Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Agenda en proefnotities ! 2015 - Proeven met Wijnton.be !

Gepost op 25/01/2015 om 10:42 door Carl in de rubriek algemeen.

Het is nog even stil bij onze wijnbouwers en bedrijven, na een zware handelperiode van de feestdagen, maar het komt vast in orde. In onze mailbox is dit voor deze gevevens muisstil. Maar er zijn terug proeverijen bij de bedrijven : wijn tastings, open flesdagen. Inrichtingen van : Megavino, Foire-du-vin, Vinexpo..... Wij doen de beste aanpassingen en contacten voor een dichtbijzijnde degustatie in of rond uw woonplaats, stad of gemeente.
Alle Provincies en buitenlandse degustaties in het buitenland (zomerperiode)inbegrepen. Mag het een prettige ervaring of uitstap worden.


Een duizendtal degustaties bij bedrijven en zelfs meer zijn reeds ingevuld geweest gedurende vijf jaar. Liefdadigheden of wijk proeverijen met kaas en wijn voor een kas te vullen, zijn ons genegen. Data's van wijnclubs of verzamelaars van champagnecapsules eveneens. Onze diensten staan terug op groot niveau.


PROEFNOTAS OF PROEFNOTITIES

Onze ploeg en juryleden van onze wijnblog/site toeren overal rond om maar goede flessen met inhoud te vinden. Wij kopen die flessen aan en herproeven, bij uitstekende quoteringen plaatsen wij dit in 'onze kelder notities' op de blog/site. Wij zijn dikwijls in het buitenland ,of Nationale grote organisaties om maar die ene fles te vinden. Vreemde druivenrassen, uitzonderlijke regio's, wijnlanden zijn we natuurlijk tuc op. Wij zijn hierin uitzonderlijk geslaagd. Veel exclusieve flessen staan genoteerd op onze lange nota's . We hopen U terug zeer te verrassen.


Hoe kan men proeven - hoe proeven wij ?

-Nette proefglazen zijn erg belangrijk van het type AFNOR (Association française de normalisation) (bij de handelaars of supermarkten te vinden of te kopen).
Vooraf uitsluitend spoelen met zuiver water. (nooit met detergenten)


PROFFESSIONEEL (masterclass) PROEVEN MET WIJNTON.BE


PROEFLES MET WIJNTON.BE


Oog : de kleur van de wijn of de visuele aspecten of nuances van de wijn. Helderheid - intensiteit - kleur - viscositeit (tranen)- wijnspiegel. Verschillend voor mousserende - stille wijnen, rosé, droge of zoete wijnen.)

Neus : de geur of de 'neus' van de wijn. Stilstaande fase (belangrijk) ontdekken wij veel geuren ? Of bij het rondwalsen (ronddraaien van het glas) ontdekken wij meer geuren met de hulp van zuurstof ? (mobiele fase noemen ze dit dikwijls ). Het ontdekken van de aromastoffen of het bouquet, kruidigheden o.a.

Mond : de smaak van de wijn (droog-zoet-zuur), evenwicht tussen fruitigheid en zuren. Bitter, textuur, vinificatie bvb (lagering op hout)of tank rijping, mineraliteit(en) . De afdronk of hoe lang geniet men in seconden na inzwelgen in de mond. (kort- halflang - lang).

Fiches

Wij beschikken over standaard fiches die overeenkomen met het puntenstelsel. Hierbij vullen we aan : datum en plaats van de proeverijen - ook temperatuur (belangrijk in de zomerperiode).

-Het etiket : naam van de wijnbouwer of cooperatie/chateau, .... De alcoholgraad, druivensoort, leeftijd of oogstjaar van de wijnen . Kelder of plaats van botteling, kunnen wij ook herkomst van de fles noemen. Terroir of land.

*Stijl : wit, rood, rosé, zoet.
*Status A.O.C., landwijn,..... landwijn , ......
*Bijzonderheden : Cru, premier Cru, Grand Cru ...
*Prijs/kwaliteit .
*En uiteindelijk de quotatie. (punten) en het besluit.

Moeilijk ? Helemaal niet, maar vraagt een oefening. Steeds dezelfde waarden herhalen .....Over gans de wereld zijn dit de 'real' echte oefeningen die gebeuren. De keldermeester of de eigenaar proeft dus regelmatig stalen.


Een agenda vol proefnota's

Leuk, is het bijhouden van nota's van een degustatie. Neem alle informatie op die U op het etiket kunt vinden. Een foto bijvoegen is nog beter. Daarna kunt U uw puntenstelsel noteren.

Meestal beoordelen wij op 20 punten.

- 19-20 : echte topklasse, niets van fouten, héél lange afdronk. Persoonlijk nog nooit tegengekomen, zelfs als het besluit goed is, kunnen nog foutjes aanwezig zijn.

- 18-17 :uitstekende wijnen van een hoog niveau. Kleur - geuren - smaak - afdronk.

- 15-16 : de betere wijnen, goede tot zeer goede kwaliteit, mooi palet geuren, goede evenwichtig niveau structuur met lange afdronk

- 13-14 : gesloten geuren, aanvaardbaar, alledaagse wijnen.

- 12 : de meer banale wijnen van aanvaardbare kwaliteit, zeker niet slecht. Enige tekortkomingen in geuren, smaken, korte afdronk

- 11 : wijnen die over hun top heen zijn, net drinkbaar.

- 10 : slechte wijn, bedoelen hiermede : wijn met fouten, kan altijd eens gebeuren. Kleuren niet fris, meer zuren dan fruit, korte afdronk.


Spuwemmer

Geen enkel wijnproever of sommelier kan 3, 5, 10 wijnen beoordelen dan voorafgaand een stukje brood, zuiver water te nemen voor een volgend glas (kwaliteit). Daarom gaat men de wijn uitspuwen en de rest van de wijn uitgieten. Het glas spoelen is dus eveneens belangrijk. Te gek, alles op te nemen en beschrijvingen te noteren. Na verschillende wijntjes te proeven, welke quotering ontvangt dan de laatste ? Belangrijk is ook de volgorde van de te proeven wijnen : mousserende, witte, rosé , rode, zoete wijnen. Kris-kras proeven is niet goed. Uw handelaar zal wel de juiste plaatsruimte voorzien in volgorde van de flessen.


Op onze agenda staan dikwijls onze aanwezigheid vermeld. Een hulpje ter plaatse bieden wij steeds aan. Wij kijken na of wij dit met een symbool kunnen aanduiden. Nooit hebben wij belangen voor uw toekomstige aankoop. De bedrijven bezorgen normaal gezien voor mooie documentatie, prijslijst en een plaatsruimte van uw nota's. Dit zijn steeds mooie hints voor uw eventuele aankopen. Bij onze bezoeken kopen wij altijd een volume wijnen aan - onze hoffelijkheid tegenover de handelaar.

Begrijp : de handelaar verkoopt graag, doet goede inspanningen, vraag steeds zijn deskundigheden. Wij danken U, in naam van de bedrijven.
.

Een goede start als wijnliefhebber.

Graag gedaan ! Succes !


Deca Januari 2015 * vrij deze proefles af te printen.


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese