Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De wondere wereld van oenologie en vinologie en consoorten !

Gepost op 02/05/2013 om 23:13 door Carl in de rubriek algemeen.

In de wijnregio Châteauneuf-du-Pape (Orange in de Rhône-vallei zijn er vele versnipperde percelen - zo bezit Alexandre Favier 50 ha wijngrond op 35 verschillende plaatsen. Zijn specialiteit is een gadget voor de regio : witte flessen Châteauneufs die hij kiest uit reglementaire toegelaten rassen - nergens in de wereld is dit zo. Zijn geheimen ? Grenache Blanc, Rousanne, Marsanne en Clairette. Meestal kiest men voor rode wijnen : Grenache , Syrah , Mourvédre en Cinsault . Twee wijnbouwers houden de traditie in stand voor 13 variëteiten in de fles . Kostprijs ? Tussen 30 en 50 euro . Zie verder onze proefnota's die zijn bijgevuld .


De geheimen van de steendure flessen Saint Emilion Grand Cru Classé A die eigendom zijn van Albert Frére en Bernard Arnault zijn gekend : men gebruikt 52 % Cabernet Franc en 48 % Merlot. Voor het jaar 2010 betaald men 1176,34 EURO of een kistje goed voor 7058 euro.


Er zijn slechts 6 wijnbouwers die afwijken van de 16 domeinen voor de beroemde samenstelling van zoete wijnen uit Sauternes : Sémillon en Sauvignon Blanc . Château D' Yquem bebruikt de samenstelling 80-20 - de andere gebruiken Muscadelle of puur Sémillon in een andere regeling. Het zijn natuurlijk ook dure wijnen die rond de kostprijs voor het jaar 2010 liggen rond de prijs van 576,82 euro . De nummer 1 is eveneens voorbehouden voor de Belgengroep LVMH . Waarom zo duur ? 30 maanden op hout , een uiterst zeer lage opbrengst en een grote selectie . Wist u dat er 8 oogstjaren ontbreken voor de 20 ste eeuw ? Simpel er waren geen goede oogstjaren en de wijn wordt dan niet verkocht !Michael Jackson dronk in zijn laatste maanden van zijn leven zes flessen wijnen per dag. Dit kon de persgroep het Laatste Nieuws ontdekken van zijn goede vriend Mark lESTER en tevens peter van Jacksons kinderen. De reden van zijn drankverslaving was zijn slapeloosheid. Jackson is wel gestorven door oversdosis medicijnen.


Bekende personen zoals Brad Pitt en Angelina Jolie kochten in 2008 het wijndomein Château de Beaucastel in Correns (Provence). Het domein heet nu MIRAVAL en ze vertrouwden de productie en commercialiteiten aan het wijnhuis PERRIN . Eerder in 2009 en 2011 is dit domein uitgeroepen geweest als Winnery of the Year . In 1991bekroond tot de beste wijn ter wereld. De voorstelling van de wijnenb heeft onlangs plaatsgehad in Brussel .

Hoe zit het in de Cava industrie - meer nieuws binnenkort . We proefden een fles uit de Lidl : Cava Amorany Gran Cuvée Brut --- volg de nota's bij 'VERS GETAPT' of onze proefnota's !


Deca copyricht Wijnton.be DECA Mei 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
2 reactie(s)

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese