Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vacqueyras : een regio vol geheimen - een feestelijk PAAS-IDEE ?

Gepost op 16/03/2013 om 22:18 door Carl in de rubriek algemeen.

We bevinden ons in de vallée du Rhône méridionale-zuiderlijk Frankrijk-die zeer goede wijnen bezorgt. Kwalitatief zeer hoog in structuur en in kruidige volheid en toch blijft de grote faam achterwege. Men kan ze gemakkelijk vinden bij alle wijnhandelaars en supermarkten en toch is er enig onvertrouwbaarheid te vinden- vermoedelijk is de Franse benaming nog onwennig. Er zijn geen redenen om ze niet te leren kennen- wie prijsbewust aankoopt heeft het dubbele van een evenbeeld van een Châteauneuf-du-Pape en Gigondas. Het zijn de grote concurenten en genieten vol van hun faam. Kunnen wij jullie overtuigen met de melding : dezelfde Pauselijke sleutels op de flessen te vinden zoals een Chateauneuf en ook de bewaarkracht is hetzelfde. Vacqueyras bezit ook heuvelruggen en meer dan dertig zelfstandige wijnbouwers en een cooperatieve die stielmannen van wereldtop bezitten. Start uw aperitief met hun befaamde beschermde rosé, vervolgens met een witte of rode Vacqueyras met de beste vleessoorten. Vacqueyras votre coeur-du-vin ?

JONGE WIJNREGIO


Sarrions mag zich als enige toevoegen bij onze jonge AOC voorstelling geboren in het jaar 1990 in de omgeving van de Vaucluse en het noorden van Beaume-de-Venise. De toegelaten rassen voor rode wijnen en rosé (94%) zijn o.a Grenache , Syrah , Mourvèdre en Cinsault. De witte wijnen zijn eerder in de minderheid en een 'gadget' en vullen ze met de rassen : Clairette, Grenache Blanc , Bourboulenc en Rousanne. Voor een goede voorstelling mag het bezoek aan de beroemde cooperatieve 'Les Vignerons de Caractère niet ontbreken.

De plaatselijke eigenaar van de groep is de Heer Pascal Duconget , en heeft ons al tientallen uren en verschillende ontvangsten ons van de ene verbazing naar de andere bezorgt. Niet alleen is er de trotsheid in zijn gesprekken te bespeuren , maar ook de strengheid van eisen die hij gaat stellen aan zijn medewerkers. Concurentie is er voldoende die o.a na jaren de groep zijn uitgestapt en met andere assemblages of samenstellingen tot 80 % Grenache hun flessen verkopen. Dit zijn andere stijlen en smaken. Zo gaat het leven verder . We denken dat hij bijzonder geslaagd is met zijn 'Seigneur de Fontimple' verkrijgbaar in drie stijlen (rood, wit en rosé) Verder promoot hij de volledige omgeving en kan men een 'qsupermarkt' vol ontdekkingen vinden en aankopen. Wijnen zijn er ook te koop met een bidonnetje , net zoals men zou tanken in een bezinestation - ditkeer rechtstreeks vanuit de cuves.

Bijzondere domeinen
Dom. De Chantegut
Dom. de La Charbonniére
Dom. la Fourmone
Dom. Saint Pierre
Dom. De Verquère
Romain Duvernay

Deca Maart 2013 eigendomsrecht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese