Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het beste persnieuws over wijnen van Wijnton.be

Gepost op 01/02/2015 om 18:08 door Carl in de rubriek algemeen.

De pop-up stores bij de Franse spoorwegen (SNCF), krijgen steeds meer succes in de grote stations. Wijnbouwers die het iets moeilijker hebben zoeken nieuwe inkomsten. Treinreizigers zijn een goede cliënteel, die snel beslissen en wijnen aankopen voor een snelle verbruik. Net zoals bij ons, zijn de contracten van een pop-up store van korte duur en indien het niet meevalt snel te beëindigen . Anderen openen verschillende chambres et table d'hôte, en dit krijgt steeds meer succes te hebben.


Domaine Chasselay uit Beaujolais, gaan voor : 'le vin au naturel' . ' Mon père déjà vinifiait sans soufre' (zwavel), melde de dochter Fabien Chasselay. Wanneer men een goede hygiëne bezit in de kelder en gebruikte materiaal , lukt het ons. Veel van onze wijnstijlen gebruiken we voor een korte lagering houten Franse barrique's. We bereiken mooie parfums met het ras gamay zoals iris en violette bloemen , griotte en kleine rode aalbessen, naast réglisse . zwarte drop). Onze prijsvorken blijven rond 5,80 € . Welkom op ons domein : Domaine Chasselay, 69380 Châtillon d'Azergues.


Bourgogne : op 17 november noteerde het Engelse veilinghuis Christie's het record van 8 millions euros voor de 154 ste verkoop bij ' Hospices de Beaune'. Naar traditie worden de winsten geschonken voor liefdadigheid instellingen.

- 2014 zal voor Bourgogne 'une année excellente' zijn, voor de witte wijnen met vooral veel finesses . Dit melde ons 'le Bureau interprofessionnel des vins de Bourgogne (BIVB)'. Het rendement zal kleiner zijn zoals het jaar 2005. Herinneren wij ons de zware regenbuien in juni, die veel oogsten hebben vernield, vooral het midden van Bourgogne. Voor de witte wijnen zijn uitsluitend chardonnay toegelaten. Voor de rode wijnen pinot noir. En wat mag men verwachten ? 'Des couleurs intenses, un nez fruité, de la concentration en bouche et des tanins souples et plaisants, avec de belles notes de fruits frais.' Tout en finesse, ils laissent entrevoir tous les atouts des grands vins rouges de Bourgogne. Ik denk dat vertalen overbodig is. Handige verkopers die
Bourgondiërs .

Champagne : Madame Pommery van het champagnehuis is 140 jaar oud . Reeds in de XIX de eeuw was er al sprake van Champagne Pommery , die de jonge veuve in 1856 stichtte. Jeanne Alexandrine Louise Pommery handen de handen vol met de concurentie van 'les grandes marques' zoals Moët & Chandon et Veuve Clicquot Ponsardin.

Chef de caves is heden Olivier Damas, die samen met Jeanne-Alexandrine Pommery de basis van het champagnehuis beheren. Noteren wij de kleine nieuwe reglementen voor de doseringen van suiker : brut nature, of zéro mogen geen toegevoegde suikers voorkomen , minder dan 6g/l voor l'extra-brut ; minder dan 12 g/l voor brut. 85 % van de champagnes verkopen als Brut doseringen.

Vermelden we nog de zeer mooie expositie die doorgaat naar aanleiding van 140 jaar Champagne Pommery .

Exposition ' Bleu Brut ' elke dag tot 30 juni 2015 op het Domaine Pommery 51100 Reims . Visite de l'exposition, des caves et dégustation à partir de 13 €. Succes !
Jura : het was al een tijdje geleden dat wij onze pen bovenhaalden voor deze schitterende wijnregio. Dan maar een mail versturen naar onze relaties aldaar, na het bezoek van 4 jaar geleden. We konden volgende melding binnenkrijgen.


De vendanges van de crémants en stille wijnen grepen plaats rond 11 september 2014 . Vele wijnbouwers kozen voor een latere data, omdat het resultaat van suiker-zuren (aciditeiten) slechts 8,5 en 9 degrés haalden. Dit is het strikte minimum voor de crémants. Een koude voorjaar en veel regen, zodat de stokken koude levensomstandigheden hadden . De laatste 14 dagen voor de oogst was er zon te bespeuren, en dit was niet genoeg. Catastrophiques voor de zomermaanden, melde ons onze contactpersoon. De bessen en fruitmateriaal waren wel groot en van een goede kwaliteit. Een goede potentieel van rendement van 1900 ha tussen 85.000 en 100.000 hl. De vendanges in de Jura duren 1 maand. Dank U !


Zuid-west Frankrijk : Truffe et Malbec, les saveurs en fête à Cahors.
Onder deze slagzin is er terug oenotoerisme te bespeuren in het zuidwesten van Frankrijk. Truffels, hun koning ras malbec en de geuren van hun robuuste wijnen. Van 28 januari tot 16 februari gaat de 4 de editie door van deze feesten. Dit gaat door in villa Cahors een organisatie van l'Union Interprofessionnelle du Vin de Cahors (UIVC). Van gastronomique , cultuur, animaties rond 'Le Tarn' . Kaasavonden, proeverijen van wijnbouwers, staan garant voor de kille avonden van het jaar te vullen. Ieder restaurant heeft iets te bieden voor een slimme prijs of ieder beurs. Met dank aan :

Sud-Ouest-Accords mets & vins-événement du vin -Oenotourisme- Vin et gastronomie de Cahors. (FR)Bordeaux: Plus de 100 châteaux achetés par des Chinois

Een wel vreemde situatie : meer dan 100 kastelen zijn al verkocht aan de Chinezen. Het bericht was ons reeds eerder gemeld toen de eerste tien kastelen waren verkocht. Op datum van 29 februari 2015 is dit nu reeds meer dan 100 kastelen. Kiezen de eigenaars nu eieren voor geld, of zijn er andere redenen ?

We gingen ter rade en we kwamen tot het besluit dat vele families geen opvolgers meer hebben. Bij sterfgevallen zijn dikwijls grote erfenissen te betalen, die de toekomst op lange termijn niet in te schatten zijn. Het geluk is er niet voor iedereen. De Franse politiek is er ook niet om goed geboerde wijnbouwers te belonen, dit is al de derde reden. Een vierde reden zijn de hoge kosten van kastelen om te renoveren, barriques te kopen, nieuwe gisting tanks, uitbreiding niet meer mogelijk is etc... Een vijfde reden zou ook het jo-jogo gehalte van verkoop kunnen zijn, nu Chili , Zuid-Afrika, Australie goed in de markt liggen.

Chinezen zien echt brood in de toekomst, om dit naar hun land te exporten en een nieuwe markt aan te boren. De regio Beaujolais kent iedereen in China, maar hun rijsttafels hebben al betere wijnen ontdekt. We kunnen ze geen ongelijk geven, maar wat blijft er dan nog over voor de Europeaan ? Mijn persoonlijke mening is hierover kort : nooit zal Bordeaux bij de wijnliefhebbers in de vergeethoek geraken. Vermoedelijk zullen de kruimels overblijven, als de opgang blijft duren. Maar zo ver zijn we nog niet bij de 8000 propriétés du bordelais, waar de Chinese eigenaars nog maar 1,25% uitmaken. Maar als uw beste buurman een kasteel bezit in Frankrijk ......CÔTES DE BORDEAUX : is de 3 de Appellation d'origine contrôlée (AOC) de vin rouge en France . De appellation Côtes de Bordeaux viert zijn 5de verjaardag, waarbij : l'union des Côtes de Blaye, Francs, Castillon et Cadillac zijn ingeschreven. Helaas zijn de export mogelijkheden bij de notaris niet beschreven. Het objectief zou zijn een 'moyenne export des vins de Bordeaux' uit te voeren met een budjetteerde mogelijkheid van 40 bedrijven. Zes landen staan hier op het verlanglijst : V.S., Asie, en Japan o.a . Voor Europa concentreren ze op een concentratie van 45%.


Belgische wijnen : geen beter nieuws te melden, dan een toonaangevend Frans wijntijdschrift - La Revue du Vin de France kwam onze wijnen keuren.
Ze kwamen twee wijnhuizen bezoeken, alle twee in Limburg. Peter Cole van Clos d'Opleeuw in Borgloon was verrast.

Clos d'Opleeuw uit Borgloon krijgt van de zeer ervaren Franse proevers zelfs een 'coup de coeur', een label waarop ze doorgaans zuinig zijn. 'We zijn hier bij een Vlaamse meester', schrijft de journalist.

Ook het wijnkasteel van Genoels-Elderen kreeg bezoek van de Franse proevers. Hier raden ze de pinot noir van 2011 aan en de schuimwijn 'Rose Parel'.

Succes aan alle Belgische wijnbouwers.


Aanrader voor komende Valentijn !


Onder volledige garantie van ons proefteam raden wij een schitterende rosé-fles aan van onze West-Vlaamse wijnbouwer Wijngoed Monteberg te Kemmel. Assemblage pinot noir en dornfelder. Dornfelder is een fruitbom ! Ontdek : de kleuren, geuren, smaak, afdronk . Volgens onze score 18,5 +/20 WAARD ! Succes bij uw bezoek, én de heerlijkheid achteraf ! Laat het ons weten ! Dank U.
En niet te vergeten : OP = OP !!!!!!


Deca eigendomsrechten - Wijnton.be Feb 2015 .
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese