Het wijnland Spanje Gepost op 21/03/2012 om 18:29 door Carl in de rubriek algemeen. Het is al doorgedrongen tot ieder wijnkenner , de beste (? ) zonregio - een beroemheid in wijnflessen is geworden. Naast de bubbels Cava - zijn de andere wijnregio's niet te onderschatten. Variëtieten zoals Verdejo -Tempranillo - Macabeo en Garnacha zijn de beroemde spelers in de wijnflessen. 1,2 miljoen ha of 35 miljoen hl productie zijn goed voor de derde plaats na Italië en Frankrijk. 600 verschillende soorten wingerds goed voor 80 % van de wijnproductie.
Wit en rood
Witte rassen : Palominifino , Macabeo (of Viura) , Parallada (Cava) , Xarel-lo ( Verdejo , ALBARINO , Airen , Garnacha Blanco om er maar een handvol te noemen.
Rode rassen : Temopranillo , Garnacha Tinta , Monastrell , Bobal de lekkerste zekerlijk !
Klimaat
Drie klimaten met Atlantische invloeden , gematigde temperaturen en veel rergenval ( 990 mm/jaar ) in de Noordkust.
Oost- en Zuidkust met een Mediterraan klimaat kenmerken zich door warme zomers - zachte winters.
Hoogplateau met een continentaal klimaat ( hete zomers ) , koele winters en een regenval vaak onder de 400 ml (Meseta bvb ) . De wijngaarden bevinden zich op 600 meters boven de zeespiegel , goed voor een hoge zuurtegraad.
Classificatie
*Vinho de mesa ( tafelwijn)
* Vinos de la Tiera (landwijn)
*Vino de Calidad Producido ( VDQS)
* DENOMINACION DE ORIGEN = D.O
*Denominacion de origen Calificada = DOCG zoals Italië met constante kwaliteitsniveau |
Van alles wat *
* Codorniu en FREIXENET zijn de grootste Cava's -firma's
* Crianza ( rood) is minstens 2 jaar oud , waarvan één jaar op eikenhout
* Flor is een schimmel op Fino Shery - hun beroemdheden
* Bodegas is een wijnkelder
* Penedès is de beroemste regio voor Cava
* Valencia bezit bijna 20.000 ha tafelwijnen
Met dank aan Amor Vini (Haren)
DECA Copyricht Maart 2011 |