Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De ' VENDAGES ' gaan terug van start

Gepost op 10/09/2011 om 14:54 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnton.be zou geen goede wijnblog zijn, zonder een ere aan de fruitplukkers. Wie het nog niet heeft meegemaakt of gezien - moet het eens gaan bekijken of meewerken, ook in Vlaanderen zal het gebeuren. Wij hebben dit met veel zorg opgemaakt , want ook wij zijn in feestvreugde : onze AGENDA ( zie knop bovenaan) bevat reeds 500 proefdagen , bijna elke dag vullen we bij , dit is ons extraatje beste WIJNTON.BE- surfers !

Bij de wijnbouwers over 'vendages' of fruitpluk spreken , zal duidelijke harde woorden zoals ' non-de-dieu ' over de lippen komen : organisatorisch moet alles op wieltjes lopen. Tractoren , vrachtwagens , karren , manden , snoeischaren - maar ook deelnemers aan de pluk , hun rustlokalen , eetplaatsen en zelf slaapgelegenheden. Sommige domeinen worden echte campings met tenten en caravans.Het harde labeurDe zenuwachtigheid met ieders zijn taak , is reeds volop bezig in de regio Champagne , waar de ' Aube ' het eerst van start ging , vele wijnregio's volgen tot eind oktober in alle landen ter wereld. Ook in ons land ( Heuvelland met wijngoed Monteberg, Baneberg, Vidaigne, Entre-deux-Monts , Zilveren Cruys enz.., Hageland , Wallonië is of zal deze noeste arbeid te bewonderen vallen . Wij vragen dan ook enig respect , niet als ramptourist te gaan , maar op opstand , dit mooi werk te gaan bekijken. In wijnregio's in Frankrijk hebben alle voortuigen van de wijnbouwers voorrecht op alle verkeerstekens , men is verplicht zijn snelheid te matigen , en alle voorrang te verlenen.


Het plukken

Het fruit hangt meestal laag aan de grond , zodat een lichaamshouding steeds gebogen moet zijn , met snoeischaar of ' secateur ' in de hand met rode handvatten . Waarom rood ? Dit om gemakkelijk de 'secateur' terug te vinden in het groene gras of keien in de wegen. Handschoenen zijn noodzakelijk - vlijmscherp zijn de messen, waar twijgen een dikke houtstuk bezitten. Op eerste zicht een gemakkelijke opgave , maar dit is het niet : met de ene hand de fruittros vastnemen , de andere met de snoeischaar om te knippen. Rode bloedsap van de plukker is niet voorzien in de manden afkomstig van kwetsuren. Een handigheid is hier geboden.Na uren plukken volgen de belangrijkste klachten : lage rug , hamstrings , pijnen aan monnikskapspier , zweten en vermoeidheid. Vergeten we niet dat de manden steeds vooruit worden getrokken , steeds zwaarder worden. Volle manden worden ook snel in een verzamelkar gebracht. Sommige huizen verzamelen in plastieken bakken op een kar , die dan de juiste gewichtsmaat bezitten , om bij te houden. Ritme en consistentie en volharding is nodig om een goede plukker te zijn.


Alles moet eraf

Alle fruit moet eraf - enkel volgroeide gezonde druiven komen in de mand , de rest valt op de grond - een teruggave aan moeder natuur ! Het is een eigenaardig schouwspel achteraf , al zou men denken beginnelingen bezig te zijn geweest. Een eerste selectie is zo belanrijk voor rijpe druiven , de plukker gaat dan ook met de tros in de hand minutenlang de slechte bessen soms wegsnijden, kleine bessen wegsnijden. De rustpauzes volgen elkaar op , het hongergevoel zo groot. Samenhorigheid , vriendschap en het fruit van 'Moeder Natuur' -wat later wijn zal worden na vele behandelingen , het is echt een feestje bij de plukkers. Naast alle voedsel, dranken en geldelijke beloningen , bezorgen soms grote huizen T shirts met de naam van het domein. Of deze bezwete souveniers dan heiligheid krijgen achteraf , hebben we nog niet vernomen. Grote mensen zijn het de deelnemers van de wijnpluk !DECA Sept 2011 copyricht WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese