Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De koningin van de Loire : Sancerre ZOMER WIJNTON.BE (4)

Gepost op 18/07/2012 om 18:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Drie witte druivenstokken steken er torenhoog uit bij de wijnliefhebbers : Chardonnay , Riesling en de Sauvignon Blanc. Alle drie hebben zij een eigen karakter van geuren, smaken. De 'réputé' van Frankrijk , in het Centrum van de Loire gelegen, is nog steeds Sancerre. Nog vrij jong in de A.O.C. geschiedenis - we spreken hier van 1936, waar deze koningin te vinden is : Sauvignon Blanc. De stokken groeien op de bekende terroir ' terre blanche ' van een mineraal goed bekalte keien en silex ondergronden.

Slechts 14 'communes ' op een oppervlakte van 2815 ha en een productie van 162.235 hl (80 % wit). Een rode Sancerre met Pinot Noir mag dan wel een zeldzaamheid zijn, helaas steekt hij er niet boven uit , voor een witte. Geef hem wel een kans, wijnen kunnen altijd bekoren. Zo ontdekten wij onlangs, dat hij vrij aromatisch met veel kersen, morellen, en bramen kan overkomen - bij een vette karper of waterwild is hij zeer geeerd.


Zijn woonplaats in de Loire

Sauvignon Blanc is een grote familie in Frankrijk (Bordeaux - Bergerac) , Nieuw-Zeeland, (allergrootste top) , Zuid Afrika, Mexico , en nog steeds valt het op met zijn persoonlijkheid in een 'climat local' voor zijn beste conditie. Een gemakkelijke druivenstok, die graag in de kijker staat, met kleine heuvelruggen - een zeebries, zon, maar graag mineralen snoept vooral kalk en kiezelhoudende ondergrond. Zowel jong , of een kleine kelderrust is aanbevolen. Sancerre is tevens het hart van Frankrijk met dichtgelegen dorpen zoals : St Martin-sur-Nohain, Tracy-sur-Loire, St Andelain, Pouilly , Garcy en Cosne.

Een rosé kan zijn gulheid in subtiele fruitigheid ook bewijzen, maar verlang geen grote fruitbom - of toch ?
Gele abrikozen , rode kleine besjes en nuances van grapefruit, granaatappel ligt nog vers in ons geheugen, toen wij deze kans kregen. Een kleine finesse is het goede woord. Culinair zijn oriëntaalse gerechten zeer goede begeleiders, ook als aperitief.


Karakters en wijsheden

Met Sancerre altijd prijs als aperitief , én met geitekazen (Crottin de Chavignol), vis- en voorgerechten , schelpdieren (mossels) , ook sausen doen het goed, doodeenvoudig Sauvignon is altijd kruidig. Wit vlees en gevogelte kan ook.

Een Sancerre openen , en de parfums en smaken zal je er zo bijkrijgen : bloemigheden ( witte bloemen) ook jasmijn, groene varens , geuren van groene asperges, bremstruiken , gemaaid gras, acasia, buxus, vuursteen, kruidigheden - ook smaken van indrukwekkend fruit en zuren van geel fruit , appels (grandy smith) , kruisbes, netelsappen, citrus en pompelmousse.

Beroemd is natuurlijk ook de Pouilly-Fumé , met dat verschil dat je meer aroma's en finesse zal ontdekken in een Sancerre.


Goede wijnboeren

Jean-Paul Balland uit Bué , Domaine Baily-Reverdy , Domaine Cédrick Bardin , Domaine Bizet , Domaine Bonnard , Domaine Les Chaumes , Founier père et Fils, Cave de la petite Fontaine , Michel Vattan , Vincent Pinard .


DECA Copyricht eigendomsrechten Juli 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese