Bordeauxse pap Gepost op 14/05/2011 om 15:33 door Carl in de rubriek algemeen. Laat u echter niet misleiden voor een nieuwigheid in voeding- of dranken industrie. De beschrijving die zal volgen is een veel gebruikte bestrijdingsmiddel tegen ziektes en plagen in de wijnbouw. De deskundigheden van de wijnbouwers laten we echt aan hen over. Informatief willen we dit niet weerhouden - mag uw surfverblijf bij onze wijnblog u prettig verrassen. De proefnota's laten we achterwege van dit tegengif voor de groei van gezonde wijnstokken tegen ziektes.
Het chemisch mengsel dat in 1885 werd ontwikkeld is een combinatie van kopersulfaat , kalk en water , naar de beroemde gebruikersnaam ' Bouille Bordelaise ' . Heden zijn er fabrieksmatig andere schimmel- en ziektebestrijders - in de biologische wijngaarden is dit nog toegestaan met mate . Voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor, dat weinig bekend is voor nadelige gevolgen voor de gebruiker , bij het spuiten hiervan.
De Goden aanroepen
De stiel van wijnbouwer , is en blijft een goed geschoolde vakman, kennis van alle vaardigheden. Rozegeur en maneschijn zijn er soms niet bij - ziektes van de druivenstokken : stamrot - bladeren en bessen die geen gezonde levensstijl genieten. Reken erbij dat vier seizoenen een belangrijke rol spelen voor een gezonde groeikracht. In volle groei kunnen wijnstokken tot vier liter water opzuigen per plant , per dag - en dit is er soms niet bij - lange droogtes , overvloedige regen zijn de ' wingerds ' ook niet genegen. Een wijnbouwer moet dan ook een goede 'vader' voor zijn kinderen - de zorg voor zijn kroostelijke familie wijnstokken , met ...een dagelijks bezoek.
Ziekten
Wijnstokken zijn gevoelig voor schimmelziektes , omdat de wijnbladen als een bescherming fungeren (dak) , waaronder het vocht , warmte ,de schimmels aan de bessen gedijen.
-Meeldauw is bijvoorbeeld een gevreesde ziekte op bladeren , de druiven splijten open achteraf.
-Zwartrot komt meestal voor bij nat weer , kan de volledige oogst vernietigen.
-Anthacnose : bruine vlekken op de bladeren , na overvloedige regendagen.
De " pap " van Bordeaux en / of zwavel ( sulfer) kunnen dit verhelpen.
* Biologisch is er echter een voorspeller , door gewoon rozen dicht bij de wijngaard aan te planten - een prachtidee voor een dubbele functie :kleuren en geuren in het wijnlandschap - onheil ontdekken.
Andere tegenslagen
Vorst - hagel - slechte bloesem bestuivingen ( coulure) - insecten , virussen kunnen de oogst beïnvloeden. Ook de rassen zijn onderhevig aan 'kinderziektes ' .
- Gewurztraminer : een zwakkeling voor witziekte
-Viognier : niet probleemloos voor virus of slechte vruchtzetting
-Cabernet Sauvignon : meerdere keren heraanplantingen voor de aantasting door de druifluis.
-Merlot : heeft niet graag koede voeten , vorstschade is dan ook te vermijden.
-Pinot Noir: meest moeilijke variëteit -bestuiving en vruchtzettingsproblemen - meeldauw - rottigheid van de stokken.
-Carmenière : moeilijk voor bloesem bestuivingen - druifluis
-Syrah : koude mistralwinden ( Rhône) - temperatuur verschillen - vroeg overrijp .
Sommige rassen zijn gevoelig aan grondsoorten ( klei - kalk - leem ) zodat een specifieke terroir moet aanwezig zijn.
Gelukkig is alles in goede handen van onze vriend WIJNBOUWER - onze oprechte dank voor de wijnfles !
DECA copyricht MEI 2011 |