Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een sterk thema over GRIEKSE wijnen !

Gepost op 01/03/2012 om 18:37 door Carl in de rubriek algemeen.

Met een gouden hart, willen we ook onze steun betuigen aan de Griekse wijnbouw - Europees is het land economisch financiëel in het slop. Verbazendwekkend is het een prachtig (vakantie) land - culinair een hoogstaand schapenfestijn, een Olympisch erfgoed, om maar niet te spreken van hun wijnen, ze zijn werkelijk geëvolueerd.

Voor het eerst gaan we dit doen op onze siteblog, maar begrijp in één thema kunnen wij dit niet , een tweede zal volgen meer technisch. Griekenland is een groot wijnland met 30 geclassificeerde wijngebieden van Macedonië in het noorden tot het eiland Kreta in het zuiden.

Laat ons in hun sfeer muziek wanen, en de prentkaarten van Rhodos, Samos, Nemia, Kreta bovenhalen. Een glas OUZO (anijsdrank) houden we voor het laatst.

De Griekse wetgeving

Europees heeft Griekenland eveneens zijn EU-wijn-wetgeving toegetreden bij de EGG in de jaren 80. Zoveel jaren later zijn er veel kwaliteitsbenamingen en veranderingen ondergaan, zodat we de hoogste top in de categorie POP (of PDO) moeten onderscheiden, van de regionale wijnen PGE (of PGI) , tafelwijnen worden geschrapt. Voor alle duidelijkheid dit zijn de AOC -wijnen naar Frans model. 300 inheemse soorten stokken zijn er voor handen, maar ook populaire rassen zoals : Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot, Viognier, Chardonnay, Cabernet Franc, Muscat, Petit Verdot, Gewurztraminer, Pinot Noir, Rousanne, Mourvèdre, Clairet, en we denken volledig te zijn, of toch niet ?

Laat dit maar eens denkbeeldig goede smaken zijn, die we kennen - in een klimaat van hen, ook zeer mooie terroirs, heuvelruggen , het loont toch de moeite voor deze wijnen in Griekse regio. Grieken houden van houtlageringen, (soms) ook voor hun schuimers en zoete wijnen ( voor deze laatste ) - zijn er créme de la créme te vinden houdbaarheid van 20 jaar met als basis : zongedroogde krenten. Een dessertwijn zoals VINSANTO dit is te onthouden !

Retsina

We zijn er zeker van, dit al eerder in onze inleiding te willen vinden, wel we gaan deze lokale specialiteit niet vergeten - het is bijna erfgoed geworden, want het is aan het verdwijnen . Met toevoegingen van hars van de ALEPPO- den en ook sappen van pijnboompitten kunnen ze het maken. De Turken maken zelfs wijnen van moerbezievruchten, en hier en daar is er ook een wijnbouwer die dit gaat produceren. Strikt genomen kunnen we dit niet aanvaarden als familie van de druivenstok . De wijnbouwers zijn bewuster geworden in smaken, ook de robuuste dreum van zwarte violetsmaken vol eik en veel tannines hebben terrein verloren. Wij houden toch vol een Retsina fles te proeven, er bestaan wereldberoemde witte flessen die nooit hun geheimen zullen prijsgeven.

Laten we de schatten bovenhalen

In het jaarlijkse wijnboek van journalist Frank Van Der Auwera , komen ook zes (3 wit - 3 rood) Grieken die erin slagen , om eveneens door te dringen als beste OSCAR wijn. Domaine Zacharioudakis met twee gekende druiven Cabernet Sauvignon , Merlot en Kotsifali , van hetzelfde huis een cuvée met VILANA , Malvazia Di Candia. Een ander blend - ander huis met MOSCHOFILERO (!) , een kwaliteitsdruif met een roze schil , maakt zeer mooie zuren , weinig suikers en ook weinig alcohol dus maar de parfum is een echte eau-de-toilette. Ook verkrijgbaar in rosé .*In ons land , zijn de flessen van NAOUSA ' Tsantali ' van een oud familiebedrijf (1890) bij de supermarkt Colruyt te vinden - verkocht over de hele wereld - met als druif XINOMAVRO . Deze druif maakt donkergekleurde wijnen , fijne zuren en zachte tannines , een eiklagering is er altijd. Deze Macedoniër is een hoogvlieger (350 meter hoog aangeplant) en een bijzondere begeleider voor lamsvlees, gekruide lamsbout.

Stille wijnen en schuimer

Grieken hebben ook Cava's en dit is niet te vergelijken met een bubbel uit Spanje ! Een Griekse Cava is een stille wijn zowel wit - of rood , meestal hebben ze rijping op hout - ongefilderde zal je ook vinden, of zeg maar bio-wijnen.

Voor een schuimer, moet je in een Coöperatie in Rhodos zijn : een witte ATHIRI is daar lokaal te vinden. De eigenschappen spreken al boekdelen : veel citrus, pompelmousse, perzik, groene appels aciditeiten of zuurmakende druif. Merkwaardig veel mousserende wijnen zijn er niet te vinden, en zeldzaam, import groter is .

Wijnstijlen en kurk

Wijnbouwers gaan ook de moderne tijd mede - zowel kurk of schroefdop gebruiken ze. Vele wijnstijlen gaan in de richting van Franse oorsprong zoals Bourgogne, Rhöne - maar ook Nieuwe -Wereldstijl is er tegenwoordig. De term Reserve en Grand Reserve komen ook veelvoudig voor , nomaal want de Grieken , zouden alles op eik laten rijpen.

In het oog te houden :

* ASSYRIKO ( wit ) mineraliteiten - hoge zuurgraad - mediterrane herkomst

*Aghiorghitiko : blauwe druif goed voor bewaring

* Ovilos : witte ras voor kwaliteitswijnen , rijping noodzakelijk

* KTIMA : witte druiven , wijnen lang te bewaren

* Varelli : zeer bloemige wijnen , zelden in monocépage , verlangt een mebngwijn

* Moschofilero : frisse druif voor witte wijnen - een goede gelijkenis naar Duise wijnen.

* Château Carras aan de voet van de Mount Meliton in Thracië , een bijzondere Bordeaux deskundige maakt er een zeer goede en mooie renaissance wijn.

*We proberen zo snel mogelijk, Griekse wijnen o.a ongekende wijnstokken aan te kopen, en dit met onze proefnota's on-line te posten.


En wie er nog niet genoeg overtuigd is, deze kleine voorstelling :


* Macedonië en Tracië ( Noorden)

-Meestal rode wijnen, rode druiven
XYNOMAVRO belangrijkste druif

Epiros en Thessalië

*Zeer dun bezaaide wijngaarden , en we bevinden ons met de grens van Albanië.
Rapsani is er zeer populair - houtgerijpt. Ook de rassen Rhoditis en Savationo zijn goede mengwijnen voor Retsina.

Peloponnesos

Hier zitten we zuiderlijk op het schiereiland, ook de meeste terroirs. Zeer veel witte wijnen, eveneens zoete , en zoek je een Griekse Port, daar zal je hem vinden.

Centrale Vlakte

Onthouden : Mantinia met het ras MOSCOPHILERERO , zeg maar het roze druivenras, goed voor het vinifiëren van drie mogelijkheden : rood-rosé-wit.

Griekse eilanden

-Sterk in rode wijnen, ook zware witte wijnen ( zoet ) met o.a Muscat natuurlijk. Hier vinden we ook het Italiaanse ras ROBOLA , op de meeste eilanden.

We kunnen eindigen wat een uitroep, die de Grieken roepen wanneer ze gelukkig zijn , dit doen we ook ' OPA OPA ' (spreek oepa ! Succes jongens daar in Griekenland !Invoerders en handelaars
The Store (Oostende) , Artevino (Zoersel) , The Vine ( Zottegem) , Pasqualinno ( Opglaabbeek ) , Degassos Wines (Zonhoven) Zachorioudakis Benelux (Lint) - Colruyt supermarkten - Delhaize supermarkten.
DECA Maart 2012 copyricht WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese