Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnbouw in Kroatië

Gepost op 08/11/2009 om 10:02 door Carl in de rubriek algemeen.

Kroatië of Hrvatska is een vrij groot wijnproducent. Nietemin zijn de Kroatische wijnen in het buitenland relatief onbekend. Toetreding tot de Europese Unie kan hier wellicht verandering in gaan brengen.

Kroatië is onderverdeeld over twee duidelijk van elkaar gescheiden zones: Kontinentalna, Hvatska en Primorska Hvatska.

De eerste ligt in het noorden en noordoosten van het land, tussen de rivieren Drava en Sava. De wijngaarden strekken zich uit van de grens met Slovenië tot aan die van Servië en produceren hoofdzakelijk witte wijn van druiven als Laski rizling (welschriesling), ook wel bekend als grasevina.

De tweede zone is te vinden in het zuiden en omvat zowel Istrië, de Dalmatische kust als de eilanden voor die kust. Hier ligt de nadruk juist op rode wijnen. Istrië is o.a. bekend om Teran, een wijn gemaakt van de Friulaanse druif refosco.

Verder naar het zuiden duikt de inheemse plavac mali op, een druif die een nauwe verwantschap met de Californische Zinfandel blijkt te hebben. Krachtige, alcoholrijke wijnen die hiervan gemaakt worden zijn Postup en Dingac.

We proefden ondergaande lijst witte, rode wijnen , zéér verrassend de mousserende Rosé die een geeloranje kleur bezit, met een prachtige sinaastoets. Deze toets kwam ook in de mond, wat echt vreemd overdeed, en mij werkelijk naar een niet wijngevoel deed ervaren.

Witte wijnen

Malvazija De Mar 10 €
Malvazija Istarska Pilato 15 €
Pinot Bijeli Piloto 17 €
Chardonnay Blanc Pilato 17 €

Rode wijnen

Teran De Mar 11 €
Teran Pilato 17 €
Plavac De Mar 11 €
Cabernet Sauvignon Pilato 23 €
Cuvée Zenon De Mar 11 €


Deze wijnen zijn in België verkrijgbaar .

Met dank PWWIC

AC-wines.be (Nl) specialist in Kroatische wijnen.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese