Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

San Valentin : de Spaanse fles voor uw Valentijn feest ! Feliz San Valentin !

Gepost op 11/02/2016 om 21:45 door Carl in de rubriek algemeen.

Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Nadat Paus Gelasius I in 496 riep dat 14 februari de dag van de Heilige Valentijn zou zijn, wordt Valentijnsdag gevierd op 14 februari. San Valentín, zoals de dag in het Spaans heet, is een dag waarbij geliefden elkaar extra aandacht geven maar het is tegenwoordig eigenlijk meer een commerciële dag dan een liefdesdag. Toch heeft de dag voor veel mensen een extra betekenis.

Oorspronkelijk was Valentijnsdag de dag waarop iemand anoniem de liefde kon verklaren aan een ander door bloemen, chocolade of cadeautjes te sturen zonder naam erop. Zo moest de ontvanger of ontvangster raden van wie de liefdesgoed kwam en dat maakte de dag extra spannend. Tegenwoordig is, zeker uit commercieel oogpunt, de nadruk meer gelegd op de dag dat geliefden elkaar iets geven om nog eens extra de nadruk te leggen op het houden van. Vooral in de Verenigde Staten wordt de Valentijnsdag behoorlijk commercieel uitgebuit maar landen als Spanje, Nederland en België doen daar eigenlijk niet aan onder. Ook hier kun je overal kleine speciale cadeautjes vinden of bloemen of …. teveel om op te noemen eigenlijk.

Geschiedenis

Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Het feest werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden en verving men Lupercalia door Valentijnsdag.

In Spanje is San Valentín min of meer in de twintigste eeuw ingevoerd met, volgens de verhalen, het idee om de verkoop van cadeaus te stimuleren. Men beweert zelfs dat in Spanje de winkelketen El Corte Ingles met het invoeren van San Valentín is begonnen om zo de verkopen te stimuleren.

Al met al, 14 februari is dé dag om je geliefde een blijk van waardering te geven en zo nog eens de liefde te verklaren. Feliz San Valentín !!

APPELLATION Catalunya D.O


Geschiedenis van deze regio :

De wijngaard en wijn in Catalonië zijn zo oud als hun geschiedenis en cultuur. Men schat 2500 jaar. De Middellandse Zee, de bakermat van culturen, was degene die onder dezelfde bodem en dezelfde wind, wijnbouw in Catalunya organiseerden.

In de omgeving van de kloosters, wijngaarden verspreid over de geografie Catalaanse Southern, werd het jaar 1758, de belangrijkste bron van inkomsten van de Catalaanse platteland, en een van de belangrijkste aanjagers van de economie, aangezien wijnen mistella Catalaanse geesten werden geëxporteerd naar Engels markten en de overzeese koloniën, en werd het eerste hoofdstuk van de Catalaanse export.

Maar wijnbouw in Catalonië is niet alleen de geschiedenis, maar ook modern, met de toepassing van de nieuwste technologie (trellised wijngaarden, gezondheid en klonale selectie, temperatuur-gecontroleerde vergisting, wijn veroudering in eiken vaten, analyse en constante kwaliteitscontrole ...) te krijgen in wijnen van uitstekende kwaliteit, samen met de traditie het maakt de Catalaanse wijn kan wereldwijd erkend blijven.
In de wijn aspect, Catalunya heeft ook een belangrijke en sterke traditie, met talloze traditionele Catalaanse activiteiten met betrekking tot de boeren en wijnbouw. Het is opmerkelijk in bijna alle wijnsteden in Catalonië, het Oogstfeest plaatsvinden tijdens de maanden september en oktober.


Miguel Torres Spanje

In de omgeving zijn 205 wijnboeren actief, al dan niet door een cooperatie. Zeer belangrijke speler is de familie Torres die een zeer gereputeerde naam bezit in gans de wereld. Bij de familie Torres is het maken van wijn in de oude Catalaanse stad Vilafranca del Penedès, zuid-westen van Barcelona, ​​sinds de 17e eeuw, een belangrijke activiteit geweest. Het is deze traditie in combinatie met innovatie, dynamiek en toewijding aan kwaliteit dat Torres stevig op de wereldkaart heeft gezet. In 2010 werden Torres regonised door de Drinks Business for WINES met 'groene geloofsbrieven' en bekroond International Green Company of the Year.Witte versie

Druivenras : Perrellada

De San Valentin is een heldere lichtgele wijn met verleidelijke aroma's van verse rijpe druiven en andere fruitsoorten (rijpe bananen, kweepeer) en bloemen (acacia met hinten van rozen en rozemarijn). Weelderig en lichtzoet op de tong.

Rode versie

Naast Tempranillo is ook het druivenras garnacha noir terug te vinden.

Grenache noir

Weinig kleur, met een druivenbes die een dunne schil bezit. Het is dus duidelijk dat de bessen een zachte behandeling vragen. Voor rosé is hij een fantastische fles. Duidelijk zwart fruit terug te vinden, met een hint naar een hoog suikergehalte die hij aanmaakt. Alcoholgehalte kan eveneens hoger liggen. Toch een vlot soepele wijn met hinten naar port. Zwarte kers, olijf, tabaksgeuren (zeer goede eigenschap. Kan inderdaad kruidig (zwarte peper) overkome . Naast het Rhonedal in bvb Chateauneu-du-Pape, is hij ook te vinden in Californie, Zuid-Amerika.


De Franse Grenache noir (Het verschil)

Franse grenache is de meest zonnige en optimistische druif van Frankrijk. Zowel in rood als rosé, sensueel en joviaal, verleidelijk, aangenaam, rond en kruidig van karakter.


Drinken in combinatie met?

Franse grenache is een volle mediterrane wijn, zonnig en soepel. De wijn gaat perfect samen met varkensvlees - wat eveneens zacht en aromatisch is - maar ook met gegrild lamsvlees en gevogelte met een saus. Grenache heeft een zwak voor vlees met een zachte textuur, eerder dan meer vlezige vleessoorten.


Welk type wijn?

Franse grenache heeft zijn reputatie te danken aan zijn zacht, rond en genereus karakter. Grenache wordt gebruikt om bijzonder fruitige roséwijnen van te maken, licht van kleur, de zogeheten 'vin gris'. Franse grenache wordt ook geassembleerd met andere druivenvariëteiten, wat resulteert in kruidige rode wijnen met zachte tannines die aangenaam om drinken zijn. Zonovergoten wijnen met een prachtige, geconcentreerde paarse kleur met een hint van robijn.

Voor welke gelegenheden?

Grenache is een druif voor opgewekte levensgenieters die hun humeur graag delen met anderen. Het is de typische wijn voor een gezellig familiedineetje tijdens de vakantie, maar ook stadse gastronomen hebben hem ondertussen ontdekt. Grenache is perfect voor etentjes onder vrienden, zeker wanneer de zon zich voor het eerst laat zien.

Waar komt de wijn vandaan?

Grenache komt oorspronkelijk uit Spanje, maar Frankrijk is veruit de grootste producent van deze mediterrane druif. Franse grenache staat voor frisse en levendige wijnen met reliëf, waardoor het fruit geaccentueerd wordt.

Wij wensen u een succes toe .

TE KOOP : Delhaize SUPERMARKT of bij uw wijnhandelaar.DECA Feb 2016 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese