Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Culinair genieten van Oostenrijkse wijnen bij de feestdagen (2)

Gepost op 08/11/2013 om 15:18 door Carl in de rubriek algemeen.

Deel 1 gemist? Dan raden we aan, deel 1 erbij te nemen. Wat jullie keuze van wijnen straks bij de feestdagen zal worden, kunnen we ten volste appreciëren - wie nog twijfelt kan deze informatie goed gebruiken. Zowel voor schuimende, parelde moussewijnen (sekt) of stille wijnen zowel wit, rosé of rood / droog of zoet zijn deze wijnen uniek ter wereld. Vallen we mogelijks nogmaals in herhaling : de wijnen lenen zich voor internationale, traditionele , Europese , mediterrane, Aziatische keuken. Uw visgerechten, vleesgerechten, gevogelte en zelfs wild kunnen met hun locvale rassen alle gerechten aan. We halen zo snel mogelijk onze beste Riedelglazen erbij met onze vondsten.

Austaian wine(s) sweet white, red and GOLD !
Het land en klimaat


Oostenrijk, bezit het geluk een warm geografische ligging te bezitten met de buren: Duitsland, Tjechië, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Zwitserland en ook Italië ligt een boogscheut van dit wijnland. En van mooie plaatsen gesproken: Wachau en de Donau en zijn schatplichtige valleien. Uitgestrekte rustgevende paradijzen van meren en de oevers zoals Neuseudlerseemeer. Wenen een hoofdstad met wijnstokken en dit is echt wereldnieuws voor de omgeving van toerisme. Verschillende bodems, rots- donauterrassen, dikke lagen löss (Niederösterreich) , kalkachtige gronden in Burgerland en zuid-Steiermark, vulkanische basalt (Kamptal)ook in Zuid-Steiermark. Uitzonderlijke bodems in Carnuntum , Kremstal , Thermenregion, de vlakte van Taisertal, geologische Wagram , het profiel van Weinviertel, Südtirol. Grint , rolkeien , kalk, grijze grint , witte löss. Wijnstokken die zo gulzig genieten van deze grondsoorten en de wijnen mineralen bezorgen.

En de luchtstromen

Een noordelijk koele luchtstroom, continentale warme luchtstroom (afkomstig van Italië) en een gematigd , mediterrane luchtstroom van Hongarije kunnen echt de wijnbouw bevorderen. Conclusie: warme zomerdagen met warme nachten naargelang de zonopslorpende gesteenten of eerder koele nachten waar dit niet het geval is. Zomerperiode een gematigde regenval , winter koude periodes waar de stokken in rusttoestand zijn en geenszins hinder genieten.

Familiale bedrijven en cijfers

Merkwaardig dat men er weinig grote wijnbedrijven gaat vinden. Alles bestaat uit kleine familiebedrijven - in totaal 9000 en van weingutten gesproken zijn er een 450. Voor het jaar 2012 zouden ze samen 47,5 miljoen liter produceren en een rotatie van 132,2 miljoen euro's. Duitsland is een groot exportproductie naast Zwitserland , USA , China en Japan. Een klein gedeelte gaat naar ons land en Nederland.

En nog dit ...

Oostenrijkers en natuur zijn soms samen één vriendschap en respect. Het is dan ook schokkend , dat ze bijna wereldleider zijn geworden op gebied van biologische (40%) - agrarisch (10%) en biologisch runnen van wijngaarden. Driekwart van de wijnboeren participeren in het programma van minimale interventie in de wijngaard. Vieze tractoren die diesellucht in het wondermooie berglandschap verspreiden zijn niet gewenst. Handplukking blijft een traditie, bij de volledige oogst is er ook een dubbel feest. Ze gaan zelfs nog verder ...het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen is verboden. De pakkans is zo al groot en dat vinden de labo's in Oostenrijk.

Het verschil met de Franse regio's nu in opspraak

Choquerend wat de Franse uitgave 'QUE CHOISIR' publiceerde in september 2013 . Het tijdschrift is de Franse uitgave zoals TEST-AANKOOP.

Wetgeving : Franse wetgeving voor wijnen bestaan niet , wel voor voedsel en geen wettelijke maxima bestaat er voor hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. VS, Canada en Japan ondestrepen dit wel. " 92 flessen in de verschillende stijlen in de top regio's van Frankrijk zouden gif gebruikt hebben. Het zeer hoog pesticiden zoals bromopropylate en carbendaziem is nooit afbreekbaar en zeer kankerverwekkend-twee gekende kastelen gebruikten dit ."DECA nov 2013 eigendomsrechten ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese