Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Pécharmant, Monbazillac, Saussignac, Bergerac... (Fr)

Gepost op 06/06/2009 om 19:11 door Carl in de rubriek algemeen.

Pécharmant: (Bergerac) De unieke smaak van de rode wijnen is te danken aan de typische zand-en kiezelbodem die een dieper gelegen ijzerhoudende kleilaag, ' Tran ', bevat.

De druivenrassen voor de productie van de wijnen van de appellation Pécharmant zijn: Merlot, Cabernet sauvignon, cabernet Franc en Malbec. Het is een zeer getypeerde bewaarwijn, elegant, fijn, bijzonder aromatisch.

Rosette: (halfzoete) Bergerac (Fr)
Voornamelijk afkomstig uit de assemblage van 3 druivenrassen, Sémillon, Sauvignon en Muscadelle, is de A.O.C. Rosette een halfzoete wijn met een lichte strogele kleur. Deze bijzondere wijn is soepel, rond en uiterst elegant.

Bergerac: (rode wijnen, roséwijnen en droge witte wijnen):

De rode wijnen en de rosés worden vervaardigd door assemblages van Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. De rode wijnen zijn fruitig, soepel en worden jong gedronken. Bij sommige onder hen komt hun weelderigheid goed tot uiting met het ouder worden. De rosés worden jong en fruitig gedronken. Dank zij hun structuur smaken ze heerlijk bij alle maaltijden. De droge witte wijnen op basis van Sauvignon, Sémillon en Muscadelle, met een aangenaam boeket, kunnen in functie van hun vervaardiging nerveus en fruitig zijn en worden dus best jong gedronken, of vet en rond zijn, met meer structuur zodat ze een paar jaar bewaard kunnen worden.

Côtes de Bergerac (rode wijnen en halfzoete witte wijnen):

De rode Côte de Bergerac, afkomstig uit de assemblage van traditionele druivenrassen, hebben een intens donkerrode kleur. (bijna naar het paarse toe, of schijn nota: Carl). Deze krachtige, gestructureerde wijnen met complexe aroma's van rijp fruit kunnen uitstekend bewaard worden, 10 jaar en meer in functie van het jaartal.
De witte wijnen met een mooie strogele kleur zijn halfzoet. Ze beschikken over een ronde mond en een verleidelijke aromatiche frisheid waardoor ze best op jonge leeftijd gedronken worden. Ze zijn het resultaat van de drie belangrijkste druivenrassen van de appellation: Sémillon, Sauvignon en Muscadelle.

Saussignac: (likeurwijnen)
De wijnen die de appellation Saussignac mogen voeren zijn halfzoete witte wijnen. Ze ontstaan uit de assemblage van Sémillon, Sauvignon, Muscadelle, Ondenc en Chenin. Zon en wat vochtigheid doen botryis (mist) ontstaan. De druivenschil wordt eerst roze, dan bruin en tenslotte zwart. Het water verdampt, de concentratie neemt toe. De gerimpelde edele druiven worden in kleine hoeveelheid geoogst in verschillende plukgangen. De Saussignac is een weelderige wijn met aroma's van acacia en perzik. Met de tijd ontwikkeld hij een weelderig en complex boeket. Deze uitzonderlijke wijn is een bezoekje aan zijn verbouwers waard.

Monbazillac (likeurwijnen)
De A.O.C. - wijn Monbazillac, afkomstig uit de assemblage van de druivenrassen Sémillon, Sauvignon en Muscadelle, wordt manueel geoogst in verschillende plukgangen om uitsluitend de druiven te selecteren die aangetast zijn door de beroemde en wonderlijke ' edele rotting '. De prachtige goudkleurige likeurwijnen van Monbazillac zijn bijzonder elegant en onthullen een krachtig boeket van honing, acacia en perzik.

Met dank: Maison des Vins de Bergerac Conseil Interprofessionel des Vins de la region de Bergerac 24104 Bergerac CEDEX

Office de Tourisme de Bergerac 24100 Bergerac
Bureau d' information des Vins de Bergerac 1060 Bruxelles.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese