Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Oenotoerisme zit in de lift

Gepost op 29/08/2012 om 18:52 door Carl in de rubriek algemeen.

Ieder jaar rond de zomerperiode, is er een economische bedrijvigheid door de toeristen in de wijnregio's van alle landen. Niet alleen verbruiken de gelukkigen een glas of een fles wijn, ook de aankoop van vele kisten en het meebrengen is een feit. Liefhebbers, kenners, willen ook graag eens bij een wijnbouwer zijn of dit eens ontdekken : hoe maakt men wijnen ? Voor de producenten, wijnhandelaars, aardig meegenomen in deze (stille) periode .


Frankrijk, Spanje, Italië, Luxemburg, Duitsland

Vooral toeristen met de wagen, waarbij een plaats voorzien is in de koffer, zijn de beste aankopers. De drie grootste wijnlanden profiteren van hun beroemdheid en grote handel. Voor Frankrijk zijn de grootste bezoekers te merken rond Bordeaux en de regio Aquitaine - men schat rond de 400.000 tot 3 miljoen personen. De economische waarde zou zo'n 63 miljoen euro opleveren. De bezoekers van de Caves zijn vooral te vinden in de wijnregio's waar kunst, geschiedenis en historiek te vinden zijn. Médoc, Paullac, Margeaux, St- Julien, St Emilion. Beroemde caves zoals rond Margeaux , houden hun deuren liever gesloten. Dure wijnen is dan vooral proeven en weinig aankopen. Vreemde bezoekers met een fototoestel, de know how vastleggen, soms verdwijnen er wijnen, kunnen ze als de pest vermijden. De meeste Caves houden van een afspraak per telefoon - aan de aankondiging gaan ze ook goed luisteren voor een potentiële grote koper(s).


Andere regio's

Italië en Spanje doen het eveneens zeer goed - wie wil er niet in de mooiste regio een zelf geproefde fles meebrengen. Toscanië, Vineto of Vinetië ....

Zonnekloppers houden vooral in Spanje halt, voor een Cava bodega bezoek- voor nog weinig geld kan je een hele feestmaand vullen.

Luxemburg en Duitsland zijn vooral voor Moezels en Rijn liefhebbers geëerd. De Duitsers zijn zeer gul, en het plezier is er duidelijk te horen. Luxemburg hebben de Coöperatieven dagelijks volle instellingen bezoekers. Ze hebben het goed gezien, je kan er op een terras rustig uw wijntje proeven, of een volle fles, met een restauratie die gaat van een kleine snack tot dessert. Wij hebben zelfs een top degustatie ontvangen middenin de wijngaard op een privé terras, daarbij alle wijnen kunnen proeven van de Grand Cru omgeving. (meer hierover in andere thema) . De verkoopszaal is gewoonlijk elke dag open, het 'gratis' proeven, met mogelijkheid te kopen , bezorgen ze met de grote deskundigheden. Verwacht niet hun grote gulheid, een klein glaasje is normaal - veiligheid voor autobestuurders zijn hun prioriteit. Spuuwbakjes konden wij nergens vinden, wie het vraagt zal men dit aanvaarden. Geniet van mate en een veilige thuiskomst. En... het grote voordeel ...er zijn geen duaniers meer, de eigen meegebrachte flesvreugde is dubbel wijnplezier !


Domaines VINSMOSELLE
Caves du Sud Remerschen
Route de vin ,32
L 5440 REMERSCHEN (gesloten op maandag)


Caves de Wellenstein
Rues des Caves , 37
L 5471 Wellenstein ( elke dagen open )


Caves Crémants Poll-Fabaire
Route de vin 115
L 5481 WormeldangeCaves de Grevenmacher
Rue des Caves 12
L 6718 Grevenmacher ( gesloten op zondag )DECA copyricht Augustus 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese