Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bourgondische lente : Asperges

Gepost op 21/03/2012 om 18:44 door Carl in de rubriek algemeen.

Zijn we niet verwend in ons land, en welke mogelijkheden bestaan er niet om de lente te proeven ( zeg maar smullen) : sla met radijsjes , hoppescheuten , asperges , straks de boontjes. Voor deze stengel groente hebben we echt aandacht.De asperge gaat door het leven met als wetenschappelijke latijnse naam Asparagus Officinales.


De witte en groene stengels hebben een levensduur van twee jaar na zaaitijd achter de rug, wanneer de wortelstokken effectief sterk genoeg zijn. Met de eerste zonestralen en warmte , komen de kopjes boven op de verhoogde bermen om hun oogsttijd te bepalen. Het is een korte oogst van slechts twee maanden beginnende vanaf APRIL ( de jonge stengels) - Mei de rijpe stengels. De ontwikkeling is uitsluitend in het donker , boosdoener is het zonlicht ( of dachtlicht) - het paars verkleuren met scheikundige verandering : (chlorofyl) .Een vroege ontdekking van barstjes op de lichte zandgronden verraden de asperges van oogsttijd. Een steekmes van de tuinbouwer is dan nog nodig om met een aardig werkje de grond af te graven, om de gewenste lengte te bekomen. Een groene asperge is minder gevoelig aan zonlicht - minder textuur - maar ook een goede delicatesse.


Veel mogelijkheden

Het klaarmaken kan dan wel gebeuren met allerhande vormen : een romig soepje , gekookt en begeleider van koude gerechten met vis bvb (crab) of gegrild , gekookt en gebakken met vleessoorten. Een gepaste witte -of botersaus, en met simpele eiergerechten is hij nog een lekkernij om dagen van te spreken. Meteen een tip, om de hoge kwaliteit vast te stellen : wrijf de stengels over elkaar - wanneer ze 'zingen' - bezit je kraakverse kwaliteiten.

De wijntjes

De Elzassers , het terroir van de Loire, zelf onze Belgische Vlaamse grond en de wijntjes van onze wijnbouwers, Luxemburgers , Duitse flessen, en zelf Spanjaarden doen het bijzonder goed met asperges. We geven enkele voorbeelden :

*Pinot Blanc uit de Elzas

*Pouilly-Fumé Loire

*Riesling Luxemburg , Duitsland , Elzas

*Verdegjo Spanje ( regio Rueda)

*Sauvignon Blanc ( Loire)

*Mûller Thurgau onze Vlaamse wijnbouwers (!)

Weibburger : DuitslandLaat het nu maar smaken - en vergeet niet , met weinig zout en peper , kan het kookvocht , een hemelse saus opleveren !

NB
Belgische wijn en asperges: een goed huwelijk.

Volgens de kenners vinden we de beste Belgische asperges terug in de province Antwerpen in de streken rond Mechelen, Puurs en Bornem. De restaurants kondigden de voorbije dagen hun aspergemenu's reeds gretig aan. Probeert u liever zelf eens de asperges klaar te maken, dan kunnen wij u vertellen dat deze groente zich perfect laat begeleiden door een glas Belgische wijn. De fraîcheur en zachte aroma's van de Belgische wijnen zorgen voor een goed huwelijk met de subtiele smaken van de asperge. Wij selecteerden voor u twee ideale partners:

De Kluizen - Cuvée: € 7,50

Aldeneyck - Pinot Blanc: €11,00

te koop

www.belgiawines.com


DECA Maart 2012 met dank Belgian Wines

Kapelstraat 3
9120 Melsele

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese