Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kent u ze nog : de appellations van Beaujolais ? De beste geheimen voor een culinair genot ! ****

Gepost op 09/04/2015 om 11:59 door Carl in de rubriek algemeen.

Alhoewel de Beaujolais regio officieel binnen de Bourgogne valt, is ze omwille van haar zeer eigen karakter volstrekt anders. Dit verschil wordt door een zeer actieve marketingpolitiek ook nog benadrukt zodat er bij het woord Bourgogne nog weinig mensen aan Beaujolais denken.

De Beaujolais streek is een relatief klein gebied van ongeveer 50km lang en 15 km breed, verspreid over de departementen Saône-et-Loire en Rhône. Het is het meest zuidelijke deel van de Bourgogne en beslaat zo'n 23000 ha. De vallei van de traagstromende Saône sluit de regio af op de oostkant, op de westkant liggen de bergen van het Centraal Massief. De regio zelf kenmerkt zich door valleien en heuvels wat een overvloed aan in de zon badende zuidhellingen oplevert. Bovenaan, in de zogenaamde Haut-Beaujolais, liggen de wijngaarden van de cru's en de Villages (graniet- en kwartsbrokken op een bed van leisteen). In de Bas-Beaujolais (klei en kalk) wordt de gewone gemaakt. De wijngaarden liggen op hoogtes tussen de 150 en de 350m. De beboste heuveltoppen leveren bescherming tegen de westenwind.

Er zijn drie basis-appellaties en tien cru's die elk hun aparte appellatie kregen.

Beaujolais wordt altijd gemaakt met de Gamay-druif die op 99% van de gronden in de Beaujolais is aangeplant. Alhoewel deze druif nogal vatbaar is voor ziektes en het erg moeilijk heeft met nachtvorst in de lente is ze merkwaardig perfect voor de regio. Ze wordt geoogst midden september. In de rode wijn mag tot maximaal 15% pinot noir verwerkt worden.

Het geheim van de beaujolais is een variant van de 'macération carbonique' die hier 'macération beaujolaise traditionelle' wordt genoemd of 'méthode du Beaujolais'. Dit ledit tot zeer fruitige rode wijnen met weinig bewaarcapaciteit maar opmerkelijk aangenaam om te drinken wanneer jong. Goede oogstjaren kunnen tot 5 jaar goede resultaten opbrengen.

In feite kunnen we drie types beaujolais onderscheiden: de Beaujolais Nouveau, die indien goed gemaakt een leuke seizoenswijn is, gewone Beaujolais die in zijn eerste levensjaar een goede begeleider is van landelijke schotels en de cru's die 3 tot 7 jaar moeten rijpen en dicht aanleunen bij de rode Bourgogne's.

Beaujolais AOC: een simpele gamay wijn, jong te drinken (binnen het jaar) met de nadruk op fruitigheid; veel coöperatieven maar ook veel kleine wijnbouwers die leuke wijntjes voor alledag maken; koel te drinken (11°) begeleiders van bloedworst, triperies, cervela, worst, salami; er bestaat ook witte Beaujolais, een typische frisse chardonnay wijn

Beaujolais Supérieur AOC: iets rijker in alcohol.

Beaujolais-Villages AOC: de wijngaarden van 38 gemeentes hebben recht op deze naam; levendige, aromatische wijnen, koel te drinken bij terrines, koude kip, koud wit vlees; nogal uiteenlopende stijlen, van simpel als een gewone Beaujolais tot heel dicht bij de finesse van sommige cru's; jong (binnen de twee jaar drinken) 5200 ha 253700 hl en een moyenne van 23.800.000 flessen.

Brouilly AOC: grootste en meest zuidelijke cru, gelegen rond de Mont-de-Brouilly; de meeste zijn nauwelijks te onderscheiden van een gewone villages, de beste geuren naar krenten en bewaren twee tot vier jaar te degusteren. 1300 ha productie van 65100 hl of 8.700.000 flessen.

Côte-de-Brouilly AOC: beter gelegen wijngaarden op de hellingen van de Mont Brouilly, met een ondergrond van graniet en leisteen; koud vlees, bloedworst; bewaart één à drie jaar.

Chénas AOC: erg kleine appellatie; eerder floraal dan fruitig in de neus; best na één of twee jaar kelder halen. Serveren rond 14-15 C. Slechts 250 ha of 11.100 hl of 1500.000 flessen.

Chiroubles AOC: soepel en elegant, jong (2 jaar) en koel te drinken; leuk bij charcuterieschotels. Persoonlijk één van de beste Cru's, maar bij een goede oogstjaar. Osso Buco kan hier perfect. 350 ha en 17000 hl of 2.300.000 flessen. Ontdek hier bijzonder de geuren : klaproos, muguet of meiklokjes, irisbloemen, violetten. Kleuren en nuances zijn hier eerder kers - blauw/zwarte reflexen.

Fleurie AOC: fluweelzachte, erg vrouwelijke wijn; jong al drinkbaar maar pas op hun best na twee jaar kelder; iets warmer drinken (13, 14°C); florale aromas, "comme un paysage printanier, pleine de promesses". Zou ook kunnen : des vins féminins. Violetten, cassisbessen, irisbloemen, rood fruit in de neus. Een jong duifje met gestoofde ui en coriander. Moroc gerechten zou ook schitterend zijn. 860 ha en 40.300 hl of 5.400.000 flessen. Veel graniet in de grond.

Juliénas AOC: fruitige, soliede wijn, wat ernstiger dan de andere en pas na drie, vier jaar drinkklaar, rond zes jaar op zijn hoogtepunt; zeer geschikt voor coq au vin. En als de Fransen de Hochepot des Frandre en Belgique (Vlaamse hutsepot) promoten bij deze wijn...... Op is op ! Slechts 560 ha of 25400 hl of moyenne van 3.400.000 flessen. Schiste en veel graniet, kalk en zandresten die zeer mineralig voorkomen.

Morgon AOC: tweede grootste cru; robuust en pittig, erg fruitig (kers, abrikoos, kirsch); bewaarwijn die enkele jaren moet liggen om op dronk te komen; de beste lijken na tien jaar op de betere Bourgognes. Veel heuvels en een prachtig landschap. Culinair een Engelse Chicken Pie bereiding. Goed serveren rond 14-15 C. Kunnen we nog een Frans geheimpje vertellen van een top restaurant ? Aiguillette de boeuf braisé, sauce truffée en aardappelchips . Achteraf een lichte kaasbuffet. Voor de top Sommeliers ....ontdek eens de pruimen in het glas, eveneens zeer mineralig . Er is voldoende wijn op 1100 ha en 54400 hl of 7.300.000 flessen . Veelvuldige samenstellingen van schitses, graniet en zandfosielen.

Moulin-à-Vent AOC : gewoonlijk de duurste van de cru's en een echte bewaarwijn die pas na enkele jaren kelder wordt geopend; het aroma is zowel floraal als fruitig; echte maaltijdwijn. Het landschap siert de wondermooie molen, midden de wijngaarden die het gezicht op alle prentkaarten aanwezig is. Let eens speciaal op het degusteren dat deze wijnen licht kruidig overkomen, altijd rijp fruit. Indische gerechten zou kunnen, maar ook vleesgerechten met purée - met kastanjes en veel groenten. Geniet van de mooie Cru ! Maar er zijn nog andere ....

Régnié AOC: jongste van de cru's (sinds 1988); soepel, evenwichtig, elegant; niet langer dan drie jaar bewaren. Geef deze Cru een kans tot ontplooien, dan bezorgen wij het culinaire hiervan. Speciaal voor deze wijnregio van 400 ha. 17900 hl en toch bereiken ze een moyenne van 2.400.000 flessen. Graniet en zandfosielen in de ondergrond. De sacré vins met kersrode violette kleuren. Altijd rijp fruit, aalbessen, en bramboise, mondvullend tot de finale. Culinair : tarte fine aux lisettes, tomates concasées et corriandre. Italie : Zucchini alla romana , serveer de wijnen rond 13-14 graden, iets koeler dus. 400 ha , 17900 hl en 2.400.000 flessen worden jaarlijks geproduceerd. Geniet van deze village coloré - ik denk gelijk te hebben.

Saint-Amour AOC: omwille van zijn naam populair voor de export; de meeste moeten na één tot drie jaar gedronken worden; goede begeleider van escargots, kikkerbilletjes, champignons, kip in room. Een wijn voor verliefden. 310 ha , 15300 hl of 2.000.000 flessen. Extraatje ? Moussaka of Carpaccio de Thon et vieux parmesan (kaas).

Coteaux du lyonnais AOC: strikt gezien niet onder Beaujolais te klasseren maar een onder de aparte regio Le Lyonnais; historisch de wijnregio voor Lyon maar gereduceert tot 350 ha na de grote phylloxera plaag en nooit hersteld; rood met gamay, fruitig en geparfumeerd zoals een beaujolais, wit met chardonnay en aligoté; bijna de hele productie verdwijnt in Lyonese monden van de Fransen.

De witte Beaujolais

Bestaat echt, maar niet groot in algemene vondsten. Slechts 200 ha van de totale oppervlakte van Beaujolais. Het ras dat men hiervoor aanplant is chardonnay. 8900 hl en 1.200.000 flessen gaan de wereld rond. Verwacht een witte tuil bloemen in de neus en subtiele aroma's die kunnen gaan tot gebrande noten , ook pasteigebak ervaar ik soms. Harde mineralen, want de leisteen is moeilijk voor witte wijnen. Toch een goed glas wijn, het wit fruit zal frisheid brengen in de zomer. Geniet ervan.


Deca April 2015 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese