Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De witte van Vouvray (Loire) - jong en dynamisme in het glas.

Gepost op 09/02/2017 om 10:25 door Carl in de rubriek algemeen.

We waren in ons programma de Loire enigszins vergeten- dit zetten we eens recht. Bezitten ze goede wijnen - uiteraard! Naast een aperitief voor hun Crémants als bubbelwijn, zijn ook stille wijnen, zoete wijnen als dessert goede culinaire begeleiders van gerechten. Met hun assortement van druivenmateriaal, grondsoorten, klimatologisch lukt het allemaal. Fijne mousse, aroma, jonge wijnen, streekgebonden elegantie van de streek - tijd, de voor LOIRE eens nader te bekijken en proeven.

Wijnstokken in de Loirestreek

Voor witte wijnen : sauvignon blanc, chenin blanc, muscadet = volksnaam melon de Bourgogne
Rode wijnen : cabernet franc, gamay, pinot noir

Bodemgesteldheid en klimaat

Koele maritieme invloeden van Atlantische invloeden, centraal Loire meer een landklimaat. De finesses verschillen duidelijk. Algemeen gaat men in de ondergrond schist, kalk, klei, zand, kalksteen, rolkeien, kiezel aantreffen.

AOC Vouvray

Bij de gemeentelijke benaming, treffen we een 2000 ha wijngronden op de rechteroever van de Loire, stroomopwaarts van Tours. De bodem bestaat uit klei-kalkachtige, op sommige plaatsen kiezel op turfkrijtsteen -veel hiervan heeft men gebruikt om kastelen te bouwen.

Wijnstokken van AOC Vouvray

-In de IVe eeuw begon de wijnregio te floreren met chenin, die hen schakeringen en volle rijpheid bezorgde- nog steeds is dit bij de ene druivenstok gebleven. Plaatselijk spreken de boeren over hun Pineau de Loire, de trotsheid van hun regio.

De wijnen

In hun voorkomen, gedragen ze met een strogele kleur, gulden gouden weerschijn met regelmaat. De droge wijnen bieden geuren van accacia, geel fruit, kweepeer, veel amandel, buxus, brem. Fijne geconcentreerde wijnvocht, met zachte afdronk die met appelzuren goed gedijen. Bij de mousserende wijnen, zal een lichte parfum van bloementuil altijd aanwezig zijn. Mineralige toets is dan eerder het terroir weergave. Halfdroge bieden soepelheid, frisheid en honing/nectar. Bij goed geslaagde jaargangen zal complexe aroma's van perzik, kweepeer, muscaat en honing veel voorkomen. Zeer merkwaardig is dat bij zonovergoten naseizoenen de wijnen een bewaarkracht bezitten van wel honderd jaar. Een viertal kelders kan je dit gaan bezichtigen.


Culinair : alle zee- visgerechten, voor rode wijnen vleeswaren van het varken. Zoete wijnen kunnen met een vette lever of dessert - taartwijn.


DECA FEB. '17

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese