Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Uw feesttafel verdiend een goede schuimer - onze raadgevingen !

Gepost op 01/12/2012 om 23:25 door Carl in de rubriek algemeen.

Kerst - en Nieuwjaarperiode is een echte culinaire verwennerij geworden - vive les fêtes ! In dit eerste deel gaan we algemeen op zoek naar een bubbel - in deel twee noemen we namen , gaan we op zoek naar kleine boeren en grote huizen - zoeken we de beste schuimers ! Het allerbeste beloven wij !

Receptie

Familie - en vriendenkring ontvangen of zelf in gezinskring vieren- kan het beter elkaar te ontmoeten met een flûteglas vol met een mousserende wijn ? Het blijft het magische der dranken. In het verleden boden onze voorouders, nonkels en tantes een zoete verwelkomsdrank aan met een zwarte zoete 'Porto' -was dit echt niet een miskleun? Nog steeds gaat men regenboogcoctails aanbieden met siropen, parasolletjes en een suikerlaagje aan de rand van het glas- foei ! Het antwoord is duidelijk :een receptie mag onze verdere eetlust niet verknallen. Een fijne pareling met aciditeiten (zuren) bieden een heilzaam genot tot eetlust. Binnen het halfuur zijn maagsappen aan het werk, bladbanen in turbostroming - uitnodiging om te gaan smullen !

Een dikke flesverpakking







Een schuimwijn heeft steeds een presentatie van een dikke fles met een dikke glaslaag . Onderaan is er een holte die als dienst doet om met één hand hand en vingers goed te serveren, anderzijds heeft men ontdekt dat de druk een betere veilige verspreiding bezit. Schuimers bezitten meestal van 4 tot bijna 5,6 kilobar Co2 gas - dezelfde druk op uw autobanden en je bent direct in race met concordes. Een stopsel kan ook deze druk niet aan- daarom is er nog een muilkorf of een ijzerwerk voorzien voor alle ongemakken van ontploffing. Langs deze weg willen we blijven herhalen dat schuimers openen , niet met stoere heldaftigheden zoals schudden samengaat- en de hals steeds naar boven moet gericht zijn- schuine richting personen is altijd levensgevaarlijk. De 'plof' mag dan wel een knalprettigheid bezorgen- het sensueel openen met een 'zuchtje' is dan nog steeds het allerbeste. Draai het stopsel in tegenovergestelde richting, terwijl je met de andere hand de fles een trage- anderom -beweging maakt en blijf het stopsel zéér goed vasthouden !

De romige witte mousse komt eraan, uw gezeldschap zal zichtbaar meegenieten van uw degustatie-opening en vulling. Vul uw flûteglazen met een hemels 'geduld' en kijk naar het plezier van smurfenbellen en persistentie bubbels. Hoe fijner de belletjes- hoe kwalitatiever met een bewijs van lange keldering en rust. Reserva's en millésiemes zijn hiervoor aanraders. Gewone Champagnes, Crémants, Cava's, Prosecco's, Blanquettes zijn drinkklaar en hebben een kortere rijpingstijd.


Goed uitkijken

De beste bubbelflessen zijn de meest droge of het minst gesuikerde inhoud (+- 1 gr/liter). Met een vermelding 'BRUT' is dit al een zekerheid - maar er bestaan ook nog : Brut Zero (zonder suiker toegevoegd) -non dosage- Grand Brut - Brut nature en dit verdiend nog beterschap - werkelijk de sappen zullen fantastische aciditeiten & eigenschappen vertonen in uw mond : wijnsteenzuur, citruszuur enz...

Demi sec , Sec zijn zoete (mondjes) - dranken en bevatten extra toegevoegde suikers, waarbij uw proefgenot ontelbare kwaliteiten zal verliezen (fruitigheid en zuren). Het is echt uitkijken in een supermarkt , de rekken zijn soms gevuld met spijtige verwisselingen. Godgeklaagd met een suikerbom thuis te komen !









Finesse, elegantie, fruitigheid

Druivenrassen hebben elk hun kwaliteiten, dit is verschillend in de meeste landen. Op een etiket zijn soms meldingen zoals : Blanc-de-blancs of Blanc-de-noirs gegevens en dit gaat betekenen welke rassen men heeft gebruikt of wel uitsluitend witte rassen of blauwe rassen. Bvb Champagne Blanc -de Blancs bevat uitsluitend Chardonnay.

Voor rosé is dit soms anders bvb Cava (Spanje) - normaal gebruikt men de traditionele rassen : Parellada, Xarel.lo of Macabeo - en toch gebruikt men een ander ras : Trepat ! Een zeer grote aanrader want hij wordt alleen gemaakt in goede jaren. Bij minder goede jaren gebruikt men de traditionele rassen.


Crémant de Loire (meestal Chenin) soms ook Sauvignon Blanc , Crémant de Jura ( (Poulsard en Pinot Noir) ook Chardonnay en Savagnin. Crémant de Bourgogne (Chardonnay) , Blanquette de Limoux (rassen zoals Mauzac - soms verbeterd met Chardonnay, Chenin, Pinot Noir) hier is soms een Crémant de Limoux een betere optie. Crémant d' Alsace ook hier worden verschillende rassen gebruikt . (naargelang de kostprijs soms)- Crémant de Luxemburg - ook hier verschillen de druivelaarssappen. Duitse 'SEKT' schuimwijnen -kies hier de droogste , meestal zijn ze zoeter dan in andere regio's.


Goedkoop is NIET GOED !

Het moet echt van mijn hart, zekerlijk bij de boosdoeners van sommige supermarkten die goedkope Cava's aanbieden die zelfs zeepwater benaderen , 2 de rangsfruit en zeg maar totaal goedkope suikergemaakte bubbel 'SPRITE' (zoals het merk Coca Cola destijds maakte). Hoe aantrekkelijk sommige etikketten zijn met namen zoals Baron , ....de kleurenpracht en versieringen errond - kunnen uw gezeldschap(pen) weinig begrip verdienen van kwaliteit- dit is altijd te proeven! Goedkope schuimers zijn geen bewijs van kwaliteit en zullen dit nooit worden! Mag met deze brol en echt ze zijn er al met vele merken !

Grand Cru , Premier Cru , Cuvée especial

Oenologische bijzonderheden die uw schuimer nog meer doen watertanden, maar dan in het positieve zin. Is dit werkelijk zo ? Klopt meestal , maar dan moeten we zeggen met een zeer goed oogstjaar ! Indem voor Luxemburgers of terroirs die dit vakterm gebruiken. Elzassers eveneens bvb. Millésiemes vertegenwoordigen een goed oogstjaar / en of assemblages (samenstelingen) van een zéér goed oogstja(ar)en.








Lokale sterren


Ook buitenlandse schuimers in Australië, Nieuw-Zeeland en zelfs bijna overal in de wereld zou het overwegen waard zijn voor een bubbel of schuimer. Altijd de meest droge voorverkiezen, maar zelden zal dit niet vermeld zijn. Buitengewone schuimers zijn er ook te vinden in Oostenrijk met rassen zoals : Welschriesling , Grüner Veltliner en de Pinot familie. Een traditie die zelfs terug gaat tot 1842 met keldermeester Ruinart Robert Schlumberger die dit ontdekte en als eerste schonk aan zijn lief ! Kunnen we niet mooier afsluiten ? Proost alvast en prettige bubbel-receptie !

Wijnton.be redactie December 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese