Een Italiaan als aperitief : PROSECCO Gepost op 12/10/2012 om 18:30 door Carl in de rubriek algemeen. In Franstalig België is deze bubbel zeer populair, hoger dan Cava. Het is even wennen, echt droog (BRUT) is hij niet - steeds een herkenbare suikertoets. Bij een 'Cava' komt dit ook vrij normaal over: toetsen van een rijpe peer. Een grote prijs voor citrus geuren & smaken blijven bij een Champagne. We keren terug, en geven een kans aan een PROSECCO ....la bella Italia.
Romig , amandelen en fruitig
Een 'laars' bubbelwijn , in een ratelende ijsmassa wringen, valt al op , door zijn flesvorm. Het keurmerk van een Italiaanse schuimer, zal ook 'frizzantig ' worden. Duizenden bars in Venetië ( allergrootste wijnregio) en door Italië zijn het gewoon , om te pronken met een trendy ' Spumante '. Een Italiaan is dan ook nog kieskeurig : Prosecco di Valdobbiadene D.O.C. - Prosecco di Conegliano Valdobbiadene - Prosecco Superiore di Cartizze. De druivenstokken zijn van een dominante druif : PROSECCO ook Glera genaamd . Smaaktechnisch vullen ze nog bij met : Pinot Grigio, Pinot Bianco , Verdisco en Chardonnay.
Finesse, een feestelijk moment , ik zou het nogal geloven. We raden ook aan, de 'labels' op de fles , goed in de gaten te houden, zekerlijk wanneer het over een DOCG-status gaat. (25 wijnregio's in Italië, bezitten dit) .
De uitleg van DOCG = Denominazione di orgine controllata e Garantita ofwel in Franse termen : Grand Cru. Zijn deze Prosecco's lekker ? Ja zeker.
Fermentatie
Hoe maken ze PROSECCO ? Dit is iets speciaals, een aardig stukje oenologie- vinologie. Nemen we een éénvoudig voorbeeld: Prosecco Superiore.
Als we op verkenning gaan, vinden we dit rond Treviso (grote schoennijverheid o.a) , gelegen in San Pietro di Feletto , tussen Conegliano en Valdobbiadene. Zij bezitten o.a deze DOCG- status , samen met 15 gemeenten.
Manuele pluk is verplichtend, krijgt een grote status voor zijn heuvelruggen, alsook de bodemgesteldheid - vol mineralen. Druivenstokken zijn 'GLERA' (binnenkort uitleg hierover) - 10 % vullen ze bij met Chardonnay.
De basiswijn laat men gisten , een tweede maal met toegevoegde suikers, dit in een hermetisch afgesloten kuipen - dit heten ze ' AUTOCLAVI '. Gistcellen zetten de suikers om in koolzuurgas, dat onder de eigen opgebouwde druk oplost in de wijn. Na een maand wordt de schuimende wijn onder tegendruk gefilterd, afgevuld en komt in een fles.
Vakkundig proeven PROSECCO SUPERIORE |
Druivenrassen: Glera 90 % Q- 10 % Chardonnay
Brut : minste suiker , opgepast voor de zoetere versie .
Mousse en parelvorming :
Zeer omstuimig , snelle pareling , fijne speldbollen - mousseschuim lang houdend
- (gist & broodkruimgeuren - en smaken)
Kleuren: citroengeel
Geuren: wit fruit, witte bloemen, meloen
Smaken: zeer fruitig, ananas - mandarijn, fijne zuren van pompelmoes, perzik, krokante bitter , een nootje van Chardonnay , met een lange afdronk.
Geheugensteuntje
Wijntaan spreken :
Abboccato: = halfzoet
Bianco : zijn witte wijnen
Classico : wijnen uit een specifiek terroir
Dolce : zoet
Frizzante : sprankelend , tintelend (schuimers)
Muffa nobile : zoete wijnen onderhevig van edele rotting
Novello : primeurwijnen
Rosso : rood
Vino di Tavola : tafelwijn
D.O.C : denominazione di origine controllata = tweede hoogste kwalificatie in Italië |
Tekoop : Alle handelaars, supermarkten. Een top selectie vinden wij bij DIVO Vlamingveld 47 8490 Jabbeke.
DECA MEI 2012 COPYRICHT
|