Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

kwaliteit & afdronk van wijnen

Gepost op 12/11/2011 om 14:43 door Carl in de rubriek algemeen.

Geen enkel drank , ontvangt zoveel aandacht , of is besproken dan wijnen. Is dit terecht ? We denken van wel , zowel kleur, geuren en smaken , zijn nooit hetzelfde. Komt daarbij nog zoveel kwaliteiten : wit , rood rosé , schuimers , droge , halfzoete , zoete wijnen. In feite moeten we nog verder gaan : de rassen ( slechts één druivenras of monocépage) of meerdere assemblages tesamen , het kan zelf bij Chateauneufs-du-Pape met 13 rassen, in één fles. Dit is theorie - in werkelijkheid is dit zelden zo. Ik geef toe, bij een blinddegustatie de Syrah, Grenache, of Mourvédre te kunnen ontdekken, de rest is het geheim van de wijnboeren. Uiteindelijk gaat het over de smaken én afdronk.

We proeven ....en ontdekken de afdronk
De afdronk is de smaak die de wijn nalaat in de mond en de keel op het ogenblik dat de wijn ingeslikt of uitgespuwd is. Een goede indruk zal dan wel over de kwaliteit van de wijn(en) gaan.

Laten we het éénvoudig uitleggen : tijdens de afdronk proeven we in één adem , de duur van de nasmaak , de intensiteit en het evenwicht in de wijn. Voor een simpele wijn, heeft men een lichte aanzet , maar de smaak verdwijnt al heel snel met je speeksel : er is een begin , midden en een einde. De afdronk omschrijven we in het kort - lang en heel lang. Een geoefende taster zal de seconden tellen , en dit heten we ' codalie ' - hoe langer - hoe beter , voor de conclusie is het dan duidelijk geworden : extra punten erbij en super kwaliteit.

Is dit gelukt ? Lees - en surf eveneens bij onze siteblog , alles over GEUREN EN SMAKEN : het succes voor het goed leren omgaan met wijnen. Onze siteblog is de enige die dit aandurft. Oefenen maar ! En geniet van onze reuze Agenda Proeverijen ( knop bovenaan) !


Succes !DECA Copyricht Sept 2011


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese