Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijsheden in oenologie ( gistingen)

Gepost op 27/05/2010 om 21:36 door Carl in de rubriek algemeen.

Alcoholische gisting : is een natuurlijke chemisch proces, waarbij gistcellen - die op de schil van de druif zitten, ervoor zorgen dat suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Scheikundig ziet dat eruit :
C2H12O6 = 2 CH3CH2OH + 2CO2


Sec of droge wijn : is een wijn die weinig tot geen restsuiker bezit, en alle suikers zijn vergist, in tegenstelling van zoete wijnen heeft deze nog ongegiste suikers.


Witte wijnen hebben de beste resultaten bij gisting bij lage temperaturen ( beneden de 20 graden) , rode wijnen bij hogere,en we melden dan rond 30 graden celcius. Voor witte wijnen belangrijk voor een frisse, fruitige geur en smaak en zal ook een langere duur vragen om het karakter te bevorderen.


Prosecco : de schuimer uit Noordelijk Italië (Venetië) , in de regio Veneto, heeft een gisting ondergaan in een gesloten tank, volgens de ' CHARMAT-METHODE ' . Deze niet bewaarwijn , om jong te consumeren heeft dus een tweede gisting ondergaan in een gesloten tank, waar koolzuurgas niet weg kan, en blijft gevangen in de wijn. De frisheid , de schuimige mousse is een ontdekking waard.


Cava , de Spaanse schuimer heeft een méthode traditionelle zoals Champagne, een tweede gisting op de fles zelf.

DECA MEI 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese