Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bezit Turkije ook wijnen ? Jawel en zelfs van grote klasse ! Wij proefden en noteerden. Primeur !

Gepost op 10/11/2014 om 16:25 door Carl in de rubriek algemeen.

We zochten en vonden de wijnen uit de belangrijkste en populairste Turkse wijnregio 'KAVAKLIDERE'. De Winery Vineyard bruist er van activiteiten. Gestart in 1929 en tot op heden één van de grootste groepen in Turkije.


Het domein van onze proeffles


Aanwezig uit vijf regio's : Ankara (Hoofdstad Turkije), Eastern Anatolia, Thrace, Aegean en 'Central Anatolia' waaronder KAVAKLIDERE Winery Co de wijnen groeperen. Niet minder dan hoogstaande 15 'agricultural engineers' of wijnkeldermeesters waken over de wijngaarden en het eindproduct te leveren . Hun groepsgeest is duidelijk op professioneel vlak : waken over de gezondheid van het druiven plantmateriaal in alle regio's en opvolging ervan voor een harmonie van 'grape varieties' , (verschillende druivenrassen) en te verdelen voor de assenblages of samenstellingen om de Turkse wijnen voor hun cooperatie .

Het terroir, de zonne-uren en het klimaat is er bijzonder geschikt voor hun 'KAVAKLIDERE' movement grapes project - in een totaal leefbaar 'regional vineyard and production facility' cooperatie die nu al 19,5 miljoen liters afleveren en export in Europa en vooral Amerika. In 2012 konden ze al volgende cijfers voorleggen : totaal oppervlakte wijngrond in 'KAVAKLIDERE ' 617.5 hectares: in Ankara (Akyurt and Kalecik) 57.8 hectares, in Cappadocia-Gulsehir 179.4 hectares, in Ege-Kemaliye-Pendore (Pendore 1 and 2) 200 hectares, in Denizli-Guney 80.6 hectares, in Elazig-Aydincik 22.8 hectares in Kirsehir-Toklumen 82.7 hectares. Dit is natuurlijk groot voor slechts 1 van de bedrijven in Turkije. De Turken kennen zeer goed deze wijnen in hun winkeltjes of restaurants ook in ons land. En toch niet zo goedkoop door de invoerrechten en taksen o.a .


Het land en de productie

Er zijn circa 1100 verschillende druivensoorten in Turkije waarvan in totaal 34 soorten gebruikt worden voor de wijnbouw, 22 lokale en 12 buitenlandse druivensoorten.

Volgens statistieken heeft Turkije het 4 grootste wijnbouwgebied voor druiven met 567.000 hectare (ca. het vijfvoudige van Bordeaux), en is 5de op de wereldranglijst van druivenproducenten met 3,7 miljoen ton per jaar.

Turkije heeft een geringe wijnconsumptie per hoofd met slechts 0,78 liter, in Nederland is dit 20 liter per hoofd. De alcoholconsumptie bestaat voor 70% uit raki, een sterk alcoholische (40%) anijsdrank, 12% bier en 8% wijn. De laatste jaren wordt Turkse wijn steeds populairder waarbij vooral op kwaliteit gelet wordt. Nog steeds komt het grootste deel van deze oogst (70%) als tafeldruiven op de markt. Turkije is de grootste producent van tafeldruiven ter wereld. 20% van de druiven wordt verwerkt tot rozijnen: na Californië is Turkije de grootste rozijnenproducent ter wereld. Ongeveer 3% wordt gebruikt voor Pekmez: druivenmost die tot siroop is ingedikt. De grootste wijnproducenten van Turkije zijn Kavaklidere (17,5 miljoen liter in 2004) en Doluca (13 miljoen flessen in 2004), andere exporterende wijnproducenten zijn Sevilen en Melen. De meeste van de ca. 100 Turkse wijnproducenten zijn kleinschalig en exporteren niet.

Het klimaat

Turkije ligt in een geschikte klimaatzone voor de aanbouw van druiven. Maar dit is uitsluitend in hun veelvuldige regenzones en geselecteerde terroirs.


Sprankling wines :

Altin Kopuk is de eerste en bijna enige natuurlijke mousserende wijn van Turkije geproduceerd door "Methode de la cuve close" (tweede gisting in tank) " uit Narince- Emir druivenmateriaal en verbouwd in vulkanische bodem van Cappadocië. Daarnaast ken je hem ook kopen in rosé. Populariteit is regio gebonden.
De Turkse lokale en Europese rassen van de regio KAVAKLIDERE:

Rode wijnen

Alicante Bouchet
Bogazkere
Cabernet Sauvignon
Calkarasi
Carignan
Gamay
Kalecik Karasi
Malbec
Merlot
Okuzgozu
Pinot Noir
Sangiovese
Syrah
Tempranillo


WITTE RASSEN

Bornova Misketi
Chardonnay
Emir
Narince
Sauvignon Blanc
Semillion
Sultaniye
Viognier


Foto -de grote President van het bedrijf.Het is overduidelijk dat ze sterke druivenrassen bezitten die hun snikhete warmte en temperaturen kunnen verdragen. je zal bemerken in het rijtje rassen met een geboortestreek Frankrijk en Italie . Syrah , merlot , Carignon en Cabernet Sauvignon grote wereldspelers. De wijnen leveren meestal zeer sterke tanninerijke wijnen. Zeer belangrijk in het rijtje zijn de witte rassen, waarbij zij zeer veel succes oogsten met Sauvignon Blanc, en ik echt aan de grond genageld sta van lekkere flessen. Viognier : behoort tot de absolute beste rassen ter wereld - dit zullen we echt erbij roepen voor de nota's. Kunnen ze Condrieu overtreffen ? De beste regio ter wereld in Frankrijk ? Veel Semillion wijnen te vinden en dit is voor de Turkse gemeenschap echt lekker. Een bedreiging voor Frankrijk ?

Foto van het modern bedrijf: KAVAKLIDERE en waar onze fles afkomstig is.PROEFNOTA


YAKUT 2013 'Eastern Anatolia' ROOD


ALC : 13,5 %

kelder : Kavaklidere cooperatie

Druivenrassen : Okuzgozu en Bogazkere


Schenktemp : 16 -18

Bewaarkelder : 5-7 jaar

Kurk : kurk-kunstmatige persing

Kleur: donkerrood met paars/zwarte tonen. Volle wijnspiegel - vette alcoholwand - vette tranenwand in het glas.

Geuren : overheersend zwart rijp fruit in aanleg ,woudvruchten, zwarte olijven, pruimen, zwarte drop - goede aardsheid, turf , koffie, houterig en vooral veel kaneel.
Het walsen van een glas bleef maar fruitigheid en bosgeuren extra bezorgen.

Smaken : sterk geconcentreerde zonovergoten bijna verbrand rood-zwart fruit, donkere kersenfruit en terug de ganse reeks smaken die we vooral in de neus aantroffen : zwarte bosbessen, pruimen, zwarte fruitcollie en jammy - zwarte olijven, zwarte drop. Kruidigheden van vooral kaneel en zwarte peper, mokka - bittere chocolade, zware tannines en rijk hieraan - ongemakkelijke alcohol prikkeling - lange afdronk. Piepfijne minimale gemalen droesempulp in de mond van onvolledige filtering. Maar stoort niet.


Score : 18 - 20 Dikke proficiat .


Culinair : goed gebakken vlees - gril .

Besluit : zeer lekker - maar vele glazen zal duidelijk uw landtaal veranderen naar TURKSE origine. Robuuste wijnen! Ze kunnen het echt !
Er staat op het etiket in 4 talen - o.a ook in het Engels bevat sulfieten. Goed Zo ! Klaar voor Europa?
We zullen binnenkort nog proefnota's publiceren.

Met dank van KAVAKLIDERE EUROPA N.V. Belgium - group met zetel in Limburg.****Wij zoeken dringend de flessen: Villa Doluca met rassen Sultaniye en Semillon Blanc als druivenrassen. Afkomstig uit de Turkse kelder OSTRAU- Wie kan ons helpen ?

Dec . Nov copyright 2014 © eigendomsrechten en informatie.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese