Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Onder de Spaanse zon : SHERRY WINES (2)

Gepost op 06/07/2009 om 20:02 door Carl in de rubriek algemeen.

De OOGST
Ongeveer begin september krijgen de groene druivenstelen een donkere kleur en de druif 'geeft zich gewonnen', dit wil zeggen dat ze zacht en zoet wordt.

Er is geen specieze datum waarop men met de oogst kan beginnen of aanvangen, want deze hangt af van de mate van rijpheid van de druif, die minimum 10.5 ° Baumé (suikergraad) moet hebben.

De druivenoogst begint doorgaans de eerste week van september en duurt ongeveer twintig dagen. Meestal worden de druiventrossen met de hand geplukt, zodat de druiven in een optimale conditie en persing bereiken.

De druiven die bestemd zijn voor de productie van zoete wijnen, zoals de varieteiten Pedro Ximénez en Moscadel, worden in de open lucht in de zon te drogen gelegd op de ronde matten van espartogras. Zo verdampt het vocht van de druiven en worden ze tot rozijnen gedroogd.

Eenmaal in de druivenpers, worden de druiven voor niet zoete wijnen , geperst die zich in de regio van Jerez doorgaans in de wijngaarden zelf bevinden of aan de rand van de stad. Hier worden de druiven zacht geperst waardoor de zogenaamde 'eerste most' verkregen wordt. De opbrengst bedraagt ongeveer 70 l. per 100 kg druiven. Alleen deze most wordt gebruikt als basis voor de rijping van sherry.

Het gistingproces gebeurd in de sherrysector in twee duidelijke verschillende fases. Eerst krijgen we een bruisende gisting, een proces waarbij meer dan 90 % van de druivensuiker in ethylalcohol en koolzuurgas wordt omgezet. Deze fermentatie is zeer sterk gedurende de eerste 36 uur en duurt 3 tot 7 dagen, naargelang de temperatuur van de omgeving.

Nadien volgt een tweede, langzame fase die ongeveer in november eindigt. In deze periode rijpt dejonge wijn en verwerft hij de eigenschappen die bepalen hoe de wijn wodt ingedeeld bij de eerste classificatie.

Tot volgend
*De eerste classificatie van Sherrywijnen
*De rijping van Sherry
*De Bodegas
*Soorten Sherry van helder tot donker van droog tot zoet.
*Sherry Coctails en shakers
*Praktische informatie

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese