Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Brazilië in het wijnglas

Gepost op 17/10/2009 om 13:19 door Carl in de rubriek algemeen.

Ik moest ook even schrikken, deze mogelijkheid te hebben gekregen dit te proeven met een achttal keuzes : Brazilië.

Verrassend moet ik zeggen , zowel voor witte of rode wijnen , een Sparkling wijn Reserva met goede lagering , je mag mij elke dag hiermee een plezier doen . De kostprijs valt echt nog mede, en laat het duidelijk zijn, waar ook het terroir of land, het is het vocht in het glas, en de waarnemingen die tellen. Een goede mondstructuur, finesse en fruitigheid, de stijl , de stiel kennen ze. Een gigantische ontdekking, die echt navolging moet krijgen.


Brazilië kan duidelijk meedoen in de wijnbouw. Komt dan nog een deel Europese druivenstokken te ontdekken, ik ben er echt voor gewonnen. Zowel zachte smaken, als body en vlezigheid . Hier de première voor WIJNTON.BE !

Laten we eerst eens kijken, hoe het zit met de wijnbouw in Brazilië .

Na Chilie, Argentinië en Uruguay het vierde land in Zuid-Amerika dat buiten de eigen grenzen van zich doen spreken met wijn. Ondanks een geschiedenis van bijna vijf eeuwen is wijnbouw erin feite een jonge bedrijfstak.

Pas na de komst van Italiaanse immigranten in de jaren 1870 werden 'echte' wijngaarden aangeplant. Brazilië telt momenteel ongeveer 40 duizend hectare wijngaard, wat meer is dan in Uruguay.

Rio Grande do Sul

De wijngaarden liggen in overgrote meerderheid in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. Dit is eigenlijk het enige deel van Brazilië dat geschikt is voor kwaliteitswijnbouw. Het klimaat is hier subtropisch, met lange zomers en korte winters. In het oog springend is de goede natuurlijke zuurgraad van de wijnen, samen met bescheiden alcoholpercentages en variatie tussen de oogstjaren.

Brazilië jongste wijnbouwgebied ligt ver verwijderd van het historische bakermat. Het is de Vale do Säo Francisco in het noordoosten van het land., verdeeld over de staten Bahia en Pernambuco, op de 9° zuiderbreedte. Het is daarmee een onvervalst tropisch wijngebied.

Omschakeling

Slechts een derde van de Braziliaanse wijngaarden , zo'n 12 duizend hectare ,is beplant met 'edele ' Europese rassen die onder de noemer 'vitis vinifera ' vallen . De rest is beplant met minder edele Amerikaanse rassen van het type vitis labrusca of hybriden. Net als destijds in Uruguay is in Brazilië evenwel een conversie van labrusca naar vitifera druiven op gang gekomen. Deze ontwikkeling maakt deel
uit van een veel omvattender proces waarin individuele kwaliteit voorrang kreeg boven anonieme kwantiteit.

Argentinië heeft Malbec, Chili Camenère en Uruguay Tannat. En Brazilië ? Van alles en nog wat. Bij de witte variëteiten zitten ondermeer Chardonnay, Sauvignon Blanc , Sémilon, Gewürztraminer, Malvasia , Riesling, Italico , Trebbiano, pinot bianco , Prosecco en Moscato. Het gamma bij rood is al breed: cabernet Sauvignon , Cabernet Franc , Merlot , Pinot Noir , Syrah , Tannat , Carmenière , Sangiovese , Touriga nacional , Tinta Roriz ( tempranillo) en Alfrocheiro.

De grote specialiteit is de mousserende wijn, maar rood is het meest belovend voor de toekomst.

Witte wijnen geproefd : jonge wijnen

Lunae Branco Frisante Salton 10,25 € ** aanvaard
Volpi Chardonnay Salton 12,62 € **** buitengewoon
Das Rio Antas Branco/flowers 6,86 € ****zéér goed

Rode wijnen geproefd: jonge wijnen

Das Rio Antas Tinto 7,65 € ** vreemde smaken
Volpi Merlot Salton 12,75 € **** prima
Classic Cabernet Sauvignon Salton 9,84 € ****
Telento Cabernet Sauvignon/Merlot/Tannat 28,33 € uitstekend !

Sprankling wijn

Brut Sprankling Reserva Ouro Salton 16,38
Zéér atractief , fijn, goede structuur, evenwichtige fruitigheid /zuren , duidelijke houtlagering. Zéér lange afdronk. Fantastisch!

DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese