Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenstokken (10) Feest Item !

Gepost op 15/10/2009 om 17:24 door Carl in de rubriek oenologie.

* Mondeuse: Typische regionale druif nauw verbonden met de Savoie. Goed voor peperige cépagewijnen die goed kunnen rijpen. Wordt in Bugey geassembleerd met Gamay en Pinot Noir. Een blauwe variëteit.

* Lagrein: Eveneens een regionale specialiteit van Südtirol. Alto Adigo en Trentino in Noord Italië produceert zowel rosé als rode wijn van het type Dunkel/Scuro. De Lagrein biedt een eigen fluwelige en tegelijk vaak rokerige smaak.

* Corvina: Belangrijke druif in het Italiaanse regio Veneto voor wijnen als Bardolino en Valpolicella.
Corvino zorgt voor fruit zoals (kersen) en ietwat amandelachtige aandoende sma(ak)en. Zeer geschikt voor het indrogen en productie van 'amarone' wijnen.

* Furment: Is een keuze van ons voor witte wijnen. We mogen zeggen de belangrijkste in het Hongaarse regio Tokaj. Gevoelig voor edele rotting (botrytis). Bezit hoge zuurgraad. Uitermate geschikt voor edelzoete wijnen. Vreemd we ontdekten eveneens dat hij in de Oostenrijkse Burgerland komt opdagen. Kan ook voor normale 'droge' wijnen verwerkt worden.

* Inzolia: Een prachtige zuiderlijke naam, van een wingerd, waar we eens de kans kregen, dit te proeven. We mogen zeggen dat hij met Cataratto, de belangrijkste inheemse druif is geworden voor Sicilië. Onze ontdekkingen waren aromatisch en levendig. Vrij gemakkelijk te vinden bij goede handelaars en supermarkten. De witte wijnen zullen u echt bekoren, zekerlijk graag in de zon te verblijven. Maakt eveneens prachtige evenwichten fruit en zuren. Deze ontdekking mag bij uw tastergenot niet ontbreken. Mag dit echt een WIJNTON.BE ster krijgen.

* Agioritiko: We vermoeden het reeds door te hebben, bij de Grieken aanwezig te zijn. Het is een echt inheems ras, de naam zou verwijzen naar Sint Joris. Apostelen en broeders altijd goede tasters geweest. Deze druif wordt gebruikt voor enkele van de Griekse rode wijnen,echter uit het midden en het zuiden van het land, waaronder de bekende Nemia. Een goed huwelijk met eeuwige Cabernet Sauvignon. Ze beschikken over het nodige fruit, maar helaas het minpunt, komen veel zuren tekort, zodat het een vlugge drinkwijn zal worden.

* Zweigelt: Echt iets naar mijn hand, een prachtige druivenstok, met prachtige rode minerale wijnen. Het is tevens de meest aangeplante voor de regio Oostenrijk. Het is een kruising van Blaufränkisch en St- Laurent, en kwam reeds rond de jaren 1920 te voorschijn. Kan aardig rijpen, maar is slechts een jonge drinkwijn.

* Aynomavro: Een zure zwarte druif aangeplant in Midden-en Noord Griekenland. Beroemde wijnen zoals Rapsani en Naoussa zijn er goed voor. We spreken natuurlijk over rode wijnen. Typische kenmerken zijn zekerlijk voor een prima rijping en levendige smaak.

* Regent: Voor deze feest Item, bieden wij nog prachtige druivenstok aan. België, en Nederland zijn de geliefde streken voor deze heerlijke blauwe druif. Ook in Duitsland is hij bijzonder geschikt, en we mogen zeggen een Duitse kruising te zijn. Diep van kleur, en een goed groeiende blauwe druif.

Prettige Tastings toegewenst!

Surf eveneens: op zoek naar oude druivenstokken 1,2,3,4,5,6,7, 8,9, en onze speciale Items.


FOTO: REGENT DRUIF

Tot volgend! DECA Okt '09

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese