Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Fijne Spaanse witte druivenrassen : Verdejo

Gepost op 06/02/2017 om 10:14 door Carl in de rubriek algemeen.

Wie echt een goede witte wijn in zijn glas wil proeven, kan zekerlijk een keuze maken voor Spanje. Verdejo is een echte hype aan het worden, voor zijn finesse, gulheid van fruitigheid en fijne zuren. Culinair kan je met deze druivenras alle kanten op : van schaaldieren, visgerechten of Aziatisch. Een kennismaking dringt zich op. De flessen zijn bijna overal verkrijgbaar - tijd om het echt eens te degusteren. Een dag met tapas hapjes en de wijnen uit Rueda - veel succes garanderen wij.


Verdejo (Rueda)

Verdejo is een witte druivensoort die in Spanje wordt geteeld. Door middel van DNA-onderzoek in Madrid is gebleken dat verdejo gerelateerd is aan een druivenvariëteit die in Valencia (Spanje) bekendstaat als planta fina. In 2011 bedroeg de productie van deze druif meer dan 61.000 ton, dit was 82% van de totale productie van wijndruiven in dit gebied. Dit maakt dat verdejo bijna als synoniem voor de DO Rueda wordt gezien.

Geschiedenis

De druif wordt in de regio sinds de elfde eeuw geteeld. Er wordt aangenomen dat Alfonso VI het ras heeft meegebracht uit Noord-Afrika, na aanpassing in het zuiden van Spanje. Het was de basis voor de 'solerawijnen'; ranzige wijnen met een lange rijping in vaten, vergelijkbaar met Jerez.

Een verdejowijn uit Rueda.

In Spanje wordt de verdejodruif geteeld in de gebieden Valladolid, Segovia, Ávila, Cigales en Toro.

Buiten dit gebied is de verdejo ook te vinden op de Canarische Eilanden, Portugal en Australië.

Kenmerken

De verdejostam is een plant die zich gemakkelijk aanpast aan onvruchtbare en steenachtige grond en goed droogte verdraagt. Hij produceert trossen van kleine tot middelgrote druiven, compact en met een zeer korte steel. De druiven zijn bolvormig, klein tot middelgroot met een gemiddelde dikke schil, groengeel van kleur en met grote pitten.

De druif wordt meestal 's nachts geoogst in de maand september vanwege de hoge dagtemperatuur, die maxima van 30 graden Celsius kan bereiken. Zo wordt voorkomen dat het sap donkerder wordt als gevolg van oxidatie veroorzaakt door hitte.

De wijnen die uit de verdejodruif worden vervaardigd, hebben een waaier aan kleuren, variërend van groengeel tot geel. De aroma's zijn intens van fruit, kruiden en bittere tonen van witte bloesem. Het alcoholpercentage is gemiddeld met een middelhoge tot hoge zuurgraad. De smaak is zacht en fris met aan het einde een karakteristieke bittere afdronk.

Verdejo wordt voornamelijk gebruikt om jonge wijnen te maken. De kenmerken zijn daarnaast ook ideaal voor de veroudering in vaten voor het perfect combineren van hun aroma's met geroosterde en vanilleachtige tonen. Ook ondersteunt de druif de mogelijkheid voor het maken van mousserende wijn en wordt ijswijn geproduceerd in de Bodegas Vidal Soblechero in La Seca (Valladolid).

Assemblages

Meestal komt verdejo voort in verschillende samenstellingen met o.a chardonnay, sauvignon blanc, viura en dit is spijtig. Als éénmansdruif heeft het ras bijzondere dna om te proeven. Voor blindproevers zal hij veel hersenspinsels bezorgen, want komt aardig in de buurt van de Oostenrijkse Gruner Veltliner. Niet zo meneralig,maar finesse van dezelfde soort.

Synoniemen en onder andere naam

Botón de gallo blanco
Gouveio
Verdeja
Verdeja blanca
Verdejo blanco
Verdelho
Verdello

DECA Feb. '17

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese