Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De wijnen van de Mont Ventoux !

Gepost op 17/03/2011 om 18:31 door Carl in de rubriek algemeen.

Tour de France , en wijnen. Dank aan de wielrennerij , zo zijn deze wijnen - eveneens bekend geworden- de Mont Ventoux. Het mooiste panorama van de Alpen ( 1912 meter) , met bovenop een echt maanlandschap. De prachtige vegetatie begint al op 1600 meter, waarbij reeds de grote rolstenen te vinden zijn. Een bezoek aan de regio : Bedoin , Vaison Romaine , Carpentras , Nyons, Valréas, Borie en de source du Grozeau mag dan niet ontbreken.

Buis les Baronnies, Sederon, Mollans, Montbrun, Aurel, Sault , Bedoin, Malaucene, Mollans , zullen u , welke richting u ook gaat volgen , op de Mont Ventoux brengen.

En de wijnen ? Ze behoren tot de familie Rhône en Provence - een uitgestrekte A.C. van 6000 ha rode wijnen -frisse rosé - witte wijnen.Algemeen zijn de wijnen acceptabel met goede oogstjaren - de wijnbouwers treffen zekerlijk tot 7-8 jaren na elkaar een mooie oogst.

Climatologisch met veel winden (mistral) en regen moet het echt goed bevallen. Wat het terroir betreft : stenen , kalk en ondergrond zijn er prima.


Druivenrassen zoals Grenache en Syrah behoren tot de diepe smaken - je moet er van houden.

Coöperatieven, enkele Châteaus , wijnbouwers met grote stielkennis zijn er voldoende. En zeg nu zelf , een wijntje op tafel van de Mont Ventoux - toch om trots te zijn ? Culinair zijn ze mooi voor aperitief (wit) , rose , de rode verdienen een goed stukje vlees.


* Vlot zijn zelf alle partybox-wijnen van 3-5 liter te vinden in supermarkten of bij wijnhandelaars.

DECA copyricht Maart 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese