Wijntaal spreken ! (4) Gepost op 06/07/2009 om 18:58 door Carl in de rubriek algemeen. * Chaptaliseren: ofwel een kleine hoeveelheid suiker toevoegen. Een proces dat werd ontdekt door een zekere dr. Jean-Antoine Chaptal. Op de toepassing van deze methode wordt in de gebieden waar ze is toegestaan, sterk toegestaan, aangezien een grote dosis de wijn kan bederven.
* Maderisatie : door verhitting veroorzaakte oxidatie.
*Chapeau: laag die op de gistende most ligt, bestaande uit schillen, pit en schuim. Veelal in Frankrijk .
* Charta : Vereniging van wijnbouwers die zich inzet voor de kwaliteit van de wijn in Reingau Duitsland
* Colli : laarstaal van Italië voor het aanduiden van een heuvelachtige streek.
* Egrappoir: Een franse benaming voor een machine dewelke de stelen van de druiven worden verwijderd voordat ze worden gekneusd.
* Esters : zoet ruikende , fruitige verbindingen in de wijn.
* Koolzuurmaceratie: Een proces waarbij men ongekneusde druiven onder druk van koolzuurgas laat gisten om fruitaroma's te versterken.
* Kurk: een term die wordt gebruikt wanneer de wijn is bedorven vanwege een slechte kurk en daardoor muf ruikt en smaakt.
* Landwein: Een Duitse equivalent van de Franse Vin de Pays.
* Licoroso : Een Portugese zoete versterkte wijn.
* Lie : bezinksel-gistcellen die achterblijven na de gisting.
* Oxidatie: vindt plaats waneer wijn in contact komt met lucht.
Lees ook : wijntaal speken deel 1
deel 2
deel 3
Tot volgend ....! |