Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnbouw aan de Schelde : Vlaamse landwijn WAES

Gepost op 29/10/2013 om 15:37 door Carl in de rubriek algemeen.

Oost-Vlaanderen, meer bepaald in Zwijnaarde bij Gent , bezit de familie Waes een prachtig domein die grote ogen opentrekt, met onze vaststellingen. Met hun harde ingesteldheid " traditie authenticiteit en kwaliteit" & " één met de natuur " willen de top van Vlaanderen worden. We hadden een gesprek op het paviljoen in Megavino. We proefden en bevestigen dat hun prijzenkast voor de toekomst groot zal zijn. Goud voor de beste witte wijn - 2 de plaats 2013 voor hun rode wijnen op Belgische grond.

Oorsprongsbenaming

Keren we nog eventjes terug naar onze Ministerie van landbouw/wijnbouw die zorgvuldig alle regelingen treffen voor reglementen , wetten en diversen naar Europees model.

Geschiedenis : De eerste stokken zijn in België aangeplant in de 10 e eeuw , die een korte bloei kenden. In de 15 e en 16 de eeuw vonden we wijnbouw terug rond Limburg en Nederlandse grens. Ook veel is daar niet van overgebleven , de lange wachttijd van de eigenaars om centen terug te krijgen is de vermoedelijke reden. Tarwe , mais en veldgewassen boden beter geldgewin . Toch zijn enkele amateurs in Leuven en Hageland blijven volzetten in de jaren '60 en dat resulteerde in een eerste her- en oorsprongs benaming ( BOB ) aan Hageland toe te kennen, waarbij Haspengauw , Heuvelland en Wallonië volgden voor een gelijkaardige Franse benaming A.O.C : Côte du Sambre et Meuse. Heden zijn nog terroirs bijgekomen,zodat zij in afwachting van meerdere domeinen de erkenning 'VLAAMSE LANDWIJN' voor Vlaanderen - Le Jardin de Wallonie ' krijgen voor Wallonië. Een voorbeeld is bvb 'Domein La Ferme Blue' uit Komen (net over de grens van W.VL.) Vlaamse landwijn WAES is voltijds bezig met beroepswijnbouw, kan dus in de toekomst met meerdere wijnbouwers in de omgeving rekenen voor een ander benaming bvb 'Schelde Oorsprongsbenaming'. Deze naamvorming is onze voorstel , we laten dit over aan de wijnbouwers zelfs en het Ministerie. 60 wijnbouwers zijn er al actief in België, waaronder veel amateurs zoals wijngoed 'Vidaigne' van dokter Schotte dit zijn privé eigenaars. Entre-deux- Monts , Monteberg , Meerdael , Schorpioen, Chateau Bon Baron , Ry D' Argent , Chenoy zijn professionelen en velen die ik nog niet vernoem met een lange lijst. Wij kunnen terug jubelen met een splinternieuwe wijngaard (sedert enkele jaren) ,in en langs de oevers rond Luik en hun allereerste fruitoogst en dit met een succes! Wij onderhouden zeer mooie contacten met hen, WIJNTON.BE terug op de eerste rij.

Rassen

Wijndomein Waes koos voor resistente rassen: Solaris, Bianca , Rondo , Regent en Leon Millot. We kunnen ze geen ongelijk geven, voor een natuurlijke en minimaal gebruik van sproeistoffen. Elk ras bezit zijn karakters en productie. Laat de wijnbouwers hun druivenstokken vertroetelen en ze zullen hoog eindigen, zekerlijk als ze nual hun grillen kennen.


Waes WIT Waes Rood


Voor de beide wijnen halen we ze een manuele behandeling voor de oogstpluk , productieproces en een alcoholgraad tussen 13 en 13,50 % en dit is zeer goed.

Ze verkiezen een uitgebalanceerde persing en alcoholische gisting bij lage temperaturen voor beide stijlen - dit stemt mij ook buitengewone keuze. Ik hoop, dat dit ook electronisch gebeurd , want de wijnwetten van geduld en schokken in temperaturen zijn nefast. Beter een regelmaat.

Rijping voor hun witte wijnen op inox-kuipen , voor hun rode op Franse eik gedurende vier maanden , moet ik met een 'Rodenbachtoets' ervaren. Met houtlagering moet men voorzichtig zijn, ook hierin stem ik perfect in. Het fruit microscopisch met een hulp van de natuur , in dit geval 'hout' en de latere toetsen die vrijkomen , brengen ook nog een bewaarpotentieel. Terug naar de oertijd en gistingen in betonnen kuipen , zou ook kunnen - en kijk de beroemste kastelen in Médoc terug terug. Bezit de familie WAES een bodem van lichte klei en leem , ook de Schelde bezorgt een microklimaat. Omgeven van hoge bomen , een beschermde warmte, onderbreking en tegenhouding van zware winden het succes ligt open ! Gefeliciteerd en een monster succes !

Ontdek de wijnen WAES

Zowel als aperitief, schelp - en schaaldieren , visspecialiteiten, visschotels , gegrilde vissoorten , Oosterlijke keuken , gevogelte voor witte wijnen - voor rode wijnen : konijn , wit vlees , rood vlees , zachte kazen .

www.wijndomeinwaes.be

Deca eigendomsrecht Okt 2013 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese