De organoleptische waarden van de Pinot Noir Gepost op 18/10/2013 om 13:48 door Carl in de rubriek algemeen. We doen jullie vermoedelijk schrikken, voor onze titel en een woordenschat dat niet veel voorkomt in wijnkunde. En toch bestaat het al een tijdje : wijn-engerechtcombinaties. Wijnen verdienen deze woordenschat voor een meesterwerk :natuur , wijnbouwers en de wijnstokken. Voor de kennis van geuren, bestaat nog zo'n wijnkundig woordenschat : de olfactorische fase -laten we het allemaal gewoon houden. De Pinot Noir als ras zal wel door iedereen gekend zijn : de populairste druif naast Merlot, voor de rode wijnen. Karakter eigenschappen Kleuren: kleurenpalet van kersenrrood, baksteenrood, dakpanrood, robijnrood , granaatrood, paarsrood. Geuren: vers fruit , rode bes, kers, framboos, bosbes -liche cassis Florale toetsen : roos, pioen, viooltjes Vegetaal : zoals versgemaaid gras , tabak - Konfijt fruit: vijgen, confituur, pruimen Voedingstoetsen : koffie , zoethout, amandel - Kruidig : kaneel , peperkoek Animaal : stalmestlucht , leder , muskus , wild, pels Bostoetsen: aarde, boomschors, mos , natte bladeren , snoeihout. Smaken: jong fruitig, rond vlezig, karaktervol , tanninerijk , rode kers, frambozen , aardbeien, coctailkersen , koffiebonen , mokka , truffel , aardsheid. Afdronk : kunnen zowel kort , lang als zeer lang zijn. *Het is zeer belangrijk Pinot's te ontdekken zowel jong als een oudere lagering. Ze zullen fluweler worden, minder tanninerijk. Houtlagering is spijtig (volgens mijn gedacht) - het ras is te lekker 'puur'. *Kleuren van jonge Pinot Noir kunnen ook bijna doorzichtig zijn, dan moet men een PIGEAGE - techniek toepassen om meer kleurintensiteit te verkrijgen, doch dit is bijna zelden. *De smaaktextuur is altijd volmondig , lekker , weinig groene paprikas en negatieve invloeden. Zelf met de pitten in de most , zal hij later geen negatieve invloeden bezorgen. Het ras is wel vroegrijpend en de eerste in de Champagneregio. Een dunne schil, waardoor de kleurpigmenten eerder zwak zijn, en toch een vlezige druif. Het koeler en zachter klimaat des te beter voor de Pinot Noir, die zelf een wind doorstaat. Het is geen hittedruif, maar geniet wel van zonnekracht en een rustige levenswijze
-Jonge Pinot's allerhande regio's : gegrilde kip , konijn, gevleugeld wild, charcuterie, Coc-au-vin, gekookte ham, kwartel, Ossobuco, stoofschotels , speenvarken Toastjes : wildpastei Vegetarisch : rode biet Betere Pinot Noirs (regio('s) : wild , patrijs, korhoen, houtsnip Kazen: vreemd te melden dat de Pinot Noir niet zo geschikt is voor kazen - natuurlijk blijft hij lekker, maar dit wil niet zeggen het toch te proberen maar samen in een assemblage. Epoises en ongefermenteerd zou eventueel kunnen. Fruit en sauzen: tijdens de zomerperiode een wonderlijk idee in een dessertglas te vullen met fruit die voorhanden is en pinot noir erbij. Voor sauzen echt een fijne smaakdrager , maar zorg voor weinig vettigheid van boter en olie. Laat het jullie smaken ! Deca okt 2013 eigendomsrecht © verboden voor verdere publicatie Copyright 2009 Wijnton.Be |