Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De geboorteakte van een Duitse terroir wijn (5) wijnregio's

Gepost op 12/05/2010 om 18:00 door Carl in de rubriek algemeen.

Ahr :De wijngaarden van Duitslands 'rode wijnparadijs' liggen in de vallei van het riviertje de Ahr, die in de Rijn uitmondt ten zuiden van Bonn. Van de kegelvormige basaltbergen en de leistenen kliffen bij de elegante badplaats Bad Neuenahr Ahrweiler heeft men een ongelooflijk uitzicht over de steile wijngaarden van dit gebied. Het belangrijkste witte druivenras is hier de riesling, maar de kleine productieregio is ook bekend om zijn fijne rode wijnen, voornamelijk op basis van Spätburgunder (pinot noir) en zijn vroegrijpe neef, de zeldzame frühburgunder, en de portugieser.


Mosel : De erfenis van de Romeinen zijn de valleien van de Moezel en de zijrivieren Saar en Ruwer. Zij vormen al sinds de Romeinse tijd een van de meest romantische Duitse wijnbouwgebieden. De steile hellingen langs de oevers van de Moezel, die zich kronkelend een weg baant naar de Rijn in Koblenz , zijn bezaaid met wijngaarden en bossen. In dit gebied zwaait de riesling de scepter. De witte wijnen zijn van een onvergelijkbare finesse, hebben een bijzondere aromatische complexiteit en een fruitige minerale frisheid. Een specialiteit van de wijngaarden recht tegenover Luxemburg, ten zuiden van Trier, is de elbling. Dit druivenras wordt geprezen om de zuivere en elegante stille en mousserende wijnen die ervan worden gemaakt.

Nahe : Het juweel van het zuidwesten , ingeklemd tussen de valleien van de Moezel en de Rijn strekt zich het wijngebied Nahe uit, genoemd naar de rivier die de beboste Hunsrück doorklieft richting Bingen aan de Rijn. Opvallende rotsformaties , minerale afzettingen en halfedelstenen duiden op de sterke geologische verscheidenheid van dit gebied. Die verscheidenheid geldt ook voor de wijnen uit Nahe. Zachte en pikante Rieslings, aromatische Rivaners en hartige Silvaners zijn hier de klassiekers. Witte en rode pinotwijnen, zoals Grauburgunder, Weissburgunder en Spätburgunder, kennen naast de rode Dornfelder een opmars.

Rheinhessen : 1000 heuvels in een rivierbocht , het land van de duizend heuvels ligt in de grote elleboog gevormd door de Rijn ,die van Worms naar de bocht in Mainz vloeit en nadien verder westwaarts richting Bingen. Een regio van deze grootte, trouwens de grootste in Duitsland, biedt eenrijke verzameling aan wijnen. Moderne wijnen, zoals RS (Rheinhessen Silvaner ) of Selection Rheinhessen, en de steeds belangrijker worden witte en rode pinotwijnen duiden op hoge kwaliteitsniveau van de streek. De klassieke witte wijnen zijn rivaner , silvaner en natuurlijk riesling, maar ook aromatische druivenrassen komen hier aan hun trekken, zoals de rode portugieser en dornfelder.

Pfalz : Het sensueel plezier van een 85 kilometer lang slingert de Deutsche Weinstrasse zich door schilderachtige dorpjes en welige wijngaarden tussen Theinhessen en Frankrijk. Inhet zonnige klimaat van de Pfalz groeien de druivenstokken weelderig en brengen ze sensuele , volle enrijke wijnen voort. Dat gebeurt voor wit mer riesling, het belangrijkste ras, weissburgunder en grauburgunder . Spätburgunder, dornfelder en de zeldzame St-Laurent zijn de belangrijkste rode druivenrassen. Rivaner en portugieser zijn de favorieten voor dorstlessende wijntjes.

Zal vervolgen : Hessische Bergstrasse Duitslands lentetuin - Reingau traditie in kwaliteit - Baden verlied door de zon - Saale - Unstut duizend jaar wijnbouw - Sachsen Italiaanse flair aan de Elbe- Franken Bockbeutel en barok - Württemberg thuishaven van rode wijnspecialiteiten

Met dank aan de promotie voor de Duitse wijnbouw.

Copyright

DECA Maart 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese