Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De wijn Valley's uit Chili

Gepost op 14/02/2011 om 19:12 door Carl in de rubriek algemeen.

Graag zijn we er terug, om deze wijn valley's uit Chili , nader te bekijken. Al eerder posten we , een kennismaking met dit land. ( Chili steeds meer variatie, terug te vinden in ons archief met onze zoekrobot).

De ontelbare invoerdens in ons land, zijn niet meer te tellen, een bewijs, dat de consument graag een wijnflesje mee neemt uit één van deze wijnregio's.

Frankrijk, is nog heden de marktleider, Spanje, Italië volgen, Chili komt dan op de 4 de plaats met Zuid-Afrika en Portugal voor meer dan 10 % .
Hoopgevend voor deze Wijn Valley's.


We stellen dan ook eens voor, de kaart eens te bekijken .Chili ligt aan de westkust van Zuid-Amerka. Dit lange, smalle land strekt zich uit over een lengte van 4.300 kilometer langs de grote Oceaan, maar is slechts 90 tot 400 kilometer breed. De wijngebieden in Chili strekken zich uit over 1.400 kilometer, van 27° tot 39° zuiderbreedte . De omvang en de geografische ligging van de wijnregio's bieden de meest uiteenlopende klimatologische omstandigheden en bodemtypes aan zodat veel verschillende wijnbouwmethodes worden toegepast.

De totale wijnproductie bedroeg in 2006 844,9 miljoen liter ofwel een stijging van 7,1 % t.o.v. de productie 2005. Deze groei komt voor rekening van een stijging in de productie van wijnen met herkomstbenamingen. (D.O.), met een groei van 13,6 % gelijk aan 716 miljoen liter. Goed voor een aandeel van 85 % . De overige 15 % betreft wijnen van tafeldruif en zonder herkomstbenaming.

Cabernet Sauvignon 44,7 %, Merlot 15,7 % , Sauvignon blanc 9,5 % , Carmenere en Chardonnay ( elk 8,3 % ) en Syrah 3,6 % zijn de zes belangrijkste druivenrassen. Pinot Noir, Riesling en Gewurztraminer zijn er later bijgekomen.

Klimaat: mediterraan , veel neerslag in de winter, en een lange periode van droogte van het einde van de lente tot het einde van zomer. Een temperatuursverschil tussen dag-en nacht , met een temperatuur van meer dan 30° C overdag in de warmste maanden en een enorme terugval s' nachts met 15 tot 18 ° C aan de kust. We moeten dan besluiten een lange groei- en rijpingsperiode .

Buitenlandse investeerders zijn er altijd geweest , namen als Bodegas Torres ( Spanje) en Château Lafitte en Rothschild ( Frankrijk) en hebben een belangrijke rol gespeeld. Tegenwoordig is veel geinvesteerd zoals Robert Mondavi, Pernod Ricard, Grand Marnier, Kendall Jackson, Château Larose-Trintaudon, aangetrokken door de ideale klimaats- geografische omstandigheden.

Copyricht Wijnton.be Feb 2011
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese