswijze


Op tafel


-Jonge Pinot's allerhande regio's : gegrilde kip , konijn, gevleugeld wild, charcuterie, Coc-au-vin, gekookte ham, kwartel, Ossobuco, stoofschotels , speenvarken

Toastjes : wildpastei

Vegetarisch : rode biet

Betere Pinot Noirs (regio('s) : wild , patrijs, korhoen, houtsnip

Kazen: vreemd te melden dat de Pinot Noir niet zo geschikt is voor kazen - natuurlijk blijft hij lekker, maar dit wil niet zeggen het toch te proberen maar samen in een assemblage. Epoises en ongefermenteerd zou eventueel kunnen.

Fruit en sauzen: tijdens de zomerperiode een wonderlijk idee in een dessertglas te vullen met fruit die voorhanden is en pinot noir erbij. Voor sauzen echt een fijne smaakdrager , maar zorg voor weinig vettigheid van boter en olie.

Laat het jullie smaken !

Deca okt 2013 eigendomsrecht © verboden voor verdere publicatie

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese