Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Eigenaardigheden dewelke je altijd wilde weten in oenologie

Gepost op 03/02/2011 om 15:24 door Carl in de rubriek algemeen.

Klare wijnen : één van de Appelations Contrôlées van de regio Bourgogne is de Bourgogne-Passe-Tout-Grain , opgestart in 1937, met een rendement max 50 hl/ha en een productie van 42500 flessen. Pinot Noir 33 % en 66 % Gamay, bezitten ze een 9 % Alcohol na de gisting.

-Ken je nog de Cru's van Beaujolais? We helpen een beetje : Beaujolais -Villages ;-Brouilly-Chénas-Chiroubles- ; Côte-de-Brouilly-Fleurie-Julieas-Morgon-Moulin -a-Vent-Saint Amour.

-Bouzy : beroemdheid in Champagne voor Premier Cru, eveneens een rode niet mousserende wijn is toegelaten.

-De beroemdheid van Dom Pérignon is o.a als eerste persoon met een slim idee Champagnewijnen te mengen. Door de versnijdingen kreeg men goede kwaliteiten voor het maken van Champagnes. Deze Benedictijner Monnik overleden in 1715 is 47 jaar keldermeester geweest in Hautvillers. Hoeveel keer hij rode kaken heeft overgehouden na proeverijen is niet bekend.

Dom Oudart stond steeds aan zijn rechterzijde, de wijnbereidingsmethodes is zijn wijsheid geweest. Dom Oudart was keldermeester in Saint-Pierre-Aux-Monts te Pierry.

-Voor een fles Nebukadenezar heeft men 16 liter Champagnes nodig.

-Clos: Benaming voor een ommuurde wijngaard, of een die dat vroeger is geweest, vooral in Bourgondië. Sommige wijnen verdienen een speciale herkomstbenaming bvb Clos de la Commaraine - Clos des Mouches (Beaune) -Clos du Roi ( Beaune) .

*Banyuls : ZW van Roussillon is een van de beste wijnen uit de streek. Rotsen, ravijnen , blakende zon , maakt men er de beroemde Grenache Rosé. Muilezels zorgen voor het vervoer van de druivenmateriaal naar de vele cooperatieven (9) , goed voor 2800 ha en 1600 wijnbouwers zijn er voor handen.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese