Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een historische stad met kelders en miljarden bubbels in de flessen ! Epernay (Fr)

Gepost op 05/11/2014 om 22:19 door Carl in de rubriek algemeen.

La Champagne, is met zijn Franse (vrouwelijke) identiteit de populairste bruisende bubbel ter wereld. Geschriften verwijzen naar de XVII de eeuw waar het werkelijk begon te bubbelen. Met nog een kleine opfrissing voor alle wijnliefhebbers, willen we nogmaals alles op een rijtje plaatsen voor de belangrijkste zaken.

De cijfers

Alle Belgen degusteren per jaar 9 miljoen flessen en we behoren tot de grootste proevers per inwoner. In het verleden zijn er nog betere cijfers geweest , (12 miljoen) , maar de komst van Cava heeft de populariteit doen dalen. Bemerk dat er eveneens grote cijfers voorhanden zijn voor Crémants (lux - Elzas- Bourgogne - Jura .......) Prosecco (It)komt nu dichtbij, en eveneens andere landen. 33.500 ha wijngrond (waarde aankoop voor 1 HA = 1 miljoen euro + de kosten)). 33.500 ha wijngrond telt de Champagne regio met een productie van 349 miljoen flessen of 2.617.500 hl. wijnen.

REGIO'S en de toegelaten rassen


Montagne de Reims, Cote-de-Blancs, Vallée de la Marne , Aube. De toegelaten druivenrassen in deze regio's zijn voor witte rassen : Chardonnay , Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbanne en Petit Meslier - voor deze laatste is dit een echte uitzondering.

Voor de rode wijnen komen in aanmerking : Pinot Noir en Pinot Meunier. Niet alleen bruisende wijnen zijn er te vinden of te koop maar ook stille wijnen in alle stijlen - wit - rood- rosé. Dit is vooral in de AOC Coteaux - Champenois en de omgeving van Rosé-des-riceys.


Hoofdstad en bijzonderheden

Reims is de hoofdstad met het hart en episich handelscentrum Epernay, een 20 tal km. van de hoofdstad. Daar bevinden zich eveneens de mooiste wijngaarden en zichten. De meeste geeerde Champagnes zijn deze met de rassen Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Menier.

Epernay

Épernay is een Franse stad in het westen van het departement Marne met ongeveer 26.000 inwoners.

De stad ligt aan de Marne, direct ten zuiden van deze rivier.

De stad is historisch gezien het centrum van de champagneproductie. De bodem is krijtachtig, en in de directe omgeving groeien de druiven die voor champagne nodig zijn, Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.


Epernay, bezit ook heel wat troeven. Langs de gekende ´Avenue de Champagne´ tref je vele bekende champagnehuizen, zoals Mercier en Laurent-Perrier. De mooie herenhuizen in renaissance- of klassieke stijl dateren uit de 19e eeuw.
Maar die schoonheid is niets vergeleken met wat onder de Avenue verborgen zit. Meer dan 100 kilometer in de krijtrotsen uitgehouwen champagnekelders waarin meer dan 200 miljoen flessen opgeslagen liggen. Bij champagnehuis Mercier neemt een elektrisch treintje je mee naar deze ondergrondse schat, ronduit spectaculair!


Nog meer zin in bubbels? Doorkruis dan de wijngaarden van de Champagnestreek via de pittoreske ´Route du Champagne´. Of bezoek Reims, Unesco Werelderfgoed en dé plek om op een terrasje te genieten van een laatste glaasje champagne. . .


Deca copyricht November 2015 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese