Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenstokken : GARNACHA

Gepost op 06/03/2012 om 19:09 door Carl in de rubriek algemeen.

Hoog oplopen met deze druivenstok, doen we niet, als monocépage kan het een slobberwijn zijn, maar als mengwijn is hij geeerd. ( assemblage). De kenmerken van de stokken, zijn al duidelijk : graag in de zon te vertoeven, stenen en keien - al wat mineralig is, weinig water op te nemen, om bij het rijpen veel suikers te vormen met gevolg een hoog alcoholgehalte. En wat met rosé ? Een goed gevinifieerde wijn, kan een goede fles worden.


De herkomst

De boreling van Spanje, brengt vooral donkerrode wijnen, Piorat en Riojawijn is hij veel te vinden , maar ook N oost Spanje in Aragon bvb. Maar in andere landen is hij de meest aangeplante wingerds ter wereld zoals : N Africa, Sardinië, Californië, Chili, Australië en natuurlijk de variëteit GRENACHE in Frankrijk.
De Franse soort


Roussilion, en de grote plas van de Rhône is de stok van Grenache er altijd bij- het is omonkeerbaar de grootste mengwijn , om rijke geuren en smaken te bevorderen. Kruidigheden als kaneel, vruchtencake, aardbeien, jam , champignon, leder, zoethout, bosgeuren zijn normaal. De familie Cinsault en Mouvédre moeten er wel bij zijn. En voor we het vergeten : dit moeten de gezagdragers van Rome geweten hebben, hun Chateauneuf-du-Pape bezit veel Grenache. Wie een zoete wijn zoekt kunnen we ook geruststellen ( vin doux naturels) in Banyuls en Maury - daar moet je een aardig centje voor neertellen. En hebben we in het begin, niet positief geweest met Grenache, eind goed alles goed !


DECA Feb 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese