Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

We heffen het glas : Champagne Baron Dauvergne Grand Cru Brut uit Bouzy !

Gepost op 06/01/2015 om 23:08 door Carl in de rubriek algemeen.

Tasten op het nieuwe jaar - wij deden het alvast met de mousserende wijnen (Champagne) uit Bouzy.

Bouzy is een gemeente in het Franse departement Marne (regio Champagne-Ardennen), het arrondisement Epernay en het kanton AY . De hoogteverschillende van de wijngaarden zijn van 103 tot 268 meter, op een oppervlakte van 6,3 km. Het aantal inwoners is 1456 (bijna 85%) verdienen een boterham rechtstreeks of onrechtstreeks met de wijnbouw.

De gemeente staat op de lijst van grand cru-gemeenten van de Champagne. Dat betekent dat alle druiven uit de wijngaarden binnen deze gemeente, ongeacht de bodem en de ligging, een "grand cru" champagne leveren. Deze gemeente staat bekend als een van de beste terroirs van de Champagne.
Uiteraard gaat het prijsvork per fles, hoger dan in de andere gemeenten.

De Champagnes Grand Cru Classé

Dit gebied, deels Montagne de Reims en anderzijds Vallée de la Marne, heeft dan ook de meeste dorpen die een 100% Classificatie kregen in 1895. Ay, Bouzy, Ambonnay zijn zeker gekend maar ook Louvois, Verzenay, Mailly, Sillery, Beaumont-sur-Vesle, Puisieulx en Tours-sur-Marne genieten dit Grand Cru Classé-statuut.

Er bestaat eveneens een Premier Cru statuut, die mindere waarden bevatten als de Grand Cru Classé. Vooral de hoogtes van de wijngaarden en de dieptes van de kalk-en krijtgronden spelen een belangrijke rol voor het toekennen van deze waarden.


Bouzy en zijn wijnboeren

Zeer merkwaardig is dat hier weinig grote bombastische kelders en grote huizen zal tegenkomen, maar eenvoudige gebouwen. Maar daar rusten wel wereldwijnen bij Alain Vessenelle, Edmont Barnaut, Hubert Beaufort, Baron Dauvergne die koos voor een grote naam, maar vol eenvoud Edmont Dauvergne heet. Pierre Paillard , Champagne Mangien en ook een vrouwelijke Carole Bandock neemt de leiding van haar wijnboerderij die ze graag horen.

(Foto Hubert Dauvergne wijnbouwer)

Het terroir en de druivenrassen

De drie traditionele druivenrassen zijn aanwezig in Bouzy. Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Het eerste voordeel voor de opgroei van de wingerds is het uitzonderlijk het microklimaat in deze gemeente. Naast diep doorlatende kalksteen geniet Pinot Noir voor een uiteindelijke body en uitbundige rijpheid van de druiven.

Met Chardonnay bereiken ze een uitstekende zuurheidsgraad, op de hooggelegen flanken die later de finesse en de sierlijkheid van de Champagne bezorgen.

Pinot Meunier is gelukkig een winterharde druivenplant, die later de ronde fruitige Champagne zal afleveren. Voor de heerlijkheid voegen we nog toe voor de florale geuren die zich lenen in dit uitzonderlijk terroir. Maar ook in de vroege morgen in de zomerperiode leveren de druivenplanten fijne geuren af, die deze Champagnes altijd meekrijgen in een flute glas.

Bouzy en zijn slakkenkwekerij : Escargot Grand Cru .

Een klein bedrijf bezit een kwekerij van slakken, die vrij rondlopen, en dan met trage snelheid in een groen gedeelte en een afgebakend gebied, met groene grassprietjes. Een lekkernij die een plaatselijke cuisine aankoopt (indien ze volwassen zijn) en wereldfaam geniet op Grand Cru kalk-krijtgrond. Op de kaart : Escargot Grand Cru zelfs met Champagnesaus Grand Cru of met diverse sauzen en bereidingen. Ik moet het jullie niet vertellen, hoe lekker dit is.
Goed zo .. nu watertanden van onze fles.

Technische fiche Champagne Baron Dauvergne Grand Cru Cuvée Privilege


Cuvée(s) voorhanden : SAPHIR - FINE FLEUR - SWEET VINTAGE - MILLISIEME


Origine : GRAND CRU à BOUZY

DRUIVENRASSEN : 80% Pinot noir, 20% Chardonnay

Élevage : Récolte manuelle, pressurage de la grappe entière, fermentation alcoolique à 18°C, fermentation malolactique en cuves inox thermorégulées, vieillissement sur lattes dans nos caves traditionnelles.

Assemblage : Plusieurs années pour avoir un produit de qualité constante.

Dosering suiker : 7g/ liter

Alc : 12 %

FLESFORMATEN : Bouteille 75cl, Demi-bouteille 37,5cl

kleur: korte witte zuivere moussevorming, minieme gistbrood, romige geuren met een gevolg van lichtgeel- gouden fonkenschakkeringen . Snelle piepkleine bubbels en sierlijke aaneenschakelingen van fijne slierten minibubbels. Kroontjesvorming - fijne tranenband van alcoholvorming aan het fluteglas.

Parfum : subtiele vegetale jonge planten, fris jong fruit, gefruite perzik, mirabelle, groene lindebladeren.

Proeven : zachte attaque, van 'vivacité' fruitsappen, fris, jong fraîcheur, geel fruit (dominant) met structuuur, en een mineraliteit/krijt als grondbasis , gevolg van een zuurbom aciditeiten van rabarber, citrus, knijp pompelmoes - steenvruchten, mirabelle - halflange afdronk.

Score: 18,5 + / 20

Indrukwekkend ! Aperitief en visgerechtenDECA DEC/JANUARI 2015 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese