Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

11 ste Foire-du-vin te Roeselare : schot in de roos op alle vlakken - én vooral de kwaliteiten !

Gepost op 20/10/2014 om 12:56 door Carl in de rubriek algemeen.

Zondagavond, 19 oktober 18.00 u gingen de deuren dicht na een driedaagse voor een bezoek bij de Franse wijnboeren en hun wijnen. Foire-du-vin die nu al op 6 verschillende locaties doorgaat in Vlaanderen - gestart in Roeselare elf jaar geleden. Wij waren gedurende twee dagen (vrij-& zondag) op post, om alles goed op te volgen. De zon was van de partij en dit was een uitstekend idee om de wijngeuren waar te nemen van Champagne tot Lanquedoc. Openingsdag vrijdag en zondag liep de beurs echt vol - zaterdag was het drummen iets minder. Langs deze weg, danken wij alle bezoekers, leden van onze blog/site - de gesprekken - samen te zoeken voor het beste oogstjaar. De wijnboeren verkochten zeer veel materiaal - elk volgens zijn mening van de proeverij. Flessen met gouden etiket op de wedstrijd Concours Mondial Bruxelles 2014, (rosé IGP uit de Var en Provence) tot meer dan 60 kisten uitgeput !


Wij kochten er eveneens, om direct te openen voor een T.V. avond op zaterdag : trio Grenache, Syrah en Cinsault een echte rosé 'méditerranéenne' in huis. Voorkomen als een 'Le Gris ' - dubbel fruit aromatisch in de neus en in de mond het resultaat van een laag rendement van slechts 30 l/ha. Dan is het duidelijk - een laag rendement is altijd top kwaliteit. Normaal voorzien men 50l/ha . Twee jaar in 'conservation' en vooraf fermation in inox cuve -korte gisting van 4 uur met pelcontacten - lekkerbekken voor de evenwichtige zuren en afdronk. De eigenaar/wijnbouwer is een Vlaamse dokter - werkzaam in Villecroze. Professionelen en juryleden hebben hem bekroond, wij eveneens als zeer correct kunnen degusteren voor amper 7 euro. (2 maal taxen regering Di Rupo- Btw-in).

Klinkende namen zoals Chablis, Chateauneuf, Pomerol, Bourgogne, waren te vinden, echt betaalbaar- ze zullen vermoedelijk geopend worden op de feesttafels - alle ontdekkers zijn het eens - fijne wijnen. En wie echt lang geleden Champagnes of Crémant de Bourgogne vergeten is in zijn proeverij - toch wat anders dan sommige belabberde Cava's van de supermarkten. Het blijven nog steeds de frisse citrus bubbels.
De wijnbouwers houden van uw vragen - uw indrukken mede te delen.


De 60 deelnemers wijnbouwers waren kortelings woonachtig bij gastgezinnen in en rond Roeselare. Meestal was er ook een hulp te vinden op de foire, om de vertaling van alle vragen tegenover de wijnbouwers te regelen. Wijnbouwers waren echt nieuwsgierig over alle cuvées/ en of ieders proefnota's van de wijnen. Je kon dan ook het geluk aflezen van ieders werk op hun gezichten. Ieder wijntje kon men vrijuit zonder verplichting van kopen proeven. Je voelt het aan, toen ze niet gelukkig waren met hun jongste telg te presenteren, die niet goed voorkomt bij sommige liefhebbers - een oudere cuvée viel meestal beter . Persoonlijk is mijn gevoel dat men op de foire-du-vin oudere jaargangen opzocht.

Uitschieters

Nooit nalaten de Beaujolais stand en zijn 12 cru's te bezoeken en te proeven. De Bourgondier met zijn monocépage Gamay. Fleuris , Chirouble, Moulin a vent, St Amour, Brouilly, Village ..... Domaine du Pére Lathuiliere bewees de hoedanigheid wat fruitigheid betekend. Hoe simpel ook deze wijnen zijn met een cuisine van charcuterie en vleeswaren. Beaujolais kan altijd iedereen bekoren met zijn fruit in de fles.

Loire was vertegenwoordigd met Pouilly Fumé - glasheldere loepzuiver witte wijnen en die echte fijne finesses. Monlouis van Domaine Flamant Deletang lag mij beter in mineraliteiten.

Verward helemaal niet met een Pouilly Fuissé, want dit is regelrecht Bourgogne. St Véran kon mij verrassen. Warmere terroirs, rijper fruit in de mond, beter geologische ligging.

Champagnes : Sourdet-Diot - Jacquesson -Milan - Michel Tixier - toffe prijsvorken rond 22 euro - millésiemes blijven mijn aandacht schenken. Nergens geen speld te bespeuren van mindere kwaliteiten van kleine wijnboeren tegenover grote huizen. Het mirakel van feestvreugde onder vrienden : koop verschillende BRUT'S en vergelijk onder elkaar. Een vergelijking die echt lang kan duren ... Een wijnboer bracht een Brut Nature of Zéro mede ( geen suikertoevoeging) - de machtige aciditeiten en zuren : ALTIJD KOPEN.

Een lange kuiergehalte van vooral Dames, was er te bemerken bij de regio Alsace . Zowel als aperitief of culinair met visgerechten, zijn deze wijnen onherroepelijk een aanwinst.

Ik moet het niet vertellen dat Beaume-de-Venise veel aandacht kreeg. Zoete witte wijnen met muscat als druivenras - honing, nectar , natuurlijke druivensuikers - de echte tegenhanger van Sauternes. Maar is dit echt niet fijner? Wij denken van wel . Een lichte kruidigheid is een meerwaarde. Top mineralig aan de voet van de bergen bij de Spaanse omgeving.

En natuurlijk Gascogne , een paradijs van bloemen in de neus - wonderlijk in de mond.Een proeverij is altijd geslaagd met volle rode wijnen - naargelang men meer naar het zuiden gaat van Frankrijk. Slechts drie wijnbouwers uit Bordeaux of Chateau Clos Les Arbories - Moulins uit Médoc - Crecy met Merlot , Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc het blijft een eeuwig geheugen steuntje . Kruidig proeven : Rhône - met Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueras stoere jongens die culinair iets meer vragen voor vleesgerechten . Kan een Pinot Noir u bekoren, dan is terug Bourgondie de place-to-be en zekerlijk het historisch oud wijndorpje Saint Romain, naast de beroemde Meursault, Pommard wereldberoemde hoogschieters- prijzig maar 100 % kwaliteit. Domaine Germain Pére et fils is een vaste waarde op de foire-du-vin, die mijn hoogste aandacht genoot. En dan de volle zon, warmte , goed terroir Lanquedoc - Roussillon zijn sterke rassen. Donker gekleurde wijnen, tot bijna zwart/paars. Corbiéres, Fitou, La Clape, Minervois, Madiran lange codalie of afdronk - wijnen voor een speciale gelegenheid voor wild.

Al jaren kan men met een Italiaanse Bio wijnbouwer kennismaken uit Italie op de foire-du-vin : Toscane, Chianti .....een hemels verschil met Frankrijk. Uren kan men blijven degusteren, ze bezitten hoogstaande wijnen. Cantina Gianfranco Rolfo , gefeliciteerd.

Een verrassing ...was wel de nieuwkomer uit Kroatië en het domain Capo. Ik kan aardig meepraten met de omgeving die ik reeds bezocht o.a Koper. Warm klimaat en sterke Europese rassen zijn er te vinden. Maar de ene witte met het ras 'MALVASIA' heb ik toch mede. In Slovenie is dit ras eveneens te vinden, maar onder de naam MALVAZJA.

De Witte of lichtroze druivensoort is van hoge kwaliteit. Behoort met de Muscatvariëteiten en tot de oudste cultuurdruiven die gekend zijn. Voelt zich het beste thuis in de iets warmere en niet te vochtige wijnbouwgebieden. De kleur van de rijpe druiven kan afhankelijk van de subvariëteit variëren van wit tot lichtroze. De wijnen van de Malvasia zijn over het algemeen vol en kwalitatief groot.Proefnota en alle gegevens worden binnenkort opgemaakt.

Olijfolie, tapenades , salaisons de l'Ardeche - olijven - brood specialiteiten - een terras met een rustperiode voor een zwarte troost ... de wijnliefhebbers zijn beloond geweest. Foire-du-vin een feest voor de wijnliefhebber - hop voor volgend jaar 2015 VOOR DE 12 de editie.


Met Dank aan de Heer Stefaan De Vlies - directie en medewerkers Foie-du-vin.


DECA Okt 2014 ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese