Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het snelste- en beste wijnnieuws voor de wijnliefhebber .

Gepost op 31/10/2014 om 18:33 door Carl in de rubriek algemeen.

Met 'Herbstliche grube' aus kröv an der Mosel, starten we onze nieuwe redactienieuws. Een mooie mailcontact viel ons binnen met vrolijk nieuws. Ander nieuws is er ook dat niet zo vrolijk blijkt. Prettig surfplezier dat is natuurlijk dat we willen posten. Daar gaan we .....
Duitse wijnregio Piesport (Moezel) : tegenvallende wijnoogst dit jaar 2014 want rode druiven werden zwaar aangetast door de Suzukivlieg en door regenval in september. 2013 was ook niet goed voor de Luxemburgse wijnregio Schengen voor rode wijnen.


De Aziatische fruitvlieg of suzukivlieg slaat dit jaar voor het eerst hard toe bij Limburgse fruittelers. De vlieg vernielt vooral blauwe druiven, zo meld Ghislain Houben van wijndomein Hoenshoef in Borgloon en is de helft van zijn dornfelderdruiven kwijt. "Van de andere blauwe druiven heeft die fruitvlieg ook al 10 à 20 procent aangetast. We hebben het insect pas drie à vier weken geleden ontdekt", zegt Houben in de krant.

De suzukivlieg wordt om en bij de drie millimeter lang. "Hoe de vlieg in Europa is geraakt, weten we niet precies. De Zuid-Europese landen hebben er langer last van", zegt Dany Bylemans, directeur van PC Fruit. "Vorige winter heeft het niet gevroren, waardoor die vlieg zich heeft kunnen verspreiden. Ook de late aardbeien hadden er last van."Frankrijk :
Jonathan Bauer-Monneret nouveau Meilleur sommelier de France


Sommelier au Spring à Paris, l'Alsacien de 29 ans Jonathan Bauer-Monneret décroche le titre de meilleur sommelier de France à Beaune, lundi 27 octobre.

Afkomstig uit de regio Elzas, 29 JAAR oud won deze Sommelier de grote prijs. In Frankrijk is dit natuurlijk zeer hoog en is men direct beroemd.

Jonathan Bauer-Monneret kreeg de troophée van de meilleur sommelier de France uit de handen van de Heer Michel Hermet, président de l'UDSF.30 MINUTES POUR EXPRIMER SON TALENT

In minder dan half uur klaarde hij de klus met het blindproeven en alle gegevens te melden van de wijnen en zijn talenten te bewijzen.

De proeven :


Un vin blanc (un Vouvray demi-sec uit het jaar 1971)Moeilijkheidsgraad zeer hoog omdat het over geen droge wijn gaat.

Herkennen 4 rode wijnen, de rassen , jaartal en alle gegevens en/of millésimes - hun eigenaars of kastelen.

- Gevrey-Chambertin 2010 Sérafin père et fils,

-Mercurey premier cru Château de Chamirey 2010,

- Beaune 1er cru 2005 Clos des Fèves du Domaine Chanson,

- Moulin-à-Vent 2005 Clos de Rochegrès du Château des Jacques)- een Beaujolais

Tevens moest hij bewijzen van het uitschenken, bedienen en de perfecte stijl hiervan voor de juryleden.

Gefeliciteerd !


Europa

Karel De Gucht neemt afscheid van zijn Europese topfunctie.
Maar hij maakt ook duidelijk dat hij niet van plan is te gaan stilzitten.
'Meer wijn maken - alle seizoenen kunnen meemaken' -was zijn antwoord. Hij bezit een domein in Toscane (It).


Goed en mooi nieuws uit de Duitse Moezelstreek.
Duitse en Luxemburgse Moezel bewoners zijn levenslustige, vriendelijke mensen, waar vreugde met wijn samengaat en in de wieg is gelegd. Dit is geen wereldnieuws. Gans het jaar zetten ze zich in voor hun gastvrijheid. En er was weer feest....(vrij vertaald)

Die Moselaner sind ein lebenslustiges Völkchen, Wein und Genuss sowie die Freude am Feiern wird Ihnen schon mit in die Wiege gelegt. Die Menschen am Fluss lieben es, das ganze Jahr über mit und rund um den Wein zu feiern.

Groot feest in de Moezel

Vrijdag 26 september koos de jury Mejuffer Kathrin Schnitzius uit Kröv als de Deutschen Weinprinzessin.
Ze kreeg de titel van 'Mosella von Kröv' und Moselweinkönigin 2014. (Mittelmosel) 70 juryleden waren het eens dat ze in de finale de allerbeste talenten bezat. Naast de kennis van wijnen, de uitleg , was ook een eigen expressie mogelijk en dit deed ze met een muzikale act. Haar stem klonk als een nachtegaal, waar sommige kristalglazen bijna braken. Er is natuurlijk veel gefeest geweest waar de spanning van de duizenden aanwezig waren.

De koningin van de Mozel op toer.

We vermelden nog, dat de koningin van de Mozel overal aanwezig zal zijn op de 'weinnachten' en kerstevents in en rond de Duitse Moezel. Haar beste cuvée ? je mag slechts één maal raden. Riesling natuurlijk. Mag de prins met het witte paard haar nu goed vergezellen. Proficiat Kathrin ......en wat een mooie naam. Normaal gezien zal ook een cuvée genoemd worden naar haar overwinning. Wij zijn benieuwd naar welke kelder die gaat. Verwachten nog een exclusief contact voor onze blog voor de komende feestdagen ....! Beloofd goed te worden.....


Dokters

Het aantal dokters die wijnbouwer worden of hun praktijk inruilen in ons land stijgt met de dag. Op Foire-du-vin Roeselare waren er zelfs reeds 2 domeinen eigenaar van dokters in het buitenland. Jan Debruyne (62) uit Antwerpen koos eveneens voor een wijngoed in Diano D'Alba (PIEMONTE).

Gaat het over passie voor wijnen of een beter bankrekening? Moeilijke vraag om op te antwoorden - dokters zijn meestal liefhebbers van wijnen. Wijnboer worden is ook werken : op een tractor plaatsnemen , snoeien , plukken, kisten verslepen, ...... Ja, een vreemde wereld. En als ook een (dokters) praktijk op hun domein aanwezig is -wat staat dan op hun medicijnbriefje? Mopje natuurlijk.


Overlijden :

Hommage au grand vigneron bourguignon Hubert de Montille, qui s'est éteint ce week-end 31okt-2 November 2014.

Eerbetoon aan de grote Bourgondische wijnmaker Hubert de Montille, die overleed dit weekend 31-2 November 2014.

World CULINARY AND WINE LUXEXPO
-Alle grootste culinaire proeverijen van Europa - professionele wijndomeinen

Luxemburg stad 22-26 november 22-26 nov.

Gratis VIP EINTRITTSKARTE t.w.v. 24 euro te verkrijgen - uitsluitend leden Wijnton.be

Wijnhandelaars op sociale media

Een ander fenomeen is dat gekende bedrijven, voortdurend de dag rond berichten posten op facebook. Gaat van hun familie voorstellen - een persoonlijke degustatie met foto's aantonen- flessen voorstellen - melding van ongemakken van diverse soorten - spullen verkopen die ze niet meer nodig hebben . De vraag is nu : is dit om met hun clienteel te communiceren - nieuwe clienten aantrekken - of is het uit verveling- en komt dan geen volk over de vloer? De wereld op zijn kop om handel te drijven. Een smartphone zal dus in de toekomst noodzakelijk zijn om alle berichten van een vertrouwde handelaar te volgen. Bijna alle handelaars zijn op sociale media om hun degustaties te melden - geen emails meer, geen persoonlijke uitnodigingen meer. Bpost is de verliezer.Slovaakse wijnregio

50 Slovaakse wijnen in de wereldwijde Top 1000 ! Dat is 5%. Een prachtprestatie voor zo'n klein land. Dit toont aan dat er topkwaliteit wordt gemaakt. Laten we de Slovaakse wijnen de aandacht geven die ze verdienen. Binnenkort op onze blog/site + exclusief proefnota's .


Beleggen in wijn ?

Chateau Lafite mag dan wel één van de meest mytische wijnen ter wereld zijn met hun Premier Grand Cru Classé - de wijnen van het oogstjaar 2010 hebben nu een waarde van 1.400 € per fles !
Snel inruilen.
Diner + topwijnen in Honk Kong

Wie zich nog haast, kan erbij zijn :
6ème Hong Kong Wine and Dine (la version asiatique de « Bordeaux Fête le Vin ». Peter Lam, de président van Hong Kong Tourism Board en organisateur du Festival, selecteert nog 120 Europese personen. Naast een rijk gevulde tafel komen de dure wijnen ter degustatie - en dit is niet niets. Alvast de MAGNUMFLESSEN van Chateau Latour 1989. Nog beter dan de 75cl flessen, maar er staat nog een beter flessengamma.

Met de chef erbij .....

D'autres grands crus 1855 (dans des bouteilles de 75 centilitres, celles-ci) ont accompagné ce repas préparé par Nicolas N’Guyen et Alexandre Morin, le chef et le sommelier du Chapon Fin, le plus ancien restaurant de Bordeaux dont Sylvie Cazes est la propriétaire. Ces grands crus étaient : guiraud 2013, suduiraut 2009, issan 2005, calon-ségur 2005, batailley 2003, talbot 2005, rayne-vigneau 2003.
Voor elk een glas of twee heb je zekerlijk een waarde van 650 euro achter de kiezen. Wie durft ?


Ander voorstel :
Domaine Rieflé-Landmann, die wij persoonlijk goed kennen, en daar een fantastisch avontuur beleefd- bezit relaties in California. De wijnbouwer is zeer beroemd in de regio, omdat hij echt een syndikaat heeft opgericht tegen alle Franse wetten. Maar zijn Grand Cru wijnen zijn toppers. Nu is hij al bekend in California.


In de 'the privilege of leading Confrérie St-Etienne Alsace's Autumn Chapter at California Club downtown Los Angeles' gaat eveneens een top diner door met o.a les Vins d'Alsace and especially our Grand Cru Steinert 2010, Crémant and Red 2009. WIJNEN van Bernhard Reibel Hahnenberg gewurztraminer 2006 and Maison Trimbach (Anne H-Trimbach) gewurztraminer Late Harvest 1998. Hoeveel dessert (taarten) er besteld zijn, weten we niet. Succes Seppy and good luck. ‬


De goedkoopste buffet in Beaujolais

Het Domaine du Cret des Bruyères, organiseren voor de 7 de maal op 22 en 23 november van 11 tot 18 uur hun voorstelling van de wijnen. De onkosten nemen zij ten laste voor de hapjes en buffet . De wijnen die er te proeven vallen zijn o.a Régnié, Chirouble, Brouilly, Juliénas - eveneens een rosé.

Beschikken over een Chambre Touriste's.
Dank Nathalie en Giles Desplance.


Laatkomers:

Oogst van de Sagrantino van Agricola Romanelli (IT) is achter de rug. Eind oktober aub!!! Een van de meest geconcentreerde druiven op alle vlakken. Suikers, zuren, polyfenolen, tannines,.... en toch een gebalanceerde wijn kunnen maken vol fraicheur!
Benieuwd !

Deca eigendomsrechten NOV 2014 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese