Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een fles uit de bodegas Pérez ( José Galo ) Spanje

Gepost op 19/09/2012 om 03:01 door Carl in de rubriek algemeen.

Spanje nooit zo bloemrijk in de neus ( ontdekkingen) - zalig in de mond, dit is de witte Rueda uit (Spanje).

Sinds 1980 is deze D.O. -regio een uitsluitend top regio voor knisperige witte wijnen. Heden is de reputatie zo groot , met de friste , aangenaamste lichte droge witte wijnen. De druivensoort is de 'Verdejo' - soms toevoeging van de ' Viura' of 'Sauvignon blanc ' - wat een echte scherpe citrustoon - gele fruitmand mondvol gaat opleveren. Standaard moet de fles minstens 25 % 'Verdejo' bevatten - de Rueda superior minimum 60 % . Palomino kan men eveneens in de omgeving vinden als wingerd. Eeen zeldzaamheid , maar een opperbeste heerlijkheid. Allemaal buitengewone wijnen worden hier gemaakt , dat smaakt men zo - de op vat gerijpte wijnen blijven eveneens groot in trek.

De noord-Spaanse wijnstreek Rueda kent een heropstanding te danken aan de voortrekkers van buiten de regio . Niemand minder dan de eminente professor Emile Peynaud en ' kasteelheer' André Lurton uit Bordeaux enerzijds en anderzijds Bodegas Marques de Riscal uit Rueda herontdekten deze streek als levenrancier van elegante droge, witte wijnen met veel fruitige charme. Het autochote druivenras 'Verdejo' speelt hier de hoofdrol.


Deze Bodega Pérez bezit 20 ha met de autochtone Verdejo in het dorpje Pozaldez, nabij Vallodolid, ooit nog de verblijfplaats van het Hof van Keize Karel . De bodem bestaat uit zand en klei met veel keien. Hij is schraal , vochtdoorlatend en gemakkelijk te bewerken. De druiven worden met de hand geoost vanaf einde september , deels tijdens de nacht om te verhinderen dat het zonlicht de gisting in gang zet.

Proeverij

Strogele kleur, licht gouden nuance met een heldere groene schittering , subtiel in de neus met tropisch fruit , ananas , perzik gekruid met een tikje anijs. Een volle wijn met structuur , maar tegelijk fris in de finale een lieflijk bittertje.

Gekoeld te serveren als aperitief ( bijzonderlijk goed) , bij tapas os sushi , zeevis of gerechten met rijst , pasta en schimmelkazen . Ook bij een gastronomische maaltijden kreeft of krab. Bewaarkracht 3-4 jaar . Lage kostprijs .

Te verkrijgen bij : Wijnhuis Vanden Bulcke Hugo Verrieststraat 92-100 8800 Roeselare

info@wijnhuisvandenbulcke.be


*Grootste onderscheidingen 2007-2008-2009-2010-2011 Wijnkoopgids en 'Oscar'
300 wijnen onder de 10 euro van jornalist Frank Van der Auwera

-Laureaat 2008

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese