Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vlaamse wijnboeren in het buitenland : Minervois (Fr)

Gepost op 01/02/2014 om 13:34 door Carl in de rubriek algemeen.

Juiste cijfers bezitten we niet, maar er zijn er al een paar honderd die zich geroepen voelen'wijnboer' te worden in het buitenland. Bekendste persoon is Dirk Vermeersch , de vroegere F1-piloot en nu wereldspeler in Chateauneuf-du-Pape. Koen Roose, van het Roeselaars bedrijf KOROVA , aanwezig in Zuid Afrika (Helgin), er zijn er zelfs aanwezig in Chili en ga zo maar verder.

Jong starten met volledige start is oneindig lang wachten voor men zijn vruchten ziet opbrengen. Een andere optie is een bestaand bedrijf opkopen, vernieuwen en opbouwen, daar is een groot kostenplaatje aan verbonden. Maar de Belgen in het buitenland ...wat zei Ceasar ook weer ?

Domaine l' Oustal Blanc

Claude en Isabel Fonquerie vestigden zich in Minervois. De wijnregio is 4172 ha groot en produceerd 175.000 hl wijn. De stijlen zijn vooral roor, rosé (97%) en slechts 3 % wit. Carcasonne, Narbonne en Béziers wachten daar op U, waar de kastelen , landschappen en een vakantietrip een uitstekende idee zal worden. Het is ook de regio van Cassis , het klein fruit dat geconcentreerde aroma's en proeverij opleveren voor een hartelijke kir-aperitief.


Bodem en omgeving

Zeer gevarieerd van aard, met in de vlakte vruchtbare kleihoudende gronden, dikwijls met grote ronde keien bezaaid. Hoger in de heuvels komen vooral de kiezel en kalk voor, met af en toe leisteen. Het hart van de streek is nog altijd MINERVOIS. Dit oude dorp ontleend zijn naam aan de Keltische uitdrukking ' men erba' wat 'beboste rots' betekent.


Liefde voor de wijn

Claude Fonquerle spreekt met zijn rode bles op de wangen één en al passie over wijn. Zijn vrouw leerde hij kennen in de wijnafdeling van 'Lafayette' in Parijs, waar ze toen verantwoordelijk was. Nu is Isabel Fonquerie de verantwoordelijke over de vinificatie in het bedrijf die ze aankochten. L' Oustan Blanc ligt in Creissan. Voor de Wijnton.be wijnliefhebbers dubbel welkom.

Wijnstokken

Voor de rode en roséwijnen zijn Mopurvèdre , Syrah, Greanache noir, Clarignon, en Cinsault beschikbaar.

Voor de witte gebruiken ze veel in de regio Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc, Marsanne, Rousanne, Maccabeu, Rolle en Muscat . Op zijn domein zijn 80 jarige wijnstokken ze vinden van onze Belgisch gezeldschappen in Frankrijk.

Domaine l' Oustal Blanc
Avenue de la source
34370 Creissan (Fr)

Deca copyricht eigendom januari 2014 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese