Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Château Floris A.O.C. Madiran

Gepost op 17/01/2011 om 10:34 door Carl in de rubriek algemeen.

De A.O.C. Madiran bevindt zich in het zw van Frankrijk, op 40 klm van Pau,Lourdes, en Tarbes op de grenzen van de departementen Hautes Pyrénees, Gers en Pyréneés Atlantiques. Het gebied dat ook 'Vic Bilh' wordt genoemd : het oude land in de Gascons.

De wijngaarden zijn reeds ontdekt geworden vanaf de 1 ste eeuw tijdens de Romeinense tijd met de komst van de Benedictijner monniken uit de Bourgogne tijd. 1906 wordt het syndikaat van Madiran opgericht , de A.O.C bekomen in 1948.

Chateau Floris was eigendom van de familie Floris in de 17 de eeuw. Een vijtigtal jaar geleden koopt Lucien Suet bij de terugkeer uit Algerije de eigendom, sindsdien is de wijngaard nog steeds in de handen van de familie gebleven. De wijngaard strekt zich uit over 10 ha.


Klimaat en gronden

Gelegen in een arm van de Adourrivier is een Oceanisch zeeklimaat waar te nemen, nabijgelegen de Pyreeën waarbij de winters en de lentes zacht en regenrijk, de zomers warm (20 °C ) en de herfsten zonrijk (15 °C ) waardoor de druiven tot volle rijping komen.

Ondergronden op basis van klei, kalkrijk , typische sedimentaire afzettingen op basis van ijzerhydroxide, aluminium, mangaan en organisch materiaal.


Druiven

Traditionele wijnen met Tannat (67 % ) , Cabernet Sauvignon (18 %) Cabernet Franc (10%) met bijna verdwenen soorten : Fer Servadou 5 % gisten het druivenmateriaal gedurende 9-10 dagen op tank (malolactische gisting). Voor de assemblages en verkoop mag je 2 jaar rekenen.

Tannat is een rijke druif met tannine -late rijping met hoge suikergehalte, samen met Cabernet zal hij winnen in fruitigheid, complexiteit, frisheid.

Nota's :

Chateau Floris 2008 : dieprode kleur met glinster effecten.

Aroma's : fijn delicaat ,complexiteit van noten ( rijpe bessen) , kersen, gekonfijte vruchten. Zachte tannines, lage finale. Bewaren 10 jaar .

Culinair: rood vlees , wild, eendenborst, gans, pasta en kazen.

DECA November 2010 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese