Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Monte Dos Amigos (Por) 2012 de vreemde keigoede (fles) *****

Gepost op 25/06/2013 om 02:57 door Carl in de rubriek algemeen.

Wij vonden een Europese Portugese nieuwigheid... en we proefden ! Portugese wijnen zijn nu al een hype geworden, zowel wit of rood ! Maar dit is iets speciaals !

Wijnregio : Vinho Regional Alentejano

Druivenrassen: Aragonez - Trincadeira - Cabernet Sauvignon

Alc : 13,5 %

Kelder : Casa Agricola Alexandre Reivas 7170-899 Portugal

MONTE DOS AMIGOS (POR) 2012 Rood

Voorkomen fles : Wow , dit is wel een gedurfde primeur : een petfles ! Jawel ! Een groene ultralichte plastieken fles met schroefdop - dit is eventjes op adem komen. Groene wijnbouwers bij de Portugezen , voor minder CO2 uitstoot tijdens het transport en de fles is her-recycleerbaar. We wogen de fles en we zagen 55 gram - bij een glazen fles is dit het driedubbele.Maar is dit een slobberwijn ? We houden jullie nog eventjes in spanning !


Op verkenning: 2003 was voor de regio 'Alentejo' een gouden oogstjaar voor deze grote zuiderlijke D.O.C. Portugal . 2004- 05- 06 -07 & '08 waren iets minder, 2009 en 2010 net zoals 2011 leverde nog matige klimatologische maanden, waarvan de kwaliteit nog aanvaardbaar was . 2012 en net onze fles was een droog klimaat en geeft in Portugal : rijpe rode wijnen.

Veel voorkomende druivenrassen zijn o.a Syrah, Alicante Bouschet, Petit Verdot , naast de Cabernet(s) & Aragonez & Trincadeira. Voor sublieme witte druivenrassen zijn o.a de monocépage : Antao Vaz een blikvanger die men steestal gaat assembleren met Arino - Verdelho en Roupeiro.


De stokken die gebruikt worden voor de fles 'Monte Dos Amigos' met Aragonez is een lokale Europese naam voor de Spaanse Tempranillo met als kenmerken : een vlezige warme , vroegrijpende , volgroeiende druif zeer elegant en modieus. Een minder gekende druif is eveneens Trincadeira en is op-en-top Portugees , met kenmerken zoals : vroeg oosten omdat de bessen rap suikers maken , geeft kruidigheden van smaken af en voelt zich kiplekker in de Douro-regio. Willen we nog eens het derde ras in herhaling beschrijven (Cabernet Sauvignon) dan zijn de karakters : zwarte bessen, zoethout , pruim, pittig kruidig maar vooral tanninerijk !!! Veel voorkomend in de Médoc (Bordeaux) , Californië, Australië, Italië, U.S.A., en ook Oost-Europees als één van de top 10 van de beroemste rassen . Kunnen we nog meegeven van de regio Alentejano, dat er werkelijk grote stielmannen zijn, naast mooie coöperatieves.


We proeven de Portugees in zijn plastieken PETFLES !


Kleur : donkerrood met zwart/paarse reflexen. Volle wijnspiegel en indien wij ons glas schuin houden, zien wij een dunne kleurloze glycerinewand (alcohol) , bij het walsen (ronddraaien van ons glas) ontdekken we dikke glastranen.


Geuren: vrijwel gesloten voor het eerste contact, waarbij wij ons glas 1/4 gevuld nog eventjes een zuurstof-kennismaking gaven gedurende een 10 tal seconden. Een flinke wals oefening of ronddraaiing bezorgde ons meer geheimen. Zwart gestoofd fruit , zwarte pater-bessen , bosgeuren, mokka koffie, cassis en kruidigheden.

Smaken : soepele elegante start van een goede smaakstructuur en dit vertalen we in een marmelade van rijp zwart fruit , pruim , mokka koffie en zwarte peper kruidigheid met een afsluiting van zoethout en een evenwichtige aciditeit van zuren. Lange afdronk. Geen negatieve gevolgen van de hoge alcoholgraad (13,5 %) prachtig gecorseerde wijn!

Score : goedgemaakt , we geven deze gezellige tafelgenoot een GOUDEN 18/20 !!!

Culinair : lichtgekoeld bij warm weer een topper bij barbecue , een goed stuk rood/gebakken vlees , wit vlees en kazen.

Te koop : Delhaize ( ongeveer 4,90 euro)

Extra nota : slimme jongens die Portugezen : jong te verbruiken (1 jaar) . Succes bij deze ontdekking en eventuele aankoop !

Deca copyricht rechten Juni 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese