Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een goed begrip over tannines in de wijn

Gepost op 05/01/2013 om 22:38 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnkunde bezit een eigen 'vacaculaire' of woordenschat die men uitsluitend terugvinden in het maken van wijnen. Wijnbouwers, consumenten, journalisten spreken er veel over of schrijven het - waar wat is dit eigenlijk ? Graag een woordje uitleg.

Hoe tannines ontdekken ?

Tannines betekend eigenlijk looizuur en is het belangrijkste element in rode- en roséwijnen. Ook witte wijnen kunnen dit bevatten met een langdurige schilwerking en houtrijping. Looizuur is goed te erkennen in thé, en is ook de oorzaak met loomheid na het drinken van veel rode wijnen. Een wrange groene (steel en pit) smaak die vrij houterig is. Wijnbouwers kiezen ervoor , niet voor de slechte smaak maar voor vele andere voordelen. Anderen hebben een ontsteelmachiene en willen die groene paprikasmaak niet in hun wijnen. De wijnmeester of de wijnbouwer voorziet wat hij met zijn wijnen aanvangt. Chateauneufs bvb en dure Bourgognes willen wel veel tannines in de wijn, en kijken niet om naar steel en pit. Groene bladeren kunnen dit ook veroorzaken, maar dit is zelden dat met dit meegist.


Voor en nadelen van tannines

Veel tannines is een zure wijn met een lange bewaring, pit en steel slurpen ook veel alcohol op - waar blijft dan de zijdeachtige textuur en complexiteit? Jonge tanninerijke wijn moet nog evolueren en daar gaat een voorafgaande toekomst bovenop. Uiteindelijk is een goed glas wijn de perfectie van een relatie tussen fruitigheid, tannines, zuren en zachtheid. Je zal al rap begrijpen dat jonge wijnen met veel tannines niet in aanmerking komen om op tafel te zetten. Tannines breken met het ouderen af, maar zachtheid eveneens !!
Zuren moeten dan het werk doen. Voor een goed begrip is HARMONIE het juiste woord : weinig sappig fruit en veel tannines zal nooit of nimmer bij veroudering , hoe lang hij ook in uw kelder blijft een goed glas wijn opleveren.Het inschatten van bewaring, het is aan weinigen gegeven. En laat ons duidelijk zijn, op het etiket mag nooit een bewaartijd vergeten worden- is het ook niet zo voor andere voedingswaren ?

Nog iets anders

Grone paprika is een variëteitsaroma van Cabernet Sauvignon, maar opgelet mag ook beschouwd worden als een deffect of een gebrek met onvoldoende rijping.

Côte-du-Rhône, Primitivo (Italië) , Blaufrankisch (Duitsland) en Tempranillo en Rioja hebben altijd uit nature krokante tannines, en dit is dan ook goed nieuws. Laat het smaken jongens !

DECA november 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese