Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

WIJNTON.BE Zomer 2014 : Vreemde vaststellingen bij de wijnboeren ! *******

Gepost op 23/07/2014 om 10:33 door Carl in de rubriek algemeen.

Tijdens de zomerperiode pakken we steeds uit, met luchtige thema's, uitstappen, eigenaardigheden. Onze wijnblog is er bekend voor geworden, net zoals de Nieuwjaar- & eindejaarsperiode . Ons surfdebiet kent nauwelijks een vermindering, en is het aan ons dit verder te onderhouden. Wij danken alle bezoekers, en hier gaan we terug op speurtocht.

Het is mogelijks eigenaardig, dit te melden - een tijdsruimte of bezoek te brengen in een wijnregio : aan een kapelletje, kerkje, of een godsdienstige plaats waar wijnboeren en hun familie veelvuldig aanwezig zijn. Toch loont het de moeite, ontdekkingen waar te nemen. Een stilte te ontdekken, kaarsgeuren te ruiken, de historische achtergrond van familiaal samenzijn voor feestvreugde : oogstperiode en bedanking , huwelijk, maar ook het verdriet van een overlijden van een dorpsgenoot. Meestal zijn er verschillende beelden te ontdekken die de plaatselijke bevolking vereren. De wijnregio, die ik dikwijls bezoek, plaatsen zelfs een vruchtdragende druivelaar voor het altaar - die de plaatselijke 'koster' voorziet van vocht. Een zondagsmis met de verering van een druivelaar, die hen brood op tafel oplevert..... Twee jaar geleden, zag ik een uitgedroogde monster- grote druiventros van 1 meter, met bloemen, kleine vlaggetjes ingewerkt, met nergens geen vermelding. Duidelijk opvallend boven het altaar - niets vermoedend, was mijn gedacht : een versiering. Van een plaatselijke bezoeker van de kerk, kreeg ik uitleg, die wel eigenaardig blijkt. Geniet u mede.


LE BIOU - Een merkwaardige druiventros


Jura 2012 - De 'biou' is een enorme druiventros die de eerste zondag van september aan Saint-Just , patroon van Arbois, wordt aangeboden.

Deze uitdrukking schijnt een verbastering van het woord ' beau ', mooi te zijn ; het betekend mooie druif.

Geen tros is echter mooi genoeg om de bescherming aan te bieden, daarom wordt met de druiven uit de streek jaarlijks een enorme tros samengesteld. Daarvoor zorgt de Compagnie des gardes-fruits, de in dat jaar gehuwde wijnbouwers. Zij moeten de wijngaarden van eind augustus tot Saint-Martin bewaken !

De leden van de Société de viticulture d'Arbois du Biou
bestaande uit de Comité du Biou roepen de wijnbouwers op, jaarlijks hun druiven de zaterdag voor het feest bij het huis Vercel, tegenover dat van de beroemde geboorteplaats van Pasteur te bezorgen.

Daar wordt de tros jaarlijks gemaakt, op een pruikvorm van gaas, en met bloemen en vlaggetjes in de nationale plaatselijke kleuren getooid. De afmeting varieert naar de grootte en kwaliteit van de oogst. Soms weegt hij 100 kg., soms maar een paar kilo, als de hemel niet gunstig is geweest !!!!!!

Vier wijnbouwers dragen de BIOU op zondagmorgen van het huis van VERCEL van de kerk Saint-just. Twee "violoneux" (= speelmannen) lopen voorop.

In het schip van de kerk krijgt de BIOU de gebruikelijke zegening, daarna wordt hij voor het begin van de dienst als offerteken aan het gewelf opgehangen. Enkele weken later wordt de tros aan het hospitaal gegeven.

Druivenrasssen in de Jura :

Ploussard - Trousseau - Pinot Noir - Savagnin - Chardonnay


DECA JULI 2014 eigendomsrechten ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese