Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

WIJNTON.BE MYSTERY wijnfles ! CAVA (1) * * * * *

Gepost op 10/01/2010 om 11:58 door Carl in de rubriek algemeen.

Welkom , bij de eerste ' Mystery schuimer ' en meteen de start voor 2 jaar WIJNTON.BE .

Laten we het echt feestelijk houden, en dank , aan de fantastische aanmeldingen in onze mailbox , dewelke willen meewerken aan deze fantastische WIJNTON.BE exclusiviteit : vooraf krijgen ze de fles van ons , om ons te berichten hun ervaringen met deze fles. Meteen worden ze onze nieuwe proef-correspondenten ! (vers getapt)

Cava

Het is nog in crisistijd 2009, een ware ontdekking geweest , en zeg nu zelf eens - voor wat een crisis goed kan zijn. We ontdekten zelf een aankoop in een gekende supermarkt anno januari 2010: CAVA Delapierre Brut Coniusa San Sadurni D' Anoia Método Tradicional voor 3,99 € ! El caracter fresco y afrudo de Delapierre es el complemento ideal para cualquier ocasion !

De Spaanse bubbel is vrijwel overal op het eindejaar 2009 bij de feesttafels geweest, waardoor Champagne, Crémants, Procecco's , Sekt (Duitsland) , Vonkelwijnen (Zuid Afr.) in de vergeethoek zijn geraakt....
Ontdek ......beste WIJNBLOGGER !

Dit keer zal straks José Ravento's (Codornieu) in de regio Cataluna (Barcelona) , met zijn geesteskind Cava (Spaanse kelder vertaling) een wereld beroemdheid kunnen worden.

* De 'DO' (Denominacion de Origen ) , is een echte ' método tradicional ' , en reeds de verplichte vermelding opgemerkt met een 'vierpuntige ster ' op het kurk ?

* Rusttijd van negen maanden , en de Gran Reserva dertig maanden - de betere nog langer en bewijzen duidelijk de piepkleine bubbels en de finesse van de Spaanse schuimer.

* Géén dure chauvinismes te ontdekken van beschermingen en in tegenstelling met Champagne regio is er géén beperking tot één gebied, zodat de productie verspreid kan worden over gans Spanje. Uw Cava zoektocht kan beginnen in Catalûna , Aragon , Navarra , Rioja , Baskenland , Extremadura , Valencia en het ziet er naar uit dat ook Castilla Y Léon er ook nog zo éénvoudig bijkomt.

We gaan dit zeker aan wijnexpert , Journalist, Frank Van der Auwera laten bijhouden.
Cava's voor iedereen ?

We veronderstellen dat vele wijnbouwers , het geluk vinden te produceren . En laat ons veronderstellen, dat ook de Spaanse gekte toeslaat , met dezelfde prijzendeal zoals Champagne ? Het zal duidelijk worden ...wat wél kon anno 2010 en gezichtsverlies nadelig zou worden !

Nog meer CAVA NIEUWS


Het hoofddeel van de Cava's worden gemaakt van druiven uit Cataluna (Centrum San Sadurni de Noya regio Penedès) .

Druivenstokken met bijna dezelfde verhoudingen 50 % Macebeo , 30 % Xarel.lo , 20 % Parallada en zelf met Chardonnay gaat men experimenteren!

Voor rosé is het vervaardigen met blauwe druiven een must , en we ontdekten o.a. 'TREPAT', Pinot Noir , Garnacha (Grenache) , en Monostrell ( een veredelde vorm van Mourvèdre )

Toegestane opbrengst van 80 hl/ voor witte druiven , en 53 hl voor blauwe druiven. Is dit niet noemenswaardig en ernst voor de toekomst van de Spaanse wijnbouw ?

Voor de zoete mondjes , is er ook gedacht geweest door meer ' LICOR DE EXPEDICION ' toe te voegen , zodat we volgende waarden kunnen vaststellen :

Extra Brut < 6 gr / liter
Brut 6-15 gr / liter
Extra-Seco 33-50 gr / liter
Dulce < 50 gr / liter.


Wij wensen jullie veel proefgenot met Cava, en ....laat echt eens uw bubbelvreugde melden in onze mailbox !

DECA Jan/ 2010

* Ontdek bij vers getapt : de proefnota's CAVA op WIJNTON.BE !

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese