Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het beste - en snelste informatieve nieuws voor de wijnliefhebber

Gepost op 22/02/2014 om 10:55 door Carl in de rubriek algemeen.

Cava : goede Cava's moet je echt zoeken - we konden beslag leggen op een Cava met een uitzonderlijke samenstelling . Cava Monasteriolo met als druivenrassen Monastrell en Pinot Noir. Gebruikelijk komen Macabeo , xarel-lo en Parrellada voor, maar nu ook in volle exspantie Chardonnay. Intense fruitigheid en frisheid voor onze nieuwkomer-goed zo !

Bourgogne: de oppervlakte van beplante wijndruiven beslaat 250 km2, van het noorden van Chablis tot het zuiden van Mâcon. Pinot Noir en Chardonnay zijn de beroemste druivenrassen.

Wijnhandelsstad: Naast Bordeaux op nummer 1 , staat Traben-Trarbach (Duitsland) op nummer 2 voor de grootste wijnverkoop-handelsstad van Europa.

Winterkost: Met bruin brood , augurken, kleine witte ajuintjes, aardappelen in de pel , tomaten, sla en gesmolten kaas (raclette) en de perfecte combinatie van wijnen , zal dit een onbeschrijfelijk winters culinaire avond worden. Volg ons voor de keuze wijnen en de beste keuze zijn uit de SAVOIS A.O.P. waarbij druivenrassen Rousanne (monocépage) of assemblages zoals Altesse , Chardonnay , Jacquere zeker toppers zijn. Maar ook de Zwitserse Chasselas zal wonderen verrichten. Witte wijn uit Arbois kan dan ook, maar deze wijn moet je echt goed kennen, als dit voor de eerste maal zou zijn, zou het kunnen dat het tegenvalt. Over de grenzen geen zouhet ook kunnen met Chardonnay , Pinot Grio & Pinot Blanc uit Chili. Rode wijn (witte is een betere keuze) kan met Haut Médoc of de Franse regio Savoie A.C met het rode druivenras Mondeuse .Kenners : Vanwaar het succes van Pinot Gris bij de wijnliefhebbers ? Het antwoord is simpel met altijd een genereus boeket en volheid in de mond - witte peper en kruidigheden in vele gevallen. Honing , gekonfijte vruchten en zelfs exotische vruchten zijn de extra's .

Spanje : De Catalaanse druif Xarel-lo o.a gebruikt voor het vervaardigen van Cava noemen ze ook plaatselijk in Spanje 'Pansa Blanca' , waarbij hij in een limoenlikeur aanwezig is. Alella is de beroemste regio voor het vervaardigen van deze aperitieffles.

Diables Rouges : Bernard Devavry van het Champagnehuis Champillon riskeert een vonnis van de Belgische voetbalbond indien ze hun cuvées op de markt brengen met de benaming 'Les Diables rouges extra quality Brut. Op de capsule van de fles zou dan ook de tekst : les diables rouges gedrukt staan. Dat feestje gaat niet door , zegt Stefaan van Look woordvoerder van de voetbalbond , wegens de beschermde voetbalrechten van de KBVB. De eigenaares van het Champanehuis Gisele Devavry laat dit niet zo : verwijst naar de bijnaam van de inwoners van het dorp Champillon die worden al sinds 17 de eeuw Les Diables de Champillon genoemd. Bijnaam of niet ....no way zegt de voetbalbond!

Zwitserse Jura: Vermoedelijk de jongste wijnbouwgebied van Europa. De eerste wijngaarden werden pas in 1986 aangeplant met een kleine oogst in 1990. Een beetje vreemd volgens ons voor zo'n goede ligging , én een zacht microklimaat die bijzonder gunstig zijn. Rotsachtige bodem en een paradijs vol mineralen. We zochten het op om hun plantmateriaal te kennen : Pinot Noir - Pinot Gris , Riesling en Sylvaner (Mûller Thurgau). We zijn aan het onderzoeken hoe de verwachtigen en de resultaten nu zijn. Een indrukwekkend verschil met de Franse Jura A.O.C. , die totaal andere wijndruiven bezitten met hoge kwaliteiten. Dit zullen ze met hand en tand beschermen , da's zeker ! Verwacht van ons dat we dit met een exclusief thema zullen posten na volledig onderzoek. De Franse Jura bezit plantmateriaal of druivenrassen nergens in de wereld te vinden , zoals Poulsard, Trousseau . De wijngaarden van de Jura(Frankrijk) zijn de oudste van Frankrijk .
Chinezen: Luc Thienpont verliest door verkoop zijn Château 'le clos des quatre vents (Margeaux) & Château Bonneau - genoeg gewerkt zegt de vroegere eigenaar en verdelen onder mijn 6 kinderen is niet een optie wegens torenhoge succesierechten.

Lokeren: het gemeentebestuur heeft beslist een stadswijngaard te planten , en later een eigen verkoopswijn aan te bieden. Alles zal een sociale invulling krijgen van onderhoud tot bottelen. Afspraak binnen 4 jaar.

Brazilië: onbekend wijnland maar toch groeit iets moois.De wijnbouw dateert van de 16 de eeuw met drie grote wijngebieden: Rio Grande del sur, Nordeste en Vale de Sao Francisco. Wegens de gunstige weersomstandigheden kan men drie keer per jaar oogsten en dit voor consumptiedruiven. Minder dan de helft zijn wijndruiven. Van de Vitis-vineferavariëteiten : Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay, Pinot Noir, Barbera, Riesling, Chardonnay , Moscato, Semillon , Trebbiano. Merkwaardig is de aanwezigheid van wereldmerken die aanwezig zijn in dit land : Mumm, Remy Martin, Moët et Chandon , Martini & Rossi.

Rhône: 24 druivenrassen mogen gebruikt worden in het Rhônedal. Voor de zoete wijnen gebruikt men Muscat à petit grain en dit is te vinden in Beaune-de-Venise.

Druivenrassen: is onze wijnblog de grote specialist van druivenrassen en hun voorstelling , er is nog veel werk aan de winkel . Staan op het programma : rode Gringet, rode Mondeuse, witte Molette, rode Persan, rode Joubertin (rosé) allemaal in Frankrijk te vinden. Airèn is dan wel een Spaans ras.

Murcia: Spaanse grote stad met een wijnregio en ruputatie als 'versnijdingsdoeleinden' van bulkwijn. Daar willen ze nu van af, de locale agrarische activiteiten gaan in de richting van nieuw vooruitstrevende bodega's. De tijden veranderen, maar met onze ervaringen van deze regio zullen ze van de zware alcoholische en, koppige wijn moeten afzien.

Bullas: we blijven in Spanje, en is een D.O.-wijngebied sedert 1994 en als eerst in nominatie toegelaten tot de elitekoprs van de Spaanse wijnbouw. Maar als de crisis komt, is de vraag naar goede en betaalbare wijnen groot. De bodegas hebben dan veel moeten inboeten tot acceptabele betaalbare wijn. De vraag is vermoedelijk : wat hebben ze méér dan andere gebieden ? De wijngaarden liggen op korter afstand van de Middellandse Zee klimaat en Mediterraan - zeer groot wijngebied met rivierdalen, terrassen en omringende heuvels die variëren van 500 tot 700 meter. Zandige alluviale bodems en de top druivenrassen blauwe Monastrell en Tempranillo naast de gekende Macabeo. Wijnen krijgen een rijping op hout en komen op de markt als VINO JOVENES.

Europees wijnhoofdstad : Zuid - Spaanse stad Jerez de la Frontera wordt dit jaar uitgeroepen tot Europees wijnhoofdstad. 750 jaar vormt deze regio de wereldberoemdheid van Spaanse brandewijn en likeuren en bijzonderlijk Sherry.

Wijnplukker voor één dag : als wijnliefhebber moet men dit eens meegemaakt hebben. Kan zowel op onze Vlaamse wijndomeinen of op Franse. Château de la Crée in Bourgogne zal u goed belonen met een gezellige maaltijd en souveniers. Neem contact op www.bourgogne-tourisme.com. Veel succes

Vaatwasser: Bosch brengt een label +++ op de markt waarbij ook een genereus glazenrek voorzien is voor uw dure wijn-en Champagneglazen. Een vastgeklemde houder zogt hiervoor , doed voor 14 glazen goed te beveiligen zelfs met een aangepast programma in de onderste lade.

Kroatië: Vrnik is dé wijnregio van witte wijnen aan de noordkust van Krk . Ook Nada voor mousserende wijnen is dan PZ VRBNIK aangewezen.


onderlijn]Chili: het wijngebied met de nationale trots van de Carmenére-druif. Ze verbauwen eveneens viognier en dit is wel met passie te volgen. Noteer : Casillero del Diablo, daarna hollen naar de meeneem-Chinees of gerechten met Aziatische wijze.

Argentinië: het grootste Zuid-Amerikaanse wijnnatie met 200.000 ha


Deca eigendomsrechten Feb 2014 verboden voor digitale, schriftelijke copy's voor derden. ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese