Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Met wijnen is alles mogelijk : smaken reduceren tot een ' Wine Ice cream ' !

Gepost op 25/03/2015 om 10:52 door Carl in de rubriek algemeen.

Het was journaliste Valerie Wauters van het trendy magazine 'Nina' - een bijlage van 'Het laatste Nieuws', die dit opmerkte.

Helaas zijn onze noordenburen in Nederland, die dit reeds als dessert kunnen proeven. Het zal vermoedelijk eveneens snel naar ons land ingevoerd worden.

Waarover gaat het?

Smaken van druivenrassen geconcentreerd reduceren tot een ijsmassa, zeg maar een Ice Cream - dit heerlijk kunnen oplikken of uitlepelen. Is voor het ogenblik 'vanille' een topsmaak voor alle ijskarren en tearooms met warme chocolade - waarom geen merlot, chardonnay, syrah, of uw geliefde druivenras op tafel. Dit zou uw gerecht uitstekend kunnen begeleiden met een koel dessert. Eiswein bestaat wel reeds in vloeibare wijnvorm, dit zou herbewerkt kunnen worden, tot een neutraal of met room toevoeging tot een ijsmassa. Of de alcohol hieruit definitief zal onttrokken worden, zou een veilig gevoel worden - zoniet zal men niet te veel ijsjes kunnen likken, dit is een andere zaak voor weggebruikers met een voertuig. Men kan dit ook verder uitwerken : merken zoals Bordeaux - Loire - Bourgogne en wij kunnen eens fijn glimlachen. Ik laat uw fantasie zelf de loop gaan. (Chablis-ijs ?)


Wijnboeren krijgen zo een nieuwe boterham

Wij kunnen daar niet tegen zijn, omdat een nieuwe zomerhype zou kunnen ontstaan. Voor de landwijnen zou dit een mooie boost kunnen worden, naast wijnboeren die een moeilijke afzet vinden. Er is op vele plaatsen overschot van wijnen en het rooien van wijngaarden zou nu kunnen een oplossing vinden. Ik voeg er nog aan toe, de patenten te kopen, voor onze Nationale ijskreemfabrieken en een Belgisch product te creëren voor onze eigen wijnbouwers. Waw toch ? Onze eigen wijnboeren zouden dit zo in hun kelder kunnen bezitten, en het duo kunnen aanbieden. Wijnen en ijskreem of pralines met wijn. (bestaat al). Er is dan natuurlijk de vrees, of beroemde kastelen daar geen misbruik van maken. Chateau Petrus Ice cream van een duur prijsvork.

Wie is de ontdekker of uitvinder ?


Mercer's Ice Cream uit New York kwam met deze geniale ontdekking op de proppen. Het dessert, dat 5% alcohol bevat, is beschikbaar in acht verschillende smaken: Cherry Merlot, Spice, Peach White Zinfandel, Port, Red Raspberry Chardonnay, Riesling, Chocolate Cabernet en Strawberry Sparkling. Straks ook in premier, grand Cru versie ? Ice cream met druivensap en een lagering op hout of zonder..... Laat het jullie alvast goed smaken. Sommeliers terug aan het werk, met onderzoeken of een goed oogstjaar aanwezig was in de Ice Cream. Laat het ons weten. Koks aan het werk om wijnsauzen kant-en-klaar in de rekken te bezorgen. En van de Ice Cream gesproken, graag de vermelding van de druivenrassen, al dan niet monocépage of assemblages. De economie gaat vooruit .... Succes !


En .......er is al reactie vanuit Heuvelland !De Heuvellandse wijnboeren hebben zich verenigd in Vintage Heuvelland. Met deze vzw willen ze hun wijn nog beter kenbaar maken bij de lokale handelaars. Nu al kan geproefd worden van roomijs op basis van de likeur Pomelle.


Het Vintageroomijs wordt gemaakt door de familie Delporte uit Wijtschate met de likeur Pommelle. "Van de likeur gemaakt van appelen en peren laat ik vooral de appel doorsmaken," zegt Martine van de landbouwhoeve Vers van de Hoeve. "Verder pak ik ook uit met een sorbetijs op basis van de rode wijn van de Monteberg. Dat is mijn 'specialleke'." Naast het nieuwe Vintageroomijs is er voortaan ook Vintagekaas en wordt vanaf volgend jaar een gedistilleerde drank op basis van Heuvellandse wijn gepresenteerd. Ook volgend jaar worden de twee ronde punten op grondgebied Heuvelland aangekleed met attributen verwijzend naar wijn.


Deca Maart 2015.


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese