Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Belgische (dokter) wijnbouwer in Frankrijk . Domaine Bel Air uit Capestang (Lanquedoc) Fr.

Gepost op 09/03/2016 om 22:02 door Carl in de rubriek algemeen.

Zeg maar Vanho !
Een Belgische dokter uit de kempen, die naast zijn praktijk van dokter ook wijnbouwer is. Zijn domein Domaine Bel Air is gelegen in Capestang (12 ha)in Lanquedoc. (Fr) Nog een ander Belgische dokter wijnbouwer is aanwezig in de Provence. Later hierover meer. Dat ze werkelijk hoogwaardige wijnen produceren is een feit. We laten u kennismaken met Dr. Vanhove

BELGISCHE TOPKLASSE IN DE LANQUEDOC

Eigenlijk heten ze Guy en Patricia Van Hoonacker, maar geen Fransman die dat over zijn lippen krijgt. Dan kan je twee dingen doen: ofwel verhuizen, ofwel je naam veranderen. Guy en Patricia bleven en dus werd het Vanho . En aangezien de Fransen de h niet aanblazen, werd hun naam alvast uitgesproken als 'vanneau'. Laat dat nu toevallig het Franse woord zijn voor 'kievit', een vogelsoort waarvan er blijkbaar nogal wat vertegenwoordigers neerstrijken in het natuurgebied dat het domein omringt. Meteen lag het logo van het domein voor de hand: een gestyleerde afbeelding van een kievit. En ook de namen van de verschillende cuvées verwijzen naar de verschillende varianten van deze vogels die in de buurt gespot kunnen worden.


Het stukje paradijs waar Guy en Patricia Van Hoonacker zich vestigden ligt tussen het Canal du Midi en de Middellandse Zee. Hun 12 ha grote Domaine de Bel Air in Capestang kan bogen op een geschiedenis van 250 jaar en ligt aan de oude Romeinse heirbaan, die onder keizer Domitianus werd aangelegd om de doortocht naar Spanje te verzekeren.
Een deel van de wijngaarden heeft recht op de AOP Coteaux de Languedoc (Terrasses de Béziers) en de rest van de wijnen wordt op de markt gebracht als IGP Pays d'Oc (de opvolger van Vin de Pays d'Oc n.v.d.r.). De bodem bevat veel klei en kalk en is beplant met Grenache, Syrah, Carignan en Cabernet- Sauvignon in rood en met Muscat Petit Grains en Vermentino in wit.

Voorafgaand aan de oogst heeft er een zogenaamde 'vendange verte' plaats, waarbij een gedeelte van de trossen wordt opgeofferd om het sap in de overblijvende druiven te concentreren. Ook wordt een gedeelte van de bladeren verwijderd om een ideale bezonning en ventilatie van de wijngaard mogelijk te maken.

De oogst gebeurt voor een aanzienlijk gedeelte met de hand, waarbij de trossen in kleine bruinrode plastiek bakken belanden, de zogenaamde 'cagettes' teneinde het risico op kneuzing zo klein mogelijk te houden. De stijl van het huis legt het accent op het fruit in de wijn. Dat betekent dat men gaat wachten op een optimale maturiteit en dat de witte en de roséwijnen uitsluitend in inox cuves gevinifieerd worden. Sommige rode wijnen rijpen wel op vat. De eik voor de barriques komt uit Allier en gedeeltelijk ook uit de Pfalz, wat voor Frankrijk eerder uitzonderlijk is. Voor de rode wijnen ligt de gistingstemperatuur tussen de 25 en de 28°C. Om de twee dagen vindt er een remontage plaats. Het transport van de wijn gebeurt zo zacht mogelijk en men maakt daarbij zoveel mogelijk gebruik van de zwaartekracht. Er wordt ook (bijna) niet gefilterd om al het extract van de wijn in de fles te kunnen capteren. Oenoloog van dienst is Dominik Sona.

Een bijzondere mousserende wijn is zekerlijk CAVANHO Brut Méthode Trditionelle met als druivenras 100 %VENMENTINO .

-Fijne smurfbubbels met turbokracht.
Vooral voor de finesse wijnliefhebbers zal deze (vrouwelijke) mousserende wijn zeer meevallen.

-Aroma's van peer, wite bloemen, rijpe groene stekelbes, kiwi, die de bevestiging zal bezorgen o.a peer, ananas, rijpe stekelbes, kiwi in de mond.


Culinair : als aperitief zal deze fles hoog uitzonderlijk overkomen als zacht en subtiel. Vishapjes zonder saus is aangeraden. Als gerecht is Aziatisch, Japans en Chinese cultuur aangeraden.

Over het druivenras VERMENTINO


Vermentino is een inheemse witte Italiaanse druivensoort, die voornamelijk in grote hoeveelheden is aangeplant in Sardinië en daar bekend is onder de naam Pigato, maar ook in Corsica en in de noordelijke provincie Piëmont (daar onder de naam Favorita) en zelfs in toenemende mate in Languedoc-Roussillon in Frankrijk. De bladeren zijn donkergroen en hebben een vijfhoekige vorm. Naarmate de druiven rijper worden, krijgen ze steeds meer de oranje/gele kleur van amber. De wijnstokken worden vaak geplant op hellingen, die naar de zee gericht zijn om zodoende te profiteren van de reflecties van het licht op het water. Uit de kleine provincie Olbia-Tempio in het noordoosten van Sardinië komt de DOCG Vermentino di Gallura, de beroemdste wijn van deze druif. Bekend is dat deze druif al sinds de 14e eeuw in Gallura wordt verbouwd onder de naam Arratelau. In andere gedeelten van het eiland wordt de Vermentino gebruikt om ook zoete wijn te maken, evenals een mousserende wijn.

Herkomst

DNA-onderzoek heeft in 2007 uitgewezen dat de Vermentino identiek is aan de Pigato uit Ligurië en de Favorita uit Piëmont, maar onduidelijk blijft of ook de Rollo uit Frankrijk hetzelfde is. Dat zal komend onderzoek moeten uitwijzen. Zeer waarschijnlijk is de Vermentino zeer nauw verwant met de Malvasia die oorspronkelijk van het schiereiland Mani op de Peloponnesos afstamt en haar naam dankt aan Monemvasia, hoofdplaats van Mani. En die zou haar roots hebben in de Marouvas, de door koning Hendrik VIII van Engeland zodanig gegeerde Malmsey, dat hij speciaal daarvoor een wijnconsul op Kreta had. Marouvas, één van de zes endemische wijnstokken van Kreta.

Kenmerken van dit ras zijn zeer bloemige geurgroepen van bloemen. Zachtaardig, en zowel als monocépage of met chardonnay gebruikt. Mousserende wijnen zijn zeldzaam in Frankrijk.

Op te volgen : naast stille, mousserende wijnen, gaat ook onze hoogwaardige opvolging van dit domein naar zoete wijnen. Met zijn cuvée CAYANUS muscat a petits grains doux met als druivenbedruiving Muscat kon ons boeien. Muscat die altijd weergeeft naar wat de bes smaakt, en na vinificatie eveneens, bekomt dit domein terug een rijp fruit, witte bloemen geurpallet. Een aanrader voor foie gras, kaas met peterselie, amandeltaart en desserts.


DECA Maart 2016 © Wijnton.be
DEVRIESE CARL Wijndeskundige

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese