Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Drie nieuwe wijn villages in de côtes-du-Rhône valley vanaf 1 januari 2017

Gepost op 23/12/2016 om 10:57 door Carl in de rubriek algemeen.

De famille des côtes-du-Rhône villages ten zuidwesten van Franrijk- de kruidige/sappige wijnen kregen op 25 november '16 die nieuwe villages. . Sainte-Cécile, Suze-la-Rousse et Vaison-la-Romaine - de goedkeuring kan al het nieuw jaar 2017 ingaan.

De pyramide van de wijnen in de vallée du Rhône blijft maar bootsen. Meer nog, de promotie van Cairanne, ex- gemeentelijk côtes-du-Rhône villages krijgt een rangschikking als Cru - die in Februari is gebeurd. Dat dit nu bijkomend met nieuwe villages zal gebeuren met Sainte-Cécile, Suze-la-Rousse et Vaison-la-Romaine, is een geschenk vanwege Institut national de l’origine et de la qualité (Inao) gepubliseerd in hun officieel 'Journal Officiel des Vins' op 25 november. Een kaskraker van een nieuwsbericht. Het was al eerder ingediend in het jaar 1997 en blijf in de lade zitten. Voor de regio, wijnbouwers, is dit een voldoening voor hun werk : een 'catégorie supérieure' door de jaren heen met energie, werklust en kwaliteit. Voor de poort van Suze-la-Rousse, waarook de wereldtop Belgisch wijnbouwer Dirk Vermeersch met zijn domein Leplan aanwezig is, een gigantische opsteker.

De wijnbouwers van de wijnregio Sainte-Cécile bewijzen met hun concentratie grenache druivenplanten die 68% uitmaken met verschillende grondlagen van 'argilo-limoneux' vooral in het noorden, kalk galets in het zuiden een bewijs dat hun wijnen volwaardige toppers zijn. Suze-la-Rousse als wijndorp pronkt eerder met carignan, die 12% van de beplanting uitmaakt. Grondlagen en bodemgesteldheid iseen pallet van 'sols, caillouteux, argilo-calcaires, galets roulés. In Vaison-la-Romaine, vinden we dit ook terug met een lengte van 240/280 meters. Als alles meevalt met een millésime 2017 zijn de gemeentelije côtes-du Rhône-villages dubbel geslaagd. Nog een duwtje voor villages 'Plan de Dieu, Sablet, Séguret' ik ook niet onderschat. Iets verder Massif d’Uchaux, Visan, Valréas niet te vergeten.
Fiches van de nieuwe villages

Côtes-du-Rhône villages Sainte-Cécile
als appellation : 1390 ha
Vijf gemeenten : Sainte-Cécile les vignes, Sérignan du Comtat in de Vaucluse, Travaillan, Suze-la-Rousse, Tulette in de Drôme.

Côtes-du-Rhône villages Suze-la-Rousse
als appellation : 2607 ha
vier communes : Bollène dans le Vaucluse, Bouchet, Suze-la-Rousse, Tulette in de Drôme.

Côtes-du-Rhône villages Vaison-la-Romaine
Als appellation : 776 ha
Cinq communes : Buisson, Saint-Marcellin-lès-Vaison, Saint-Roman de Mallegarde, Vaison-la-Romaine, Villedieu dans le Vaucluse.Geheugensteuntje

De Côtes du Rhône of Rhônevallei is een wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk.

Het Rhônedal is de oudste wijnstreek van Frankrijk. De wijntraditie gaat reeds terug tot 600 voor Christus toen de Grieken hier reeds aan wijnbouw deden. In 1950 telde de regio ongeveer 16.000 hectare maar tegenwoordig is er reeds een 80.000 hectare aangeplant.
Productiegebied

Het productiegebied strekt zich lang en smal uit langs de oevers van de Rhône en is zo'n 200 km lang. Mede daardoor kunnen de Côtes du Rhône-wijnen sterk van elkaar verschillen voor wat betreft kleur, smaak en productiewijze. Het gebied wordt in het noorden begrensd door Vienne en in het zuiden door de Middellandse zee. Voorheen werd de grens bij Avignon gelegd, maar sinds enkele jaren worden ook de wijngebieden tussen Avginon en de Middellandse zee tot deze wijnstreek gerekend. Men onderscheidt een noordelijk en zuidelijk Rhônegebied. Het noordelijke gebied, dat door de Fransen ook wel Rhône Septentrionale wordt genoemd, strekt zich uit van Vienne tot net voorbij Valence. De wijngaarden liggen vrijwel allemaal op de westelijke oever met uitzondering van Hermitage en Crozes-Hermitage. Het Rhônedal is hier smal en de hellingen waarop de wijngaarden liggen zijn steil. Het zuidelijke gebied ligt hier ten zuiden van en strekt zich uit tot aan de Middellandse zee. De Côtes du Rhône omvat 25 gemeenten in 6 departementen: Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard.

Wijnproductie

Het zuidelijke Rhônegebied is goed voor 80% van de totale wijnproduktie van de gehele Rhônvevallei. Qua productiehoevelheid is de rode wijn dominant (82%), maar de trend is dat de rosé (10%) in opkomst is en dat de hoeveelheid witte wijn (8%) afneemt. Dit geldt overigens niet in Clairette de Die waar vrijwel uitsluitend witte mousserende wijnen worden gemaakt die sommige champagnes naar de kroon steken. De rosé wijnen worden voornamelijk in het zuidelijke gebied gemaakt en dan m.n. in Lirac en Tavel. In het totale gebied zijn ongeveer 6000 wijnbedrijven actief. 70% van deze bedrijven is aangesloten bij kleine wijncoöperaties. Enkele grote coöperaties domineren echter de markt: minder dan honderd bedrijven produceren twee derde deel van de wijnen uit het gebied. De totale productie bedraagt zo'n 2.400.000 hl per jaar.
Druivensoorten

In de Rhône worden in totaal 21 druivensoorten gebruikt. In het noordelijke gebied is voor de rode wijn de Syrah druif het meest dominant terwijl dat in het zuidelijke gebied de Grenache noir is. Voor de witte wijn worden de druiven Viognier, Roussanne en Marsanne het meest gebruikt.
Wijnen van de Rhône
AOP van het noordelijke Rhônegebied

Van noord naar zuid:

Côte-Rôtie (1980)
Condrieu (1940)
Château-Grillet (1936)
Saint-Joseph (1956)
Crozes-Hermitage (1937)
Hermitage (1937)
Cornas (1938)
Saint-Péray (1936)

AOP van het zuidelijke Rhônegebied

Van noord naar zuid:

Côtes du Vivarais (1999)
Grignan les Adhémar (2010) heette voorheen Coteaux du Tricastin (1973)
Côtes du Rhône Villages (1966)
Côtes du Rhône
Vinsobres (2006)
Rasteau (1937)
Rasteau Vin Doux Naturel (1944)
Gigondas (1971)
Vacqueyras (1990)
Beaumes de Venise (2005)
Muscat de Beaumes de Venise (1945)
Châteauneuf-du-Pape (1933)
Lirac (1945
Tavel (1937)
Ventoux (1973)
Luberon (1988)
Clairette de Bellegarde (1949)
Costières de Nîmes (1986)

Cru's van de Rhône
De Cru wijnen van de Côtes du Rhône zijn:

Beaumes-de-Venice
Château Grillet
Châteauneuf-du-Pape
Condrieu
Cornas
Côte-Rôtie
Crozes-Hermitage
Gigondas
Hermitage
Lirac
Saint-Joseph
Saint-Péray
Tavel
Vacqueyras
Rasteau
Vinsobres


Bodem en klimaat
De grote verscheidenheid aan wijn is voornamelijk te danken aan de verschillen in klimaat en bodem in de Côtes du Rhône. Het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heeft voornamelijk een granieten ondergrond en heeft een gematigd landklimaat. Het zuidelijke deel heeft een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel, rond Avignon, Orange en Châteauneuf-du-Pape, bestaat de bodem voornamelijk uit klei en zand.


DECA December


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese