Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Monte Dos Amigos (Por) 2012 de vreemde keigoede (fles) *****

Gepost op 25/06/2013 om 02:57 door Carl in de rubriek algemeen.

Wij vonden een Europese Portugese nieuwigheid... en we proefden ! Portugese wijnen zijn nu al een hype geworden, zowel wit of rood ! Maar dit is iets speciaals !

Wijnregio : Vinho Regional Alentejano

Druivenrassen: Aragonez - Trincadeira - Cabernet Sauvignon

Alc : 13,5 %

Kelder : Casa Agricola Alexandre Reivas 7170-899 Portugal

MONTE DOS AMIGOS (POR) 2012 Rood

Voorkomen fles : Wow , dit is wel een gedurfde primeur : een petfles ! Jawel ! Een groene ultralichte plastieken fles met schroefdop - dit is eventjes op adem komen. Groene wijnbouwers bij de Portugezen , voor minder CO2 uitstoot tijdens het transport en de fles is her-recycleerbaar. We wogen de fles en we zagen 55 gram - bij een glazen fles is dit het driedubbele.Maar is dit een slobberwijn ? We houden jullie nog eventjes in spanning !


Op verkenning: 2003 was voor de regio 'Alentejo' een gouden oogstjaar voor deze grote zuiderlijke D.O.C. Portugal . 2004- 05- 06 -07 & '08 waren iets minder, 2009 en 2010 net zoals 2011 leverde nog matige klimatologische maanden, waarvan de kwaliteit nog aanvaardbaar was . 2012 en net onze fles was een droog klimaat en geeft in Portugal : rijpe rode wijnen.

Veel voorkomende druivenrassen zijn o.a Syrah, Alicante Bouschet, Petit Verdot , naast de Cabernet(s) & Aragonez & Trincadeira. Voor sublieme witte druivenrassen zijn o.a de monocépage : Antao Vaz een blikvanger die men steestal gaat assembleren met Arino - Verdelho en Roupeiro.


De stokken die gebruikt worden voor de fles 'Monte Dos Amigos' met Aragonez is een lokale Europese naam voor de Spaanse Tempranillo met als kenmerken : een vlezige warme , vroegrijpende , volgroeiende druif zeer elegant en modieus. Een minder gekende druif is eveneens Trincadeira en is op-en-top Portugees , met kenmerken zoals : vroeg oosten omdat de bessen rap suikers maken , geeft kruidigheden van smaken af en voelt zich kiplekker in de Douro-regio. Willen we nog eens het derde ras in herhaling beschrijven (Cabernet Sauvignon) dan zijn de karakters : zwarte bessen, zoethout , pruim, pittig kruidig maar vooral tanninerijk !!! Veel voorkomend in de Médoc (Bordeaux) , Californië, Australië, Italië, U.S.A., en ook Oost-Europees als één van de top 10 van de beroemste rassen . Kunnen we nog meegeven van de regio Alentejano, dat er werkelijk grote stielmannen zijn, naast mooie coöperatieves.


We proeven de Portugees in zijn plastieken PETFLES !


Kleur : donkerrood met zwart/paarse reflexen. Volle wijnspiegel en indien wij ons glas schuin houden, zien wij een dunne kleurloze glycerinewand (alcohol) , bij het walsen (ronddraaien van ons glas) ontdekken we dikke glastranen.


Geuren: vrijwel gesloten voor het eerste contact, waarbij wij ons glas 1/4 gevuld nog eventjes een zuurstof-kennismaking gaven gedurende een 10 tal seconden. Een flinke wals oefening of ronddraaiing bezorgde ons meer geheimen. Zwart gestoofd fruit , zwarte pater-bessen , bosgeuren, mokka koffie, cassis en kruidigheden.

Smaken : soepele elegante start van een goede smaakstructuur en dit vertalen we in een marmelade van rijp zwart fruit , pruim , mokka koffie en zwarte peper kruidigheid met een afsluiting van zoethout en een evenwichtige aciditeit van zuren. Lange afdronk. Geen negatieve gevolgen van de hoge alcoholgraad (13,5 %) prachtig gecorseerde wijn!

Score : goedgemaakt , we geven deze gezellige tafelgenoot een GOUDEN 18/20 !!!

Culinair : lichtgekoeld bij warm weer een topper bij barbecue , een goed stuk rood/gebakken vlees , wit vlees en kazen.

Te koop : Delhaize ( ongeveer 4,90 euro)

Extra nota : slimme jongens die Portugezen : jong te verbruiken (1 jaar) . Succes bij deze ontdekking en eventuele aankoop !

Deca copyricht rechten Juni 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese